INTERVIU Rodica Huţuleac : „S-ar putea să mă văd şi în Parlament”

 

Membră a fostului PD de un deceniu, Rodica Huţuleac a surprins lumea politică botoşăneană în luna februarie, când a renunţat, de bună voie cel puţin oficial, la mandatul de consilier judeţean. Gestul vine după mai mult de un deceniu de activitate în administraţia publică locală. A fost consilier municipal de Dorohoi în perioada 2000 – 2004, consilier judeţean în mandatul 2004 – 2008 şi apoi din 2008 şi până în 2011, când a demisionat. Director al Casei de Asigurări de Sănătate în mai multe rânduri, Rodica Huţuleac a candidat, fără succes însă, la Primăria Dorohoi şi la Parlament. Acum conduce organizaţia de femei a PDL, este vicepreşedinte naţional al structurii de profil şi se pregăteşte de alegeri.

„Avem foarte multe femei, după cum vedeţi doresc să se implice în politică”
-    Săptămâna aceasta tocmai s-a sărbătorit Ziua Femeii. Credeţi că la Botoşani femeile sunt destul de bine reprezentate în viaţa politică, în viaţa publică?
-    Consider că nu, dar organizaţia de femei a PDL tocmai pentru acest lucru luptă. De altfel, aţi văzut când a avut loc şi şedinţa de alegeri a biroului permanent municipal al femeilor din PDL, tocmai acest lucru l-am subliniat şi acolo, avem foarte multe femei, după cum vedeţi doresc să se implice în politică şi din punctul nostru de vedere vor fi susţinute.

-    Am auzit de multe ori o afirmaţie de genul „dacă vrei ca femeie să ajungi într-o funcţie publică de conducere, să fii şef pe undeva, trebuie neapărat să intri în politică”. Aşa este?
-    Nu ştiu dacă aşa este. Din punct de vedere politic nu cred că, faptul că o femeie intră undeva într-o instituţie publică asta înseamnă o realizare politică.

„Ţelul meu nu este să fiu la CAS”

-    Mă refeream la funcţii de conducere.
-    Eu văd altfel lucrurile, deci politica este politica, iar ceea ce înseamnă administraţie este administraţie. Dacă ne referim la politică, atunci vorbim de consilieri locali, consilieri judeţeni, de primari, de deputaţi, miniştri, secretari de stat. Nici într-un caz nu vorbim de funcţii de conducere la instituţii.

-    Dar mai sunt şi aceste funcţii de la deconcentrate. Dvs., sincer acum, aţi fi reuşit să ajungeţi director la Casa de Asigurări dacă nu eraţi membră a unui anumit partid?
-    Deci când am plecat de la Casă am spus că am venit politic şi plec politic… Şi tot la fel de sincer vă spun că ţelul meu nu este să fiu la CAS. S-a întâmplat să ajung acolo, din câte am înţeles eu cei din jurul meu sunt mulţumiţi de activitatea pe care o desfăşor acolo, dar asta este altă treabă. După cum v-am spus, politica nu înseamnă aceste funcţii în administraţia locală.

-    Dar ce înseamnă atunci?
-    V-am spus: consilieri locali, judeţeni, primari, femei care să îşi asume răspunderea să candideze, parlamentari, ş.a.m.d.

„De la un an la altul evoluţia este înspre bine, cel puţin pentru femei”

-    Se tot discută, şi nu numai la PDL ci şi la alte partide, de o anumită normă de reprezentare a femeilor pe funcţii, pe locurile eligibile de pe listele de candidaţi, 30%, 15%, 20%. Sunteţi adepta unor procente fixe sau a promovării femeilor exclusiv pe calităţile lor profesionale?
-    Atâta vreme cât în politică există votul uninominal consider că promovarea se face pe calităţile personale. Faptul că se impune să existe pe liste sau ca şi candidaturi 30% femei este cu totul altceva pentru că există vot uninominal şi nu automat eşti şi în Parlament, dar, ca impunere este aceea ca partidul sau partidele să aibă şi candidaţi femei. Nimeni nu impune însă că acei candidaţi trebuie să şi reuşească, asta hotărăşte electoratul. Este o diferenţă.

