Iz de scandal la Poliţia de Frontieră : Mii de pachete de ţigări ar fi dispărut din depozit

 

Desfiinţarea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) ar putea duce indirect la izbucnirea unui adevărat scandal la Botoşani. Transformarea  IJPF într-un simplu Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) presupune printre alte proceduri şi inventarierea bunurilor din magazia de corpuri delicte. Acţiunea a început săptămâna trecută şi sunt semne că s-ar fi depistat deja nereguli.

4.500 pachete de ţigări ar fi dispărut
Echipa de inventariere s-a prezentat vineri la sediul STPF, iar activitatea şi-a început-o efectiv luni. Conform unor surse din cadrul STPF aceasta ar fi constatat deja lipsa a 4.500 pachete de ţigări. Acestea ar fi fost confiscate în vamă de aproximativ un an şi ar reprezenta o captură efectuată într-o singură zi. Conform procedurilor interne de lucru ale Poliţiei de Frontieră, după ridicarea mărfii de la contrabandişti, aceasta se păstrează în aşa numita magazie de corpuri delicte, după care, de obicei, este dusă la firme specializate în vederea distrugerii. Cantitatea menţionată ar fi trebuit să se afle încă în depozitele de la STPF, însă nu s-ar mai regăsi. Reprezentanţii STPF Botoşani au recunoscut declanşarea inventarierii, însă nici nu au confirmat, dar nici nu au infirmat dispariţia amintitei cantităţi. „Pentru că noi ne-am organizat şi suntem în subordinea ITPF-ului s-a dispus o inventariere a bunurilor de la toate structurile teritoriale. Suntem în inventariere, nu s-au terminat de numărat ţigările şi nu e vorba numai de ţigări, ci de mai multe. Deci ei au de numărat tot ce se găseşte în magazia de corpuri delicte: ţigări, alcool, drujbe, produse contrafăcute, tot ce s-a confiscat”, ne-a declarat inspectorul Minodora Răcnea, purtător de cuvânt STPF Botoşani. Reprezentanta STPF a mai adăugat că numărarea ţigărilor, dar şi a celorlalte bunuri existente în amintita cameră de corpuri delicte, este o procedură care durează câteva zile, punând astfel sub semnul întrebării faptul că s-ar fi putut găsi deja lipsuri.
„Dacă lipsesc nu este o chestie care să poţi să o ţii secretă”
Pe de altă parte, conform unor cadre din STPF, inventarierea nu ar presupune totuşi numărarea pachet cu pachet a tuturor ţigărilor, nefiind necesară o perioadă exagerată de timp pentru îndeplinirea acestei proceduri. Numărarea s-ar face în funcţie de procesele verbale de intrare a mărfurilor. Totodată, în ultimii doi ani, de două ori fostul IJPF a comunicat capturarea a câte 4.500 pachete de ţigări. Pe 3 martie 2010 s-a făcut public faptul că la Cerchejeni au fost descoperiţi nouă saci de plastic în care se aflau 4.500 pachete de ţigări cu timbru de Republica Moldova, în valoare de 18.450 de lei. Pe 6 mai 2011 IJPF a comunicat o altă captură de 4.500 pachete de ţigări cu timbru Moldova şi Ucraina, descoperite în apropierea graniţei cu cea de a doua ţară, valoarea fiind de 40.000 de lei. De asemenea, există şi informaţii că imediat după ce s-ar fi constatat lipsa amintitei cantităţi la nivelul STPF s-ar fi organizat o acţiune inopinată de control la modul de efectuare a pazei. Reprezentanţii STPF dau însă asigurări că nu se încearcă muşamalizarea unei eventuale dispariţii de marfă confiscată. „Dacă e veridică informaţia, dacă lipsesc nu este o chestie care să poţi să o ţii secretă, când se finalizează comisia semnează un proces verbal şi spune: în urma inventarierii au fost găsite sau nu au fost găsite şi în funcţie de asta se dispun şi măsurile în consecinţă”, a mai spus Minodora Răcnea (foto dreapta). Un subofiţer ar gestiona camera de corpuri delicte.
La Iaşi s-au „ars” 200.000 de pachete 
Dispariţia unor mărfuri confiscate din depozitele Poliţiei de Frontieră nu ar reprezenta chiar un lucru ieşit din comun. Anul trecut la Iaşi a izbucnit un scandal monstru după ce s-a constatat la un control al documentelor că lipsesc circa 200.000 de pachete de ţigări. Acestea au fost sustrase prin procesele verbale, cele de la camera de corpuri delicte fiind diferite cu cele de la firmele unde erau duse pentru distrugere. Şapte persoane au fost puse atunci sub urmărire penală. Ţigările de contrabandă confiscate de poliţiştii de frontieră pot sta în depozitul unităţii şi ani buni. Ele pot fi distruse doar în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive. Abia după sentinţă pot fi duse la firme de profil.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE CÂND AU CONFISCAT POLIŢIŞTII CÂTE 4.500 PACHETE DE ŢIGĂRI:
5.000 de pachete de ţigări abandonate pe un lac
Contrabandişti reţinuţi la frontiera cu Ucraina - FOTOGALERIE