S-au ”evaporat” împreună cu serviciul: Peste 120.000 de botoșăneni apți de muncă nu lucrează nicăieri și nu apar în vreo evidență - Unde sunt?

  • Pe de o parte persoanele care nu lucrează se plâng că nu au unde.
  • De cealaltă parte, firmele private suferă acut de forță de muncă și ajung în situații disperate în care funcționează subdimensionat.

 

Județ depopulat masiv

 

Datele provizorii de la ultimul recensământ arată că am rămas 392.000 de botoșăneni.

 

253.626 de persoane,

au vârste cuprinse între 20 și 64 de ani

 

Dintre acestea doar 133.229 sunt persoane active, cu contract legal de muncă.

 

Datele arată că peste 120.000 de botoșăneni nu au loc de muncă. Ba chiar nu apar în nicio evidență a vreunei unități de stat. Și vorbim de aproape o treime din populația totală numărată la recensământul general din 2021. 

 

„După ultimul recensământ, care nu e public oficial, pentru că avem în jur de 390.000 de locuitori, 70.000 sunt copii înscriși în sistemul educațional, avem înregistrați aproximativ și 80.000 de pensionari, din câte știu eu. Sunt 133.000 de contracte de muncă, dar restul până la 390.000 unde sunt? Asta e întrebarea pe care mi-o pun eu, ca să facem o analiză pe un subiect de interes”,

s-a întrebat prefectul Sorin Cornilă la o ședință a Comisiei de Dialog Social

 

Zeci de mii de casnice

 

Aceleași rezultate provizorii indică faptul că în jur de 36.200 s-au declarat ca fiind casnice. Și ar mai fi populația ocupată din gospodării.

 

„Sunt 9.000 în evidența Casei de Pensii pentru care s-au eliberat anul acesta acele formulare europene necesare pentru munca temporară. Sunt foarte multe persoane care prestează muncă sezonieră în afară și care nu apelează la serviciile AJOFM”,

Anca Apăvăloaie, director executiv AJOFM

 

Însă chiar și așa numărul mare de botoșăneni care sunt considerați inactivi nu este justificat. Sunt probabil persoane care lucrează în străinătate.Â

 

„Ei sunt ocupați în gospodării, dar în gospodăriile din străinătate, nu în gospodăriile noastre”, a comentat situația prefectul Sorin Cornilă.

 

Sau mai sunt acele persoane care desfășoară tot felul de activități casnice, cum ar fi femeile care fac curățenie sau bonele. De la 1 ianuarie 2024 urmează să intre în vigoare o lege a lucrătorilor casnici, ceea ce înseamnă că ar mai fi persoane care să fie luate în evidențele statului.

 

„Lucrătorii casnici pentru care se vor încheia niște raporturi juridice între prestator și beneficiar, pentru care prestatorul va primi niște vouchere electronice sau în format de hârtie, din care i se vor opri contribuții, iar noi vom declara aceste contribuții și le vom plăti la bugetul asigurărilor sociale, ca pentru orice salariat. Iar din cei câteva zeci de mii, vor mai ieși cei care nu sunt plecați, vor mai ieși la iveală”,

Anca Apăvăloaie, director executiv AJOFM

 

Ideea voucherelor emise către persoanele care prestează activități casnice vine în întâmpinarea acestei categorii care nu este acoperită din punct de vedere al asigurărilor sociale de stat. Nu au calitate de asigurat și nici nu înregistrează vechime în câmpul muncii. Iar pentru aceste persoane dările de stat vor avea o reducere de 50% față de salariatul clasic.

 

Foto - Hey, Romania.