Noaptea trecută s-a încheiat, atât la Botoșani, cât și în restul țării, perioada de depunere a candidaturilor la alegerile parlamentare. Ultimele ore în care partidele au mai putut intra în competiția electorală pentru Legislativ au fost de-a dreptul fierbinți în municipiul reședință.
Dacă până la ora 16:00 ne venise nici o formațiune, PRM-iștii au deschis procedura ultimei zile, pentru ca odată cu venirea serii lucrurile să se precipite.
La 19:45 Uniunea Salvați România a venit să își aducă cel mai subțire dosar dintre toate partidele. Și aceasta în cel mai propriu sens al cuvântului. USR, formațiunea condusă la centru de Nicușor Dan și Clotilde Armand, are la Botoșani câte un singur candidat pentru cele două camere, Valentin Simion, un asistent social născut în 1978, aspiră la un mandat de deputat, iar Antonia Andrusceac, un asistent social teolog din București, la un post de senator.
La 20:30, după mai multe încercări eșuate de-a lungul zilei, a reușit în sfârșit să își înregistreze dosarul și Alianța Noastră România, formțiune prezidată la nivel național de Marian Munteanu, fostul lider al studenților care au protestat în 1990, în Piața Universității. ANR are la Botoșani o mulțime de candidați din alte părți ale țării. Primul loc la deputați este ocupat de Anelis Scalat din București, ei adăugându-i-se și pretendenți de prin Pașcani, Brașov, Galați. În schimb, la Senat prima poziție este ocupată de Adrian Rusu, un artist plastic iconograf din Dorohoi, după care pe listă se regăsesc mai mulți ieșeni.
Pe la 22:30 la BEJ au sosit și reprezentanții Partidului Ecologist Român. Lista la Camera Deputaților este deschisă și aici de un cetățean care nu este botoșănean, Florin Isac din Iași, secondat de Alina Muscaliuc din Botoșani. Pentru Senat, ecologiștii au găsit totuși un botoșănean, însă nu de prin municipii sau orașe, ci tocmai de la Viișoara, în persoana economistului Marian Chirilă.
”Pentru PER urmează să depunem dovada de la BEC, dumnealor au depus lista cu semnăturile de susținere a candidaturile abia seara aceasta”,
Judecător Florin Cotoi, locțiitor președinte BEJ.
Alături de alți membri ai BEJ, magistratul botoșănean a stat la Biroul Electoral Județean până după ora 12:00, așteptând astfel și trecerea ultimului minut în care se mai puteau depune candidaturile.
”Decizia de admitere sau de respingere se emite în 48 de ore de la ora înregistrării la Biroul Electoral”,
Judecător Florin Cotoi, locțiitor președinte BEJ.
PRU
UDMR
ALDE
PMP
PNL
PSD
PRM
USR
ANR
PER
Cu excepția USR, toate celelalte partide au depus liste complete. O bună parte a pretendenților la Parlament nici măcar nu locuiesc în județul Botoșani, pe lângă București și orașele deja menționate, ei mai provenind de prin Miercurea Nirajului, un oraș din județul Mureș, Tureni, un sat din Cluj, Miercurea Ciuc, Baciu, un alt sat din Cluj, Sfântu Gheorghe, Racoș, o comună din Brașov, Cenei, o comună din Timiș.