Şerban Mihăilescu este una din cele mai pitoreşti figuri ale politicii româneşti. Este un adevărat globetrotter al Parlamentului. Şi asta nu pentru că ar fi schimbat o mulţime de partide, ci o sumedenie de judeţe. Se află la al V – lea mandat de deputat ori senator. Ultima oară a devenit senator de Teleorman, după ce, a intrat în Legislativ şi ca deputat de Prahova ori de Botoşani. În perioada 1996 – 2000 ne-a reprezentat judeţul în Legislativ. A fost una din figurile marcante ale PSD-ului, fiind inclusiv secretar general al Cabinetului Năstase, însă în luna februarie a acestui an a trecut la nou înfiinţatul UNPR pe motiv că în vechea formaţiune a fost trecut pe „linie moartă”. În noua calitate de vicepreşedinte UNPR spre sfîrşitul lunii trecute a fost prezent la Botoşani, ocazie cu care am realizat acest interviu.
"Botoşani arată mult mai bine decît am lăsat eu situaţia în 2000"
- Vă aflaţi acum la Botoşani după cîţi ani?
- Da, sunt 10 ani. Cînd am încheiat mandatul de deputat de Botoşani chiar am avut o oarecare nostalgie. Pot să mărturisesc că m-a impresionat plăcut vizita, am văzut zona în progres. Deci, spre deosebire de alte părţi din ţară şi am fost în multe alte locuri din ţară în ultima vreme, şi aici mi s-a părut că arată bine. În orice caz, arată mult mai bine decît am lăsat eu situaţia în 2000. Cel puţin din punct de vedere peisagistic, al caselor. Nu am elemente de natură economică, dar sunt chestiuni importante. Eu apreciez întotdeauna cînd sunt din ce în ce mai multe hoteluri, mai multe facilităţi de genul acesta. Ăsta a fost ghinionul Botoşanilor, am fost de foarte multe ori în nord, dar întotdeauna, ne oprim la Suceava… şi ca drum, şi ca alte facilităţi, am fost de mai multe ori la Suceava.
- Ce vă amintiţi cu plăcere, ce vă amintiţi cu mai puţină plăcere din mandatul dvs. de parlamentar de Botoşani?
- Eu nici acum nu înţeleg ce s-a întîmplat la Dorohoi, la aceste inundaţii. Eu am anumite păreri legate de competenţă şi de priceperea oamenilor. Probabil că voi cere în toamnă, cînd va începe activitatea parlamentară, ca acest Inspectorat pentru Situaţii de Urgenţă, la nivelul ţării, să fie mai explicit, ce anume face pentru că nu vreau să iau apărarea nimănui, dar nu cred că la Dorohoi s-a acţionat corect din punct de vedere al protecţiei. De ce au murit oameni? Este o chestie care nu poate să rămînă aşa. Nu ştiu cine e vinovat, nu îmi permit să fac aprecieri, dar totuşi nu a fost nici sfîrşitul lumii, nu a venit Dunărea peste Dorohoi, nu pot să accept… Eu în perioada inundaţiilor am fost în Suceava şi am văzut ce s-a întîmplat şi la Milişăuţi şi în alte zone şi nu peste tot a fost apa de vină… foarte multă incompetenţă, foarte multă nepricepere, văi necurăţate şi enorm de multă vegetaţie care normal ocupă locurile unde ar putea deversa apele. Am văzut aici, inadmisibil, la graniţa dintre Suceava şi Botoşani, la piciorul podului se exploatează balast. E o prostie.
- Au fost o mulţime de accidente în acea zonă.
- Este o prostie cît casa. Înseamnă că, la tura următoare de inundaţii, ne aşteptăm să plece podul pentru că un inconştient are aprobare să exploateze balast în albie, lîngă pod.
- Sunt mai mulţi inconştienţi care iau balast de acolo.
- Nu ştiu, dar eu spun chestiuni care se văd şi care îmi dau foarte multă neîncredere că la Dorohoi s-a procedat corect şi oamenii aceia chiar n-au putut să fie salvaţi.
„Distanţa de Bucureşti este mare”
- Mai ţineţi legătura cu foştii lideri ai organizaţiei PSD de la Botoşani, cu Mihai Baltă, Viorica Afrăsînei, mai vorbiţi?
- Da, da, sigur. Totdeauna cînd au venit la Bucureşti am vorbit, am schimbat păreri. Repet însă, distanţa de Bucureşti este mare. Totuşi, un lucru la care am ţinut foarte mult şi anume permanentizarea curselor de avion spre acest aeroport din secolul trecut de la Salcea, a devenit o obişnuinţă. Sunt ferm convins că o cursă permanentă Bucureşti – Botoşani – Suceava, adică zilnică, ar fi plină totdeauna.
- Mergeaţi dvs. mai mult cu trenul cîn eraţi parlamentar de Botoşani şi de asta?
- Eu mergeam numai cu trenul pentru că nu zburau, erau întîmplătoare cursele de avion pe această rută.
- Aţi trecut de la PSD la UNPR. Aţi explicat motivele la acea dată. Totuşi, eu vă întreb acum, nu e cam tîrziu pentru dvs. să începeţi nu neapărat de la zero, dar să reîncepeţi într-un alt partid? E un nou început practic.
- Corect, corect. Am explicat… motivele au rămas aceleaşi, nu a fost o chestiune de mare hotărîre. La PSD am fost complet dat la o parte la nivelul conducerii centrale, am şi eu experienţa mea, am şi eu lucrurile pe care le-am făcut în această ţară în diverse funcţii şi am considerat că este nedrept ce se întîmplă. Şi atunci m-am aliat acestei noi echipe, sunt extrem de mulţumit că nici în trei-patru luni noi reuşim să şi contăm în sondaje, nu neapărat ne lăudăm noi cu sondajele noastre făcute despre noi, cum face Vadim. Cred că este timpul să se întîmple altceva în România. Atîta incompetenţă nu poate să rămînă la nesfîrşit.
