Învățământul pe pandemie: Elevii botoșăneni fără tablete, e nevoie și de personal în școli - Este mai multă muncă

La nivelul județului Botoșani, școlile își desfășoară activitatea după cele trei scenarii respectiv roșu, galben și verde. Momentan, 22 de unități de învățământ aplică scenariul roșu care presupune învățarea exclusiv online.  

 

Tabletele promise se lasă așteptate

 

Însă situația ar urma să fie dificilă dacă se înmulțesc cazurile de COVID și elevii ar urma să învețe doar online. Și asta pentru că nu toți copiii au dispozitivele necesare. Ministerul Educației nu a reușit încă să distribuie tabletele elevilor care au nevoie. Procedura de licitație a fost reluată pentru Botoșani și alte județe din Moldova fiindcă nu s-au depus oferte.

 

Potrivit edupedu, loturile rămase, pentru care nu au fost depuse oferte sunt:

 

Lot 3 Regiunea Nord-Est 1 – Bacău, Botoșani și Neamț, valoarea estimată fără TVA este între 11.899.159 și 14.873.948.

Lot 4 Regiunea Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, valoarea estimată fără TVA este între 11.837.646 și 14.796.806 lei.

 

Între timp elevii și profesorii se descurc cum pot pentru a ține cât de cât pasul cu lecțiile. De altfel, în ajutorul lor sar și ONG-urile. Spre exemplu, luni elevii de la școala din Viișoara au primit tablete din partea Organizația Salvați Copiii.

 

Personal puțin în unitățile de învățământ

 

Probleme sunt însă și în școlile cu scenariile verde și galben acolo unde este nevoie de personal în special nedidactic.

 

Volumul de muncă a crescut din cauza pandemiei, ca atare sindicaliștii susțin că este nevoie de mai mult personal.

 

„Problema este că ar fi nevoie de mai mult personal pe latura nedidactic. Acele câteva angajări care sunt publice la momentul acesta sunt rezultat fie a unor pensionari, fie a vacantării a unor posturi prin demisii. Munca este foarte multă, cel puțin în perioada aceasta, igienizare permanentă. Nu se mai pune problema să lucrăm cu același număr de personal în întreținere și îngrijire. Este incomparabil mai multă muncă, lucrurile acestea se întâmplă atât în grădiniță cât și în școli și licee”,

Liviu Axinte, președinte Liga Sindicatelor din Învățământ.

 

În această perioadă, unele unități de învățământ au scos la concurs mai multe posturi de îngrijitor sau fochiști.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store