Invitație pentru directorii de școli la pupat uși de primar: Nu se poate să nu rezolvi

Din punct de vedere al funcționării, majoritatea clădirilor în care învață copiii din Botoșani nu au autorizație pentru securitatea la incendii. Și aproximativ jumătate nu au avizele de funcționare din punct de vedere sanitar. Chiar și așa, școala a început în județul Botoșani, la fel ca în toată țara. Așa cum a început și anul trecut și în urmă cu doi sau trei ani.

 

Situația unităților de învățământ de la Botoșani, cu sau fără personalitate juridică, din mediul urban sau rural, a fost prezentată în Colegiul Prefectural.

Nu este una chiar roz.

 

Chiar în municipiul reședință de județ mai multe săli de sport se află în stare necorespunzătoare, gen Liceul Alexandru cel Bun, Școala Gimnazială ”Elena Rareș” sau Liceul Teoretic Elie Radu. Iar acoperișul Școlii Gimnaziale nr. 10 din Botoșani este în stare de degradare avansată existând chiar pericolul să se prăbușească.  

 

”Din cele 817 clădiri care există în sistemul de educație botoșănean, 197 au această autorizație de securitate la incendiu, iar 397 nu necesită astfel de autorizare”, a spus printre altele inspectorul școlar general, Mihaela Huncă.

 

În cazul autorizațiilor sanitare, 410 unități de învățământ au aceste avize iar 407 funcționează fără girul inspectorilor de la Direcția de Sănătate Publică.

”Noi avem în plus o situație în ceea ce privește autorizațiile sanitare de funcționare. Pentru că le-am confruntat și cu acel caz în care o unitate de învățământ care are mai multe clădiri nu poate obține autorizația sanitară de funcționare pentru funcționare”
Mihaela Huncă, inspector școlar general

 

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean a stabilit pentru această perioadă o activitate de inspecție tematică astfel încât lucrurile mărunte care trebuiau remediate să fie verificate.

 

„Cred că directorii de școală ar trebui să se implice mult mai mult în ceea ce înseamnă activitatea administrativă, în ceea ce înseamnă condiții pe care le asigură elevilor din toate ciclurile și mai puțin în alte activități. Cred că dacă ar exista o aplecare spre ceea ce înseamnă, cum spunem noi moldovenii gospodar, cred că s-ar putea”
Dan Nechifor, prefectul județului

Șeful Prefecturii a declarat că în cursul zilei de ieri a avut o întâlnire pe această temă și a ajuns astfel la concluzia că ”dacă stai în fiecare zi în fața ușii primarului nu se poate să nu rezolvi. Dar asta deja ține de cât de încăpățânate, cu ghilimelele de rigoare, sunt aceste persoane”.