„Am greşit, recunosc că am greşit”
- De ce nu are UNPR directori de deconcentrate în ţară?
- Chiar nu ne interesează deconcentratele astea. Adică, ce satisfacţie am, la ce ne foloseşte să avem şef, de exemplu, la Protecţia Consumatorilor? De asta s-a ajuns să avem în construcţii zootehnicieni, la controlul alimentelor ingineri, adică e o varză totală.
- Dar acesta este un lucru pe care şi PSD l-a făcut cînd vă aflaţi la guvernare, adică s-au pus directori politic.
- Am greşit, recunosc că am greşit. Această chestiune nu a contribuit cu nimic la realizarea unei administraţii coerente, competente şi, ca dovadă, sunt foarte multe atacuri la ora actuală asupra autorităţilor locale. Lipsa de competenţă atrage întotdeauna atacuri.
„Liviu Câmpanu ne-a lăsat muţi”
- Care sunt motivele pentru care senatorul de Botoşani Liviu Câmpanu a fost cooptat în echipa de conducere la nivel naţional a UNPR?
- În primul rînd Liviu a făcut parte, ca să zic aşa, din primul nucleu al UNPR. Eu am venit la UNPR după Liviu. În al doilea rînd, în mod categoric, în majoritate noi ne-am păstrat zonele în care am fost aleşi. Eu mai puţin, acum practic îmi exercit funcţia de la nivel central şi pregătesc campania partidului, nu am o misiune expresă din punct de vedere teritorial, dar Liviu este din zonă, cunoaşte despre ce este vorba şi prin modul în care a organizat această întîlnire ne-a lăsat muţi. Noi n-am organizat cu PSD întîlniri de asemenea anvergură aici, la Botoşani, nu-mi aduc aminte.
- Aţi avut şi conferinţe judeţene cu sute de oameni.
- Nu mă refer la numărul de participanţi. Să am 30 de preşedinţi de organizaţii la Botoşani…
„Nu mă interesează să am un şef nu ştiu unde, la sănătate, la învăţămînt”
- Revin la problema deconcentratelor. Totuşi, nu este ciudat să aveţi miniştri, să aveţi secretari de stat şi în teritoriu să nu aveţi directori?
- Nu ne interesează.
- Dar interesul naţional trebuie să se manifeste şi la Bucureşti, dar şi la Botoşani, Dorohoi. Hilişeu…
- De acord, dar eu cred într-o autoritate locală competentă şi mai puţin politică. Adică nu mă interesează să am un şef nu ştiu unde, la sănătate, la învăţămînt şi treaba să meargă prost numai pe motiv că cetăţeanul respectiv e de la PDL sau PSD sau UNPR, nu! Important este să pui oameni care să se priceapă. Nu vom putea scoate ţara din criză cu metodele pe care le-am folosit pînă acum. Recunosc din nou, aceste înlocuiri politice au fost rele.
„Niciodată, pînă la UNPR, nu au fost atîtea dezertări”
- Se spune despre UNPR că este un partid de trădători întrucît parlamentarii care au candidat pe listele anumitor partide, au intrat apoi într-o formaţiune aflată la putere. Cum combateţi aceste afirmaţii?
- E un text la care ne-am aşteptat tot timpul. Din nefericire pentru cei care spun aceste lucruri, în foarte multe parlamente s-a întîmplat aceste chestiuni. Dvs. la ziar schimbaţi o pagină din aceea de internet de două ori pe zi. Nu mai merge o dată la patru ani, cînd vezi atîtea deziluzii şi un asemenea comportament strict mafiot, n-ai cum să rămîi acolo decît dacă te înregimentezi într-o zonă care îţi este străină. Noi am încercat această experienţă şi nu mai vreau să fie. În toate ţările, la toate parlamentele, este această problemă. Problema este că niciodată, pînă la UNPR, nu au fost atîtea dezertări, deci pe mine m-ar interesa mai mult cum îşi explică cei de la care am plecat cu o cantitatea atît de mare de oameni…
- Păi v-am spus cum îşi explică: trădători şi atît.
- Înainte erau trei-patru inşi care o făceau într-un mandat de patru ani. Eu sunt de patru mandate în Parlament şi niciodată nu au fost mai mulţi de patru-cinci, ori acum este deja fenomen de masă. Nu-şi imaginează că şi ei au greşit, mai ales PSD-ul?
„Porecla nu m-a interesat niciodată”
- Dar dacă UNPR-ul era un partid de opoziţie, mai era un fenomen de masă, mai venea lumea în halul ăsta?
- Nu ştiu, nu-mi dau seama, situaţia este destul de complicată. România are probleme enorme din toate punctele de vedere şi cred că e mai bună alinierea noastră ca spirit tehnic. Uite, noi, UNPR, deja avem trei reprezentanţi la ora actuală în delegaţia guvernamentală care poartă discuţii cu FMI. Deci, acolo unde avem oameni care fac faţă, Guvernul ne bagă imediat în treaba asta. Iartă-mă, nu avem nici o intenţie să facem demersuri ca să ne dea postul de adjunct la Protecţia Consumatorului în Botoşani. Cu tot respectul, este o treabă a comunităţii, să şi-o rezolve astfel încît ca cel de acolo că facă treabă pentru consumatori, nu să-mi dea mie telefon la Bucureşti că oricum nu am timp.
- Vă mai supără vechea poreclă „Micky Şpagă” sau aţi uitat de ea?
- Nu mă interesează, nu m-a interesat niciodată.
Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU