INTERVIU Procurorul amenințat cu moartea: Trăim într-o lume care o ia razna, unde mulți nebuni sunt în libertate

Nicoleta Arpinte este procurorul care, dacă nu era cunoscută din postura de purtător de cuvânt, a obținut fără să urmărească acest lucru, o notorietate de neinvidiat.

 

Este probabil primul magistrat de la Botoșani care a primit amenințări cu moartea de la persoane care au înțeles democrația și libertatea de exprimare într-un modul cu totul eronat. Amenințări și un violent val de ură la adresa unei persoane care s-a expus într-un context pe care niciunul dintre ceilalți colegi nu-l vrea, acela de purtător de cuvânt.

 

Și în condițiile în care, la cazul pentru care a fost atacată public a lucrat un alt procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani.

 

Nu au mai existat cazuri

 

 

Reporter: Este pentru prima dată când se întâmplă ca un procuror să fie amenințat cu moartea, la Botoșani?

 

Nu știu dacă este chiar prima dată în județul Botoșani, dar din anul 1998, de când sunt eu procuror, în județul Botoșani nu au mai existat cazuri în care să se sesizeze Parchetul. Au mai existat tot felul de incidente de-a lungul anilor între procurori care se aflau în timpul programului de audiențe și diferiți deținuți din Penitenciar sau chiar unii justițiabili recalcitranți dar niciodată nu s-au proferat asemenea amenințări.

 

Reporter: Ce se întâmplă mai departe, din punct de vedere legal, după ce ați depus acele plângeri?

 

În urmă sesizării penale, Parchetul de pe langă Curtea de Apel Suceava va efectua cercetări față de persoana care a comis infracțiunea de ultraj judiciar. În legătură cu emisiunile tv în care a fost denaturată realitatea iar procurorii din Botoșani au fost insultați și denigrați a fost sesizat CNA iar în privința insultelor și injuriilor de pe Facebook au fost sesizate organele de Poliție cu privire la săvârșirea contravenției prevăzută de articolul 3 din Legea nr. 61/1991 privind ordinea și liniștea publică. Toate aceste infracțiuni și contravenții se pedepsesc de lege.

 

 

Este vorba despre dezinformare

 

 

Reporter: Cum vă explicați acest val de critici violente la adresa unui procuror? Pare să fie ceva personal, sau de sistem în general?

 

Nu are cum să fie ceva personal, eu nici măcar nu am lucrat în vreunul dintre cele 16 dosare ale bătrânului, nu este nici vreo problemă de sistem, este vorba doar de dezinformare din partea mass-media, care a distorsionat foarte mult informațiile, a și ascuns informații, a inventat altele, despre lipsa de educație juridică a românilor și despre lipsa de educație a majorității românilor, care au ajuns să înjure tot ceea ce nu înțeleg și insultă pe cine apucă, fără discernământ. Eu, fiind purtător de cuvânt și având mai multă vizibilitate în spațiul public, am fost mai la îndemână.

 

 

 

Reporter: Cei care au comentat, credeți că au făcut-o emoțional, sub efect de turmă, fără să cunoască substanța?

 

Puține comentarii din spațiul public au fost la obiect și au venit de la persoane educate, instruite, care cunosc Constituția și legile și care au argumentat civilizat în favoarea aplicării legii. Dar marea majoritate a comentariilor au fost doar insulte gratuite ale unor persoane care au simțit nevoia să se facă remarcate în mediul online doar înjurând și insultând, fără a aduce vreun argument și fără a cunoaște cazul.

 

Trăim într-o lume care o ia razna

 

Reporter: Sincer, vă este frică? De genul să mergeți noaptea neînsoțită?

 

 (râde..)

 

De felul meu, sunt o femeie foarte curajoasă, cine mă cunoaște, știe. Însă acum nu știu cine se află în spatele amenintării, știu doar că este o persoană de etnie romă care ulterior m-a blocat. Când nu știi exact de unde vine, nu se știe niciodată ce urmează. De exemplu, tocmai am citit în presă despre clanuri de romi din Iași care s-au răfuit recent, în plină stradă cu macete, săbii, cuțite iar la percheziții li s-au găsit adevărate arsenale în autoturisme. Trăim într-o lume care o ia razna, unde mulți nebuni sunt în libertate iar în fiecare zi auzim tot felul de știri. Mai bine să previi. Cu câțiva ani în urmă, procurorului șef al DIICOT Botoșani i-a fost incendiat autoturismul fără nici un fel de avertismente. 

