Jalea de la bac combătută cu şcoli profesionale: Mulţi le privesc ca o pedeapsă

 

Unităţile de învăţământ preuniversitar unde procentul de promovabilitate obţinut de elevi la examenul de bacalaureat din acest an vor fi analizate de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean în acţiunile de inspecţie din următorul an şcolar când de asemenea, unităţile de învăţământ vor fi consiliate cu privire la încurajarea şcolilor profesionale.
La nivelul judeţului Botoşani, se află în coada clasamentului de promovabilitate  Liceul Tehnologic Plopenii Mari cu 0%, Liceul Tehnologic Petru Rareş cu 3.03%, Liceul Tehnologic Coţuşca cu 4,55%, Liceul Teoretic Ştefăneşti cu 9,53% sau Elie Radu cu 13,54%. Chiar şi cu aceste rezultate, anul acesta procentul general a cunoscut o creştere datorită faptului că s-a reuşit corelarea programei şcolare în funcţie de profil cu subiectele de la bacalaureat. Situaţia ar putea fi însă îmbunătăţită în condiţiile în care liceele cu rezultate dezastruoase s-ar orienta spre cicluri de învăţământ mai accesibile unor elevi de la Botoşani. „Este în acelaşi timp necesar ca acolo unde avem promovabilitate zero, una prin ceea ce avem noi inspecţiile de specialitate din anul şcolar viitor să ne mai deplasăm în teritoriu, în acelaşi timp cred că pe zona respectivă ar trebui dezvoltată şcoala profesională, ca să nu mai intre copiii în bacalaureat”, a declarat Cătălina Lupaşcu, inspector şcolar general adjunct.
Misiunea este cu atât mai grea cu cât atât părinţii cât şi elevii privesc şcolile profesionale ca fiind inferioare liceului, drept urmare şi cererea ar fi scăzută pe această linie. „Ca să schimbi mentalitatea părinţilor şi a elevilor e nevoie de câţiva ani fiindcă majoritatea privesc această şcoală profesională ca o pedeapsă. Eu nu aş privi-o aşa ci ca pe o oportunitate de a găsi o mică afacere de familie şi elevii şi părinţii privească această şcoală profesională pentru dezvoltarea unei afaceri mici de familie”, a mai spus inspectorul şcolar general adjunct. În cazul fiinţării unor şcoli profesionale la nivel judeţean, acestea ar avea o mai bună funcţionalitate în mediul urban dată fiind existenţa agenţilor economici unde ar putea fi efectuate orele de practică şi mai puţin în cel rural.
CITEŞTE:
 Botoşani în topul judeţelor unde a „erupt” promovarea – HARTA BACULUI