Job-urile pe care NU le vrea nimeni la Botoșani: Se plătește minimul pe economie pentru 14 ore de muncă

Angajatorii botoșăneni dar și din toată țara se plâng de un deficit puternic al forței de muncă.

În același timp, o parte dintre locurile de muncă oferite celor care au mai rămas în țară sunt prost plătite și „mănâncă” multe ore din zi.

 

Astfel de analize sunt prezentate și dezbătute periodic în cadrul ședințelor organizate la Prefectură.

Una dintre acestea a fost o Comisie de Dialog Social convocată de prefectul Sorin Cornilă pentru o analiză a pieței de muncă locală.

 

Printre altele s-au adus în discuție și locurile de muncă oferite în domeniul confecțiilor, ocupate mai ales de persoane din mediul rural cărora li se pune la dispoziție și transport.

 

Dar care nu sunt remunerate pe măsura efortului depus de cei angajați în aceste fabrici. Inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) a povestit că lunar sunt înregistrate sesizări atât din partea angajatorilor cât și a salariaților.

 

În cazul angajaților sunt și reclamații care nu se confirmă. Însă în majoritatea cazurilor cererile de ajutor sunt justificate.

 

„Mă refer la persoane care stau în localități în care nu au posibilitatea de a face naveta, localități unde, chiar dacă angajatorul pune la dispoziție mijloc de transport, efortul de timp este foarte mare pentru ei. Adică ar însemna pentru un locuitor din comuna Rădăuți Prut să se deplaseze la Botoșani să lucreze la o fabrică de confecții, ar trebui ca el să trezească undeva la ora 3:00 dimineața, să ajungă la mijlocul de transport, să vină la Botoșani, să termine programul la ora 4 jumătate 5 și să ajungă acasă la ora 6 jumătate 7”,

Daniela Lozneanu, inspector șef ITM Botoșani

 

Date fiind condițiile majoritatea salariaților renunță la aceste locuri de muncă: „Eu n-am întâlnit persoana respectivă încă, care pentru salariul minim pe economie să aloce câte ore, 14 ore? Cam mult, nu? Timpul de lucru este la 8 ore pe zi”, a concluzionat șefa ITM.

 

Majoritatea persoanelor care au rămas în Botoșani și nu au plecat în străinătate fac parte din categoria celor „greu ocupabile” din cauza vârstei înaintate și a nivelului de studii. Care oricum nu ar face față unui astfel de loc de muncă.