Sub sloganul ”Construirea unui viitor comun pentru toate formele de viață”, ziua de 22 mai reprezintă adoptarea textului Convenției privind diversitatea biologică din anul 1992 din cadrul conferinței ce a avut loc în Nairobi.
Printre principalele obiective pe care le urmărește convenția se numără conștientizarea problemelor legate de biodiversitate și utilizarea sustenabilă a resurselor planetei.
Biodiversitatea reprezintă varietatea de ecosisteme, de specii și de gene din lume sau dintr-un anumit habitat și este esențială deoarece oferă servicii ecosistemice esențiale: polenizarea, reglarea climei, protecția împotriva inundațiilor, fertilizarea solului și producerea de alimente, combustibili etc.
În prezent asistăm la un declin constant al biodiversității, din cauza modificărilor aduse habitatelor naturale de către sistemele intensive de producție agricolă, de construcții, de carierele de exploatare minieră, de exploatare excesivă a pădurilor, oceanelor, râurilor, lacurilor și solurilor, de speciile alogene invazive, de poluare și, într-o măsură din ce în ce mai mare, de schimbările climatice.
Politica Uniunii Europene de conservare a naturii se bazează în principal pe două directive europene principale:Directiva Habitate și Directiva păsări, care constituie baza rețelei europene Natura 2000 - o rețea europeană de arii naturale protejate care cuprinde un eșantion reprezentativ de specii sălbatice și habitate naturale de interes comunitar, constituită pentru protecția și menținerea acestora pe termen lung, în vederea asigurării resurselor necesare dezvoltării socio-economice.
Imagini din Botoșani:
ROSPA0116 Dorohoi-Șaua Bucecei
-70,21% păduri de foioase
Spermophillus citellus - popândăul - specie endemică europeană, trăiește în pajiști cu vegetație scundă, menținută prin pășunat
ROSPA0058 Lacul Stânca-Costești
-aprox. 92% habitate acvatice
ROSPA0049 Iazurile de pe valea Ibănesei-Bașeului-Podrigăi
- Iaz Havârna - oferă adăpost, hrană și mediu propice pentru cuibărit, fiind utilizat și pentru piscicultură
ROSPA0049 Iazurile de pe valea Ibănesei-Bașeului-Podrigăi
Adonis Vernalis - rușcuța de primăvără - pe pajiștile însorite de pe valea Bașeului
Circus aeruginosus - erete de stuf - zbor nupțial
- preferă zonele umede cu habitate palustre extinse
ROSPA0116 Dorohoi-Șaua Bucecei
Sitta europaea - țiclean - preferă habitatele forestiere și apare în majoritatea pădurilor de foioase și de amestec
ROSPA0049 Iazurile de pe valea Ibănesei-Bașeului-Podrigăi
Iaz Slobozia - important pentru cuibăritul speciilor acvatice
ROSCI0234 Stânca Ștefănești
- habitat de stâncărie