Este un proiect care a fost accesat prin Zona Metropolitană Botoșani. O investiție care a fost scoasă la licitație, anunțul fiind publicat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Este vorba despre proiectul “Extindere rețea de canalizare în zona Lebăda (Municipiul Botoșani) și sat Curtești (comuna Curtești)”.
Concret, numărul estimat al utilizatorilor care vor beneficia de servicii de canalizare este de 300 de persoane care au domiciliul pe Botoșani și 470 care locuiesc în comuna Curtești.
Acest număr urmează să crească datorită investițiilor imobiliare din zonă, estimarea fiind la peste 2.000 de utilizatori în primul an de după punerea în funcțiune.
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
„Orașul acesta se dezvoltă și acest lucru nu se întâmplă cu scandaluri și invective. Orașul are nevoie de fapte concrete și una din aceste fapte este asigurarea serviciilor publice de care botoșănenii au atâta nevoie și facem acest lucru într-un cartier care este într-o continuă expansiune: cartierul Lebăda. Aici am depus un proiect pentru canalizare atât pentru municipiul Botoșani cât și pentru comuna Curtești, prin Zona Metropolitană”.
Proiectul are o valoare totală de 10.144.202 lei cu tot cu TVA și a fost publicat pe SEAP în data de 15 mai.
Botoșănenii din zona Lebăda ar urma să aibă canalizare în aproximativ doi ani.
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
„Toți cetățenii din zonă, dincolo de venitul și statutul lor, să beneficieze de servicii decente de canalizare. Facem acest lucru și pentru a proteja mediul pentru că au fost situații când în zona respectivă, în râuri ajungeau dejecții care nu trebuiau să ajungă acolo”.
Investiția presupune servicii de proiectare tehnică, asistența tehnică din partea proiectantului pe perioada execuției lucrărilor dar și execuția efectivă a lucrărilor pentru conductele de canalizare.
Lungimea propusă pentru extinderea rețelei de apă uzată este de 8 km, din care 7,1 km rețea colectare ape uzate și 0,9 Km conductă de refulare, care nu urmărește același traseu cu rețeaua de colectare a apelor uzate.
În lungul colectoarelor sunt dispuse 217 cămine de vizitare.
Din cauza diferențelor de altitudine între diferite puncte ale rețelei de canalizare, sunt prevăzute 6 stații de pompare ape uzate.
Fondurile au fost atrase prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).