 

 

Reporter: Ați fost afectată de acest val de critici și în ce fel? V-au afectat și persoanele apropiate?

 

 

În mod normal, când cineva care nu te cunoaște aruncă în tine cu noroi, asta nu spune nimic despre tine, asta spune totul despre el. Însă, în spațiul public, nu este corect și cinstit să fii terfelit atunci când știi că tu alături de colegii tăi muncești și îți faci datoria și în acest caz, evident că am fost indignați cu toții. De aceea, prin sesizările făcute, am vrut să trag un semnal de alarmă, atât pentru cei lipsiți de educație care obișnuiesc să înjure și să denigreze, că nu este voie și că există sancțiuni pentru așa ceva, cât și pentru cei înjurați și denigrați, că există căi legale pentru a se apăra.

 

 

Cei cu probleme penale sunt primii care insultă

 

Reporter: Trăim într-o societate periculoasă, bolnavă, dacă se ajunge ca și procurorii să fie amenințați și atacați public?

 

Da, trăim într-o societate profund bolnavă, am mai spus asta într-un alt interviu. Și din păcate, tonul îl dau chiar cei care ar trebui să ne fie exemplu, ar trebui să fie etalon de cinste și comportament ireproșabil: politicienii, cei care ne reprezintă. Cei cu probleme penale sunt primii care insultă, amenintă, calomniază magistrații, atacă în permanentă procurorii DNA și au ajuns foarte recent să o atace public până și pe președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție. Ce pot altceva să înțeleagă cei cu educație precară din România, decât că este permis să arunci cu noroi în oricine? Așa că au început și alții. Așa înțeleg ei democrația.

 

 

Reporter: Pe de altă parte, când v-ați ales această carieră ați luat în calcul și aceste riscuri?

 

 

Da, mi-am asumat și asta, deși în anul 1998 nu se ajunsese în halul acesta cu lipsă de respect și bun simț. Lucrurile au luat-o razna în ultimii ani, de când politicienii și toată mass-media controlată de ei au început să atace din ce în ce mai agresiv și mai grav  justiția, încercând să o decredibilizeze.

 

 

Prea multă bătaie de cap

 

 

Reporter: Aveți de gând, după tot ce s-a întâmplat, să renunțați la atribuțiile de purtător de cuvânt?

 

 

Nu, nu am de ce. Ce nu te omoară te întăreste. A fost doar o dovadă în plus că unele publicații și televiziuni preferă să distorsioneze adevărul, dacă asta face știrea vandabilă dar asta nu o să mă facă să renunț, nu sunt genul. Și, chiar dacă aș vrea să renunț la atribuțiile de purtător de cuvânt, nu aș putea pentru că nu le vrea nimeni altcineva, e prea multă bătaie de cap

 

(râde, din nou)

 

Reporter: Care a fost cel mai greu caz la care ați lucrat?

 

Am avut mai multe cazuri grele, dar cele mai grele sunt cele cu victime copii și bătrâni, pentru mine. Cel mai greu dosar încă este în curs de anchetă și este cazul bebelușului nou-născut care a murit în Maternitatea Botoșani la începutul lunii septembrie 2016 și care a necesitat zeci de ore de studiu în domeniul obstetricii, neonatologiei, bacteriologiei, epidemiologiei, alergologiei și multe alte domenii înrudite, multă muncă de documentare. 

 

 

Greu a fost  să văd mâinile învinețite ale agresorilor

 

 

Reporter: Se împlinește un an de zile de la ancheta cu tâlharii care au șocat comunitatea. Ce v-a rămas în minte de la acest caz? Care a fost cel mai dificil lucru din anchetă?

 

În ceea ce mă privește, cel mai greu lucru, având în vedere viteză cu care s-au desfăsurat lucrurile, avalanșă de informații, de acte procedurale, având în vedere isteria generalizată care a cuprins orașul, a fost să desfăsor în același timp și activitătile de procuror de caz și cele de purtător de cuvânt, în condițiile în care a existat și foarte multă dezinformare. Timp de aproape două zile și două nopți a trebuit să mă împart între caz și presă, având mai bine de jumătate din timp și telefonul la ureche. Greu a fost pentru mine și să văd mâinile învinețite ale agresorilor, de la loviturile aplicate acelor biete femei, greu a fost să privesc și fotografiile bietelor bătrâne învinețite de lovituri și să-mi amintesc acele mâini…

 

 

(rămâne cu privirea goală, într-un anume punct)

 

A consemnat Gabriela ERDIC