-    Este mai greu unei femei în politică decât unui bărbat?
-    Cred că da.

-    Şi de ce?
-    În primul rând pentru că este vorba de mentalitate, dar şi mentalitatea asta se schimbă de la un an al altul. Este adevărat că mentalităţile se schimbă în zeci de ani, dar de la un an la altul evoluţia este înspre bine, cel puţin pentru femei.

„Am avut foarte puţine candidate femei la funcţia de primar”
-    Sunteţi mulţumită cu ce aţi realizat ca lider al organizaţiei de femei, aici la PDL? Sau dacă ar mai fi fost anumite lucruri pe care aţi vrut să le faceţi şi nu aţi reuşit?
-    Am avut foarte puţine candidate femei la funcţia de primar şi, de altfel, avem şi o singură primăriţă care a şi reuşit, este vorba de d-na primar Toma de la George Enescu.

-    Venită de la PSD.
-    Nu, a candidat pe listele PDL.
-    Da, şi a avut alte mandate la PSD.
-    Bun, asta este altceva. Ea nu a ieşit primar pe listele PSD şi a trecut la PDL, este o diferenţă.

-    Nici nu ar mai fi fost posibil fiindcă şi-ar fi pierdut mandatul.
-    A candidat pe listele PDL, da? Consilieri judeţeni femei practic a rămas acum numai una, cel puţin la PDL. Ar putea fi şi mai multe. În orice caz, organizaţia de femei a PDL s-a consolidat, şi-a mărit numărul de membre şi sper ca la viitoarele alegeri, atât locale, cât şi parlamentare, să avem un număr mai mare de femei care vor candida.
Hutuleac la PDL
„M-am tot săturat să votez vicepreşedinţi la Consiliul Judeţean”

-    Aţi spus că în Consiliul Judeţean a mai rămas o singură femeie…
-    De la PDL.

-    Da, da, de la PDL, faceţi parte din PDL, care a mai rămas cu o singură reprezentantă. Atunci de ce aţi demisionat?
-    Pentru că am zis aşa: 1 - m-am tot săturat să votez vicepreşedinţi la Consiliul Judeţean, este mult prea mult. Puteţi să luaţi şi ca o formă de protest. Şi 2 - chiar sunt foarte ocupată, atât în activitatea pe care o am la CAS, cât şi politic, astfel încât nu mai reuşesc să fac faţă.
-    Foarte ocupată bănuiesc că eraţi şi acum un an, doi, trei. Tot director la CAS, consilier judeţean şi preşedinte la organizaţia de femei eraţi.
-    Nu, acum s-au schimbat lucrurile, sunt atâtea modificări legislative, atâtea noutăţi, atâtea probleme încât, într-adevăr, timpul alocat este mai mare.

„Poate pentru unii a fost din senin, pentru mine nu”

-    Să fi plecat demisia dvs. de la o relaţie mai încordată cu preşedintele Consiliului Judeţean?
-    Nici într-un caz, deci am mai spus-o, a fost o decizie personală, v-am explicat cele două motive şi atât.

-    Vă întrebam fiindcă au apărut tot felul de zvonuri pe această temă.
-    Nu, nici pe departe, nu.

-    A fost o demisie aşa, din senin.
-    Nu, nu, nu… Eu am gândit-o foarte bine. Poate pentru unii a fost din senin, pentru mine nu.

