ITM: Patroni „daţi pe mâna” procurorilor pentru aproape 100 muncitori „negri”

 

Fenomenul muncii la negru continuă la Botoşani fiind reflectat prin rezultatele controalelor efectuate de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM)  în vara acestui an. Patru patroni botoşăneni fac obiectul unor anchete derulate de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani pentru că au folosit forţă de muncă fără acte legale.
În cadrul compartimentului Control Relaţii de Muncă, în cursul trimestrului III, au fost efectuate controale la un număr de peste 300  agenţi economici. Aceste verificări au avut un caracter complex, desfăşurându-se în baza programărilor lunare şi acţiunilor desfăşurate în comun cu  reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.
Campania privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale a vizat peste 300  agenţi economici controlaţi, cu un număr de 8.255 salariaţi. Au fost depistate  94 persoane lucrând fără forme legale la un număr de 14 angajatori, amenzile aplicate fiind de 150.000 lei. Pentru patru angajatori documentele de control au fost înaintate parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani, întrucât faptele constatate de către inspectorii de muncă se constituiau în infracţiuni pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără întocmirea unui contract individual de muncă.
În acţiunile de control efectuate de către inspectorii de muncă odată cu identificarea cazurilor de muncă fără forme legale s-a urmărit în tematica de control şi evaluarea modului în care agenţii economici respectă dispoziţiile imperative legislative, referitoare la executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă ale salariaţilor, precum si a altor acte normative din dreptul muncii.
Astfel, în perioada menţionată, în cadrul acţiunilor de control au fost verificate un număr  de 316 de unităţi. Pentru neconformităţile constatate au fost dispuse 869 măsuri de remediere. Au fost aplicate 394 sancţiuni contravenţionale, dintre care 44 amenzi în valoare totală de 235.300 lei şi 350 avertismente. Şase  societăţi au fost amendate cu amenzi în valoare totală de 9.000 lei pentru că nu întocmeau documente de evidenţă a orelor de muncă prestate de salariaţi.