Jandarmii de la Bacău vin la Botoșani pentru meciul dintre FC Botoșani și Petrolul Ploiești 

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău va asigura măsurile de ordine și siguranță publică în municipiul Botoșani, la meciul de fotbal dintre echipele F.C. Botoșani și Petrolul Ploiești, partidă ce se va disputa duminică, 1 septembrie 2024, începând cu ora 16:30, pe stadionul "Municipal" din localitate.

 

Măsuri de siguranță la meci

 

Pentru asigurarea unui climat optim de securitate în zona arenei sportive și pe traseele de deplasare ale suporterilor, va fi constituit un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică format din jandarmii Grupării Mobile Bacău și Inspectoratului Județean Botoșani, polițiști și pompieri botoșăneni, precum și agenți de securitate.

 

Pentru a preveni introducerea în stadion a materialelor pirotehnice și a altor obiecte interzise de cadrul normativ în vigoare, vor fi adoptate măsuri suplimentare de control al autovehiculelor care intră în arena sportivă.

 

Totodată, se va efectua un control corporal preventiv asupra spectatorilor, înaintea accesului în stadion, care va fi permisă începând cu ora 14:30.

 

În acest sens, recomandăm tuturor celor care doresc să între pe stadion să se prezinte în timp util la porțile de acces, pentru a se evita aglomerările și pentru a se putea face accesul tuturor spectatorilor înainte de începerea partidei.

 

Recomandări pentru suporteri

 

Pentru evitarea oricăror incidente, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani (IJJ) transmit următoarele recomandări:

  • pentru reducerea timpului de așteptare și evitarea aglomerărilor, colaborați cu personalul de ordine în momentul efectuării controlului de acces în arena sportivă;
  • nu vă implicați în incidente care pot tulbura ordinea și liniștea publică și delimitați-vă de orice formă de violență, orice încălcare a legii fiind sancționată cu fermitate de către forțele de ordine;
  • evitați deplasarea în grupuri mari, la sau de la arena sportivă;
  • respectați locul, rândul, sectorul și tribuna, conform biletului, abonamentului sau invitației.

 

Ce este interzis

 

Pentru a evita producerea unor situații neplăcute, jandarmii reamintesc că:

  • este interzis accesul în stadion cu obiecte pirotehnice și sticle de orice fel;
  • este interzisă afișarea de inscripții care incită la ură națională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel și la violență.
  • este interzisă staționarea spectatorilor pe coronamentul arenei sportive și pe scările de acces către scaune, pentru a nu se bloca intervenția pompierilor, în cazul producerii unor situații de urgență.
  • este strict interzisă pătrunderea spectatorilor/suporterilor pe spațiul de joc, atât în timpul partidei de fotbal cât și la finalul acesteia.

 

Se recomandă tuturor participanților la această manifestare sportivă să se comporte civilizat și să respecte regulile de conduită socială.

 

În acest sens, jandarmii reamintesc câteva dintre prevederile Legii nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive.

 

Art.20-

Spectatorilor le este interzis:

  • să săvârşească fapte, acte sau gesturi obscene, să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum şi ameninţări cu acte de violenţă împotriva celorlalţi spectatori, oficiali, jucători sau a bunurilor acestora;
  • să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare la adresa forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă.
  • În aceste două cazuri, în conformitate cu articolul 22 din legea 4/2008, faptele săvârșite de către spectatori sau de către oficiali, în incinta bazei sau a arenei sportive, constituie contravenţii, dacă nu s-au produs vătămări ale integrităţii corporale sau ale sănătăţii ori pagube materiale, constituie contravenţii și se sancționează cu amendă de la 150 lei la 400 lei sau prestarea a 70-120 ore de activităţi în folosul comunităţii.
  • să ameninţe cu acte de violenţă forţele de ordine sau personalul de ordine şi siguranţă.

 

În acest caz, în aceleași condiții de mai sus, sancțiunea prevăzută este amendă de la 250 lei la 750 lei sau prestarea a 100-150 ore de activităţi în folosul comunităţii, precum şi sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile şi jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta pe o perioadă de șase luni.