„Încă nu ştiu cine va candida”
-    Aţi vorbit de acţiuni derulate de 8 Martie, aţi mai menţionat de acţiuni desfăşurate când au fost inundaţii, dar nu prea se fac publice aceste acţiuni, ca la alte partide.
-    După cum vedeţi, după ce le-am făcut, le-am făcut şi publice, iar acum chiar mizăm pe sprijinul presei la această acţiune de conştientizare a riscului consumui de etnobotanice. Pentru că este o acţiune de conştientizare chiar mizăm pe sprijinul presei şi este o acţiune foarte bună cu atât mai mult cu cât avem această adresă de mail prin care vom încerca să ajutăm persoanele aflate în dificultate.
-    O să urmeze alegeri la municipiu şi la judeţ în cadrul filialei PDL. Femeile de la PDL pe cine sprijină?
-    Pe cine sprijină unde, la ce şi cum? Ca să înţeleg şi eu…
-    Păi, pe cine sprijină pentru preşedinţia organizaţiei municipale şi pentru preşedinţia celei de la judeţ?
-    Eu încă nu ştiu cine va candida la organizaţia municipală. Deocamdată şi-a anunţat candidatura dl.Ghiorghiţă, o să mai vedem.

-    Şi-a anunţat şi dl.Alexa.
-    Deci uite că eu nu ştiam chestia asta. O să discutăm, nu este o decizie pe care o ia o singură femeie. Apoi, dacă este vorba de preşedinte Biroului Permanent Judeţean al partidului, iarăşi este prematur, o să vedem, nu este stabilită nici data alegerilor. Eu cred că va fi o singură candidatură la preşedinţia judeţeană a PDL, aşa că… (interviul a fost realizat joi 10 martie - n.r.)

„Sulfina Barbu, şi Elena Udrea au calităţi (…) pe care femeile ar trebui să le analizeze”
-    Ce model de femeie politician preferaţi, Sulfina Barbu sau Elena Udrea?
-    Dar de ce Sulfina Barbu şi de ce Elena Udrea?

-    Pentru că sunt cred că două dintre cele mai mediatizate femei din PDL.
-    Cred că şi Sulfina Barbu, şi Elena Udrea, au calităţi foarte bune de oameni politici pe care femeile ar trebui să le analizeze şi nu sunt singurele reprezentante ale sexului frumos în Parlament, mai există politicieni de valoare şi la celelalte partide. Hutuleac lidera femeiCel puţin, cu toate mediatizările, Elena Udrea este un ministru care îşi face foarte bine treaba şi la sfârşitul mandatului o să demonstreze chiar că a fost un ministru foarte bun şi când spun asta mă refer la fondurile europene pentru că, din câte am înţeles eu, există contracte semnate, deci toate fondurile alocate pe agenţiile de dezvoltare regională sunt contractate, urmând acum implementarea, ceea ce până acum nu s-a făcut şi este un lucru foarte bun. Dacă ne referim la Sulfina Barbu, este una dintre cele mai active reprezentante ale PDL pentru că, fiind şi lidera organizaţiei de femei, a avut foarte multe acţiuni prin care a susţinut PDL. Şi să nu uităm că este vicepreşedintele organizaţiei de femei a Partidului Popular European.

„Mă văd oriunde”

-    Unde vă vedeţi peste doi ani de zile, tot la Casă sau practicând din nou medicina în mod curent.
-    CAS este o instituţie care are foarte multe activităţi, face ceea ce face şi ANAF-ul, adică recuperări de la persoane fizice, face încasări, nu mai zic de toată activitatea de contractare, supraveghere şi plată a activităţii medicale din judeţ, nu mai zic că avem şi formularele europene, nu mai zic că este implementat şi trebuie să mă laud un pic, că avem implementat un sistem informatic, sistem unic integrat la nivel naţional, iar judeţul Botoşani este pe primul loc în ceea ce înseamnă implementarea modulelor din sistemul informatic şi lucrăm în acest sistem unic integrat. Urmează o serie de paşi, de la 1 aprilie raportările online cu furnizorii, este ceea ce se doreşte de foarte mult timp, urmează apoi acea reţea electronică când pacientul se va duce numai cu cardul la farmacie şi va ridica medicamentele, adică evoluţia este spectaculoasă şi fascinantă, activităţile sunt foarte multe, cel puţin mie îmi ocupă foarte mult timp.

-    Întrebarea era dacă peste doi ani vă vedeţi tot la Casă sau practicând din nou medicina în mod curent.
-    Mă văd oriunde, şi practicând medicina în mod curent, şi la Casa de Asigurări, dar s-ar putea să mă văd şi în Parlament.

Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU