INTERVIU Şerban Mihăilescu : Investitorii nu vin pe păşune

 

După 12 ani de la încheierea mandatului de parlamentar Şerban Mihăilescu a revenit în Botoşani pentru o nouă bătălie electorală. Între timp a schimbat şi camera, de la deputaţi la senatori, dar şi partidul de la PSD la UNPR, numai că este candidat pe lista USL, alianţă care include şi fostul şi actualul său partid. Prima realizare a anunţat-o chiar înainte de a-şi începe mandatul: adoptarea de către Guvern a actului normativ privind redeschiderea unităţii medicale de la Darabani, care va funcţiona ca secţie a Spitalului Judeţean. Crede că Botoşani s-a dezvoltat în cei 12 ani în care a fost parlamentar pe alte meleaguri şi mai crede că USL va scoate numărul maxim de parlamentari la Botoşani, adică nouă.

"Zona este în progres"

-    Cum aţi regăsit Botoşaniul după mai bine de un deceniu?
-    Surpriza a fost că eu am găsit Botoşaniul mai bine şi nu Botoşani ca oraş, nu Dorohoi ca oraş, nu Darabani ca oraş, ci pur şi simplu zona este în progres, chiar dacă sunt păreri contrare îmi susţin afirmaţia prin aspectul câmpului. Atunci erau numai mici parcele, acum am văzut exploataţii mari; apariţia primelor silozuri şi a unor acţiuni de producţia agro-alimentară. Chiar de la începutul reluării activităţii aici am avut ocazia să particip la târgul de la Popăuţi şi am rămas chiar sincer încântat. Mă gândeam că în perioada 1996 – 2000, când am mai fost parlamentar, nu se putea pune problema organizării unui asemenea târg. Acum am văzut rase noi de animale care trăiesc pe aceste meleaguri, şi la bovine, şi mai ales la ovine, am văzut produse prelucrate din industria alimentară care înainte nu existau, am participat chiar la lansarea unor produse din acestea locale, cu brand local şi cu culoare europeană, ceea ce sunt totuşi chestiuni de progres. Categoric, dacă o luăm câte ar trebui făcute, că n-am găsit încă alimentare cu gaze în zona Darabani şi în zona Săveni... S-a terminat podul de la Rădăuţi Prut care l-am început pe vremea aceea, dar încă nu s-a modernizat de-a lungul Prutului...

-    Şi nu există nici o vamă în adevăratul sens al cuvântului.
-    Numai o clipă... deci sunt încă chestiuni de făcut. Legat de vămi, am dat drumul în perioada 1996 – 2000 la vama de la Ştefăneşti, a fost o acţiune bună şi am reuşit, acolo totuşi este o vamă în adevăratul sens al cuvântului. La Rădăuţi Prut, deşi s-a făcut o vamă, într-adevăr, este greu de crezut că nu au putut să facă nişte construcţii corespunzătoare în ceea ce priveşte serviciile de vamă. Sunt acolo totuşi construcţii destul de improvizate , iar acum am prezentat un raport al Consiliului Judeţean direct la Direcţia Generală a Vămilor, la Bucureşti, pentru deschiderea punctului de la Racovăţ. Acolo noi am deschis punctul în 1996-1997, dar era numai punct pietonal.

-    Acolo durează de foarte mult timp lucrările la vamă.
-    Asta este, nu pot să răspund la aceste chestiuni, dar categoric am luat pulsul şi sunt oricum în avans lucrările în diverse sectoare ale judeţului, deci avem posibilitatea să sperăm într-un progres.

Serban Mihailescu interviu Botosaneanul

"Întotdeauna am lăsat mai bine decât am găsit"

-    Aţi vorbit de alimentare cu gaz, de puncte vamale, să înţeleg că astea sunt câteva dintre obiectivele dvs. principale?
-    Sunt mai multe. Obiectivele principale sunt legate în principal de viaţa oamenilor. Pe lâng apelul la dezvoltarea agriculturii şi a industriei agro-alimentare, rămân totuşi chestiuni legate de dezvoltarea economică. Am văzut şi astăzi un anunţ în presă prin care regiunea de nord-est mai poate încă accesa până la 40 de milioane euro fonduri pentru parcuri industriale. Este o noţiune care până acum nu a fost luată în considerare în acest judeţ. În alte judeţe unde am mai fost parlamentar sunt de ordinul zecilor parcuri industriale. Am vorbit cu dl preşedinte Ţurcanu şi avem în obiectiv cel puţin două sau trei parcuri industriale să fie începute încă din 2013 pentru că este singura modalitate de a oferi facilităţi investitorilor, nu neapărat investitori străini.

-    V-aţi gândit şi la locaţie, adică doar în municipiul Botoşani sau...?
-    Acum vă daţi seama, pentru un judeţ contează mai puţin care anume locaţie, trebuie un cumul de factori pentru un asemenea parc, o administraţie locală cât mai prietenoasă, un teren care să se adapteze condiţiilor minime de funcţionare a unui parc, discuţii trebuie avute cu asociaţiile de producători pentru că nu merge aşa cum vorbesc toţi: «să vină investitorii». Investitorii nu vin pe păşune, investitorii vin acolo unde există un lucru început, în care pot să aibă încredere şi în care îşi pot dezvolta activitatea. Şi vă spun, întotdeauna am lăsat mai bine decât am găsit oriunde am fost şi acum sunt ferm convins.

"Noi vom câştiga nouă locuri, şase de deputaţi, trei de senatori"


-    Apropos de chestia asta că aţi lăsat mai bine în alte locuri, cum le răspundeţi celor care vă reproşează că sunteţi bucureştean, dar nu aţi candidat niciodată în Bucureşti, iar acum candidaţi la Botoşani în primul rând ca urmare a unei înţelegeri politice, nu ca urmare a unei opţiuni personale?
-    Întrebarea e legitimă într-un fel, dar în primul rând eu nu mi-am propus niciodată să candidez în Bucureşti, pentru un motiv foarte clar: doar locuiesc în Bucureşti, dar în schimb activitatea mea a fost totdeauna în administraţia centrală a ţării, deci nu am avut o legătură specifică în ultimii 20 de ani cu Bucureştiul. În al doilea rând, am participat acolo unde organizaţiile politice locale consideră că sunt mai util decât în altă parte. Eu întotdeauna am avut discuţii clare cu cei de la partid dacă acceptă această participare sau nu. Eu nu m-am dus nicăieri impus de la centru, am vorbit cu organizaţiile locale şi s-a stabilit că, pentru un candidat din nouă, se poate face această joncţiune cu Bucureştiul. Vă reamintesc – şi nu vreau să vă întristez – că vă pot da multe nume de deputaţi locali sau senatori localnici, din Botoşani, faţă de care am tot respectul, dar care...

-    Puteţi da nume că nu mă întristez.
-     ...Dar fiecare a încercat în felul lui să îşi facă datoria, sunt ferm convins că şi noi de acum încolo ne vom face datoria pentru populaţia judeţului Botoşani.

Serban Mihailescu banner Florin Turcanu  -    S-a vehiculat la bursa zvonurilor politice că intrarea în campania a dlui Constantin Conţac s-a făcut în urma unei înţelegeri cu dvs., ca să mai ia din voturile candidatului USL pe Colegiul Botoşani şi să aveţi un avantaj pe Darabani – Săveni.
-    Nu cunosc nici un fel de informaţie. Pot să fac două comentarii. În primul rând asemenea discuţii sunt total nerealiste din punct de vedere al calculelor electorale. Al doilea comentariu, nu am avut nici un fel de discuţie cu nimeni pe această chestiune. Opţiunea noastră este clară, noi trebuie să câştigăm toate cele nouă colegii pe judeţul Botoşani, deci asta presupune un vot de peste 50%. Sondajele deocamdată ne dau dreptate, în campanie îmi dau dreptate. Îmi exprim marea satisfacţie că am reuşit să promovăm prima hotărâre la şedinţa de Guvern de marţi, care a şi fost aprobată, privind reînfiinţarea unei unităţi spitaliceşti la Darabani.
-    Spuneaţi că staţi bine în sondaje, riscuţi un pronostic în ceea ce vă priveşte?

-    Noi vom câştiga nouă locuri, şase de deputaţi, trei de senatori, în judeţul Botoşani. La ora actuală eu nu am din sondajele făcute nici un colegiu pe Botoşani în care altcineva să poată face scorul pe care îl face USL-ul.

Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU

CITEŞTE UN INTERVIU REALIZAT ÎN 2010 CU ŞERBAN MIHĂILESCU:
 INTERVIU Şerban Mihăilescu : Ghinionul Botoşanilor - ne oprim la Suceava