INTERVIU Paul Onişa : Liberalism nu înseamnă oameni cu burtă şi saci de bani

 

La puţin peste 50 de ani, fostul liberal Paul Onişa se relansează în politica locală. După ce a plecat din PNL şi a pierdut un mandat de ales local în urma neînţelegerilor cu, pe atunci cuplul Liviu Câmpanu – Florin Ţurcanu şi după doi ani de dispariţie de pe scena politică, acesta s-a înscris în Partidul Conservator. Alături de membrii fostei conduceri a organizaţiei PC are o misiune dificilă, readucerea filialei între cele reprezentative ale judeţului. Pentru aceasta a primit inclusiv sprijinul conducerii centrale în detrimentul altui liberal, Gheorghe Ciubotaru, fiind favorit la preluarea funcţiei de preşedinte al filialei judeţene. Despre noul său drum politic, despre afaceri, administraţie, dar şi alte lucruri, citiţi în rîndurile ce urmează.


- Ce v-a determinat să acceptaţi această nouă provocare politică?
- Da… şi mie mi-a plăcut expresia „provocare politică”. Organizaţia PC, din 2008, prin diverşi exponenţi ai biroului filialei Botoşani, au încercat să mă contacteze, să vin în rîndul lor. M-au urmărit ca activitate, ca prezenţă în media, interviuri… şi au spus că aş putea să vin cu un suflu nou. Am răspuns la provocarea asta după doi ani de zile de tatonări, sigur nu-mi doream încă o nouă incