Interviuri
INTERVIU Valeriu Iftime: Când în subordinea ta sunt lucruri grave, șeful pleacă acasă / Nu am nevoie de politică ca să fac baniVIDEO

Omul de afaceri Valeriu Iftime a convenit cu președintele Partidului Național Liberal, Nicole Ciucă, după discuții purtate în prealabil și cu alți lideri ai formațiunii, să preia conducerea organizației județene.

Luni, președintele grupului ”Elsaco” s-a întâlnit cu deputatul Costel Șoptică la Conacul Zăicești, iar joi la București, în prezența lui Nicolae Ciucă.


Negocierea s-ar fi terminat cu acceptul liderului în funcție de a face un pas în lateral, în schimb fiindu-i promis locul 1 pe lista PNL Botoșani la Camera Deputaților de la alegerile parlamentare din toamnă.


Precizăm că interviul a fost realizat în cursul zilei de marți, 6 februarie.

 

„Eu nu am spus că vreau președinte de mâine”

 

-    De unde gândul acesta al dvs. de a intra în Partidul Național Liberal?

-    (Râde) Nu știu dacă am intrat, în primul rând. Ideea de a intra în zona asta politică nu mă ajută deloc și sunt foarte, foarte mulți oameni apropiați care îmi spun că nu ar trebui să o fac. Pe de altă parte, dacă stai de vorbă cu niște oameni politici din zona asta liberală și uitați-vă la cei din Ardeal, vorbim de dl Bolojan sau dl Boc. Trebuie să schimb, adică perspectiva ta ca om devine puțin mai responsabilă. E foarte mică distanța dintre a face sau nu face, un fel de a spune, politică. Eu cumva am fost rugat, convins. Ultima discuție am avut-o cu dl președinte Ciucă, care e om de armată și om de stat și m-a întrebat „Dom’le de fapt ce vrei să se întâmple? Ai aia, ai aia, ai făcut doar târguri frumoase. Politica nu e bârfa de la colțul străzii, politica este știința de a conduce țara, de a conduce ceva. Vrei să vii aici? Îți fac o ofertă la nivel central. Vino în zona asta a politicii cu experiența matale de om de afaceri și cu faptul că nu vă leagă niciun interes de a face politică.” Nu pot să preiau contextul, discursul, dar ceea ce m-a pus pe gânduri „Încerc dom’le, hai să vedem ce e de făcut”. Bineînțeles că zona liberală, zona de dreapta este cea mai aproape de filozofia asta a mea de viață. Iar în Botoșani, avem pe Camera de Comerț tot felul de acțiuni, tot felul de lucruri care nu se potrivesc cu orașul ăsta. Compania de apă care dă faliment, gunoaiele care sunt peste tot, spitalul e un dezastru că nu-l mai oprește nimeni. Până la urmă, cine vrea să rezolve asta? Hai să stăm toți să ne uităm unul la altul să vedem dacă se rezolvă. Nu se rezolvă. A, vrei să se rezolve? Intră în balul ăsta. Cumva, am acceptat o discuție în care „Hai dom’le să vedem cum mă pot eu implementa la Botoșani, cum pot eu să ajut Botoșaniul?”, știți? Aici a avut loc o discuție cu dl președinte Ciucă, a vorbit nu știu cum cu dl Șoptică să vin la Botoșani. Eu nu am spus că vreau luat președinte de mâine aici. Nu-i așa, e un statut, o chestie. Sunt absurde, cunosc eu lucrurile astea prin viața mea. Ei, aici forțat sau nu știu, speriat, Costel are niște locotenenți, care ați văzut „Vindem flori, nu partid, da’ cine suntem noi aicea?”. Eu nu vând niciun partid, n-am nevoie de niciun partid, chiar nici nu vreau vreun partid. Pe de altă parte, cu siguranță Partidul Liberal are nevoie de oameni ca mine, cu lipsă de modestie. Am mai venit mulți ca mine care au avut afaceri, care au libertatea de a gândi, care nu au niciun fel de subordonare față de cineva.

 

„În niciun caz nu aș vrea să particip la alegerile locale”

 

-    În ce fază vă aflați acum? Sunteți la ușă, în alte camere, unde?

-    Nu. (Surâde) Sunt într-un demers în care la un moment dat o să se înțeleagă – în ce măsură Partidul Național Liberal din Botoșani are nevoie de mine și dacă are nevoie de mine să văd cum... în niște condiții pot veni. Dar nu oricum. Adică eu nu o să iau pâinea nu știu căror oameni din partid, n-am nevoie de nicio funcție de aici. Pe de altă parte, cred că doar dacă ești în politică ai anumite puteri, doar dacă îți iei electoratul. Dacă electoratul îmi dă mie vot, îmi spune „Uite, Iftime, te însărcinăm, te împuternicim, te întărim cu voturile noastre” atunci pot să mă lupt serios. Că am timp, îmi fac timp pentru treaba asta.

 

-    Dvs. spuneți practic, că altă putere de a schimba lucrurile aveți ca om politic, dincolo de calitatea de om de afaceri. Ca să aveți o putere și mai mare să schimbați lucrurile trebuie să aveți și o funcție administrativă. Vă tentează o candidatură la alegerile locale, la alegerile parlamentare?

-    În niciun caz nu aș vrea să particip la alegerile locale. În schimb, aș putea să ajut niște oameni care cred că sunt valoroși: pe președintele Consiliul Județean sau pe primarul din Botoșani, din Dorohoi, din zonele astea, din satele mari prin care cu notorietatea asta pe care o am eu, dacă o am sau dacă nu o am, votul va vedea, prin seriozitatea pe care pot să o am și pe care eu sper că o am să generez niște acțiuni ca oamenii ăștia să poată să fie...

 

-    Cine ar fi oamenii aceștia?

-    Nu știu, mă gândesc la oameni de afaceri care decomandată nu sunt în jocul ăsta.

 


„Când ei fac scut în jurul lui Costel Șoptică, te apucă râsul”

 

 

-    Care nu prea sunt în PNL. Am și scris că la ultimele alegeri, la organizația municipală, mai mult de trei sferturi, cred că 90% erau angajați la stat, adică ei erau liberalii. Și consilierii locali la fel, cu o singură excepție, Maxim care a și plecat de acolo.

-    Păi da, vezi? Aici e marea discuție în care eu cred că în Partidul Național Liberal există o mare problemă de imagine și mai ales aici, nu în Ardeal. Aici e o mare problemă și dacă nu o înțelegem, nimeni nu o ia în seamă, când ei fac scut în jurul lui Costel Șoptică, te apucă râsul.

 

-    Aici și structura populației este altfel față de Transilvania.

-    Nu... Nu mai mergem mult. Lumea e îmbătrânită, sigur că ăia mai în vârstă poate mai zic, dar o să venim... Pe de altă parte, județul îmbătrânește, nu întinerește. Asta este iar un răspuns la ceea ce am făcut până acum.

 


„Băi, ce vine ăsta să ne tulbure nouă apele?”

 

-    V-ați întâlnit ieri seară (luni - n.r.) cu dl Șoptică.
 
-    Da...


-    Cum s-a terminat întâlnirea? S-a hotărât ceva sau nu?

-    Nu, nu, nu. E o discuție pe care încă nu am... Eu mă înțeleg cu el, eu mă înțeleg cu toți. Tare mult aș fi vrut să vorbesc cu primarii ăia din județ. La un moment dat o să fac treaba asta, să văd în ce măsură cred că venirea mea în partidul ăsta ar putea face vreo știre. Dar eu nu am niciun interes să vin pentru că eu, încă o dată, eu nu am nevoie de politică ca să mă lansez, nu am nevoie de politică ca să fac bani. Mulțumesc lui Dumnezeu, am tot ce-mi trebuie, dar, pe de altă parte, vezi... eu am un nume un pic mai altfel decât ce știam eu, parcă-s niște interese „Băi, ce vine ăsta să ne tulbure nouă apele?” E adevărat că, dacă intru tulbur apele. E adevărat că dacă aș veni într-un partid din ăsta, filozofia mea este cu totul alta, apropo de cine merită, ce înseamnă să ai niște obiective clare, ce înseamnă să-ți dai demisia atunci când ai o problemă de nerezolvare a unor taine. Dacă ai o problemă de imagine trebuie să pleci acasă imediat. Adică lucrurile astea trebuie făcute ca într-o politică adevărată, nu „Știți, nu-i vina mea..” Uite, mă uit în județ aici: spitalul în colaps, apa în colaps și dna președinte încă se mai uită. Chiar, serios?! Eu o prețuiesc, dar cu ce măsură? Nu poți să stai încontinuu: „Eu sunt vinovat”. Păi dacă ești șef ești vinovat, clar. Orice e dedesubt, orice lume dezvoltată... când în subordinea ta sunt lucruri grave, șeful pleacă acasă. Vin alții și cu siguranță sunt alții mai buni și ca mine și ca toată lumea. Dar eu nu sunt acolo. Eu asta mă gândesc. S-ar putea la un moment dat să existe pentru unii oameni, să spun, dar nu cred, cred că lumea mă cunoaște, adică nu cred că dl primar din județul ăsta, fie liberal sau pesedist n-ar vrea să lucreze cu mine. Că nu înțeleg de ce, ce-i pot eu lua? Pot să-i dau și pot să dau mai mult decât foarte mulți alții. Nu dau bani și nu dau contracte, dar pot să dau idei, pot să dau o anumită zonă de morală politică. Asta pot să o fac, cred.

 

Urmărește-ne și pe Google News

Iftime ar fi câștigat meciul pentru conducerea PNL Botoșani, Șoptică ar renunța la funcția de președinte
Cutremur în rândul liberalilor, Verginel Gireadă a răbufnit: PNL nu se cumpără la tarabă / Îl invit pe dl Iftime la muncă

 

Viața fericită a medicului Gheorghe Avram povestită de el însuși: Nu pot să evaluez eu cât rău, cât bine a făcut României Silviu Brucan
Gheorghe Avram a avut curajul destăinuirii. Vorbește fără patimă. Uneori fără falsă modestie, alteori cu necesare justificări.
FLASH INTERVIU Svetlana Bivol, managerul Filarmonicii Chișinău: Botoșaniul este un oraș de suflet și de atmosferă. Întotdeauna mă simt aici ca în sânul unei familiiVIDEO
Anul trecut, la două luni după învestirea în funcția de manager al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, Mirel Manea s-a deplasat la Chișinău unde a perfectat un acord cu Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” din Republica Moldova.
Regizorul Emanuel Pârvu aduce ”Marocco” la Botoșani: ”Este un film care sper să ridice niște întrebări” FOTO&VIDEO
Joi, 27 aprilie, de la ora 19.00, cinefilii botoșăneni vor avea parte de o nouă proiecție specială.
20 de întrebări cu o scriitoare din Botoșani:  Este foarte greu să trăiești din scris
Interviul a fost realizat de către jurnalistul Sibiana Mirela Antoche în cadrul unui proiect intitulat „Să ne cunoaștem scriitorii”. 
Pavel Bartoș la Botoșani: Ramon a activat un public care de 10-15 ani nu a mai fost la film / Jesus del Cerro a spus: ”O facem pentru Bogdan!”
Cum a reușit ”Ramon” să umple sălile de cinema în toată România și să vândă toate biletele în doar trei zile la Botoșani? 
Bogdan Horga, înainte de premiera filmului ”Ramon” la Botoșani: În Pavel Bartoș am descoperit un om extraordinar / Eu joc acolo cu două premii GopoFOTO&VIDEO
Pe 8 martie, la ora 18.00, la Botoșani are loc cel mai așteptat eveniment al acestui început de an: primul covor roșu la Cinematograful Unirea. 
INTERVIU Ivana Znacom, tânăra make-up artist originară din Botoșani care colaborează cu televiziuni, producători de filme și fotomodele: Poți crea orice prin machiaj GALERIE FOTO
(P) A început cu un curs de machiaj și pe parcurs și-a descoperit o veritabilă pasiune căreia i-a acordat tot mai mult timp și pe care a transformat-o într-o meserie. Despre începuturile Ivanei Znacom în lumea machiajului, despre realizările din ultimul an, tendințe și planuri, puteți citi în interviul de mai jos.
La 39 de ani, al doilea om din Nova Apaserv! INTERVIU Alin Cirimpei, noul director adjunct de la „Apă” : Este alegerea fiecăruia dacă să fie membru sau nu VIDEO
Așa cum Botoșăneanul a anunțat în exclusivitate, noul director al SC Nova Apaserv SA este Alin Cirimpei, un tânăr în vârstă de 39 de ani care vine din domeniul privat, unde a lucrat la o firma de telefonie și la o alta de instalații, pe posturi de conducere.
Ana Maria Micu, artista care creează în Botoșani și expune la Taipei și New York: Pictura nu este o imagine pusă în ramă, agățată ca să nu stea peretele gol!GALERIE FOTO
Aproape necunoscută în Botoşani, expune în galerii din toată lumea, de la Taipei la Beijing, de la Moscova la Bucureşti, dar și la New York, Rotterdam, Haga, Amsterdam, Edinburgh sau Viena.
Doctorița din Botoșani care cântă la pian și pictează: Îmi găsesc echilibrul emoțional / Am iubit foarte mult medicina de familie și lumea satului - GALERIE FOTO
După ce a terminat Medicina, a plecat să profeseze într-un sat, la zeci de kilometri de casă. Asta nu a oprit-o să deschidă un nou capitol în viața ei: pictura. Pentru medicul din Botoșani, echilibrul vieții s-a construit prin artă, fie că a fost muzica, fie că a fost pictura. Tablourile ei se află astăzi pe simeze, dar doctorița spune că asta nu îi conferă niciun statut, nu îi adaugă niciun orgoliu de artist.
Gheorghe Iavorenciuc: ”Necuprinsul înțelepciunii lui Constantin Dracsin este că noi toți în el ne aflăm și din el ne tragem” – FOTO&VIDEO
În urmă cu 24 de ani, pe 7 ianuarie, se stingea din viață Constantin Dracsin. ”Poate nu m-ați dorit, și totuși fără mine nu mai ajungeați buni”, sunt cuvintele testamentare ale poetului fără aripi, omul care și-a construit propriul destin scrijelind hârtia cu creionul între dinți.
Fenomen, geniu sau ”copil normal”? El este Rareș, cel mai aplaudat botoșănean de Ziua României: ”Este atât de bucuros să ducă numele orașului și al lui Eminescu mai departe!” - FOTO&VIDEO
Cum devine ”geniu” un copil de 7 ani, din Botoșani, care îl iubește pe Eminescu? Unde începe celebritatea și, mai ales, cine o validează într-o societate în care social-media creează eroi de o clipă?
Protosinghel Siluan Antoci: Am fost martor la ultima vizită a Părintelui Cleopa în locurile natale / Cu atâta drag povestea despre Botoșani!
Pentru România, Botoșani înseamnă în primul rând Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian. Însă mai există un tezaur duhovnicesc unic în spațiul românesc, și este de ajuns să amintim câteva nume: Sfântul Onufrie, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, părinții Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Dionisie Ignat de la Colciu, Patriarhul Teoctist, dar și Avva Iulian Lazăr, trăitor astăzi în Muntele Athos...   
Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
Un ... imtit ordinar care face jocul lui Flutur. Dinamiteaza PNL, minimalizeaza forta eventualilor candidati, insa el nu candideaza. De cand face Flutur politica, toate partidele prin care a trecut au fost distruse si toti cei din partide au fost jigniti si umiliti cu tot soiul de invective si minciuni. Iftime este pe post de baros. Va lovi si va distruge tot in pnl, fara nici cea mai mica jena fiindca lacomia nu are limite. Apropo... Ar fi spus despre penelisti ca sunt incompetenti profesional, probabil fiindca nu fura, nu mituiesc si nu au facut averi lucrand non stop cu statul.
13 februarie 2024, 16:11
Cel mai mare liberal, pesedist, pedelist este flutur, om de afaceri care a "retrocedat" jumate din Botosani. A facut "afaceri" cu patrimoniul botosanean. Imobiliare.. Nu el o fi si in spatele acestei *"afaceri"? Dar in cea cu actualul primar la dna?
13 februarie 2024, 06:11
Sper că nu vrei să duci partidul unde ai dus și echipa de fotbal, priceputule.
10 februarie 2024, 09:17
Din 1990 până în prezent în PNL Botoșani s-a intrat pe ușa din față ...facem excepție anul acesta ?
9 februarie 2024, 10:21
Iftime vorbeste de privat, cand toate contractele lui sunt cu statul?Singura schimbare se va produce la el, sper sa nu ajunga unde au ajuns si alti presedinti!
9 februarie 2024, 10:18
Domnule Iftime, te mananca undeva.Ai o afacere prospera, ai destui bani, ce-ti trebuie politica pentru ca oricum nu poti schimba ceva. E o increngatura si o coruptie generalizata in Romania.
9 februarie 2024, 09:17
Cea mai tare și de reținut este asta:" ei sunt liberali dar peste 90% dintre ei lucrează la stat". De gapt, asta este imaginea liberalismului lui Soptică, Gireadă și Cornilă: munca la stat, afacerile cu statul.
9 februarie 2024, 08:55
Sondaj
Credeți că se salvează FC Botoșani de la retrogradare?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din păcate, observ că Partidul Național Liberal a luat altă cale și anume calea slugarnică devenind anexa pesedeului… Am atras atenția în mai multe rânduri despre calea greșită aleasă de peneliști, am reacționat în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
12.7 o C
Dorohoi
13.3 o C
Bucecea
12.5 o C
Darabani
12.2 o C
Saveni
14.3 o C
Ştefăneşti
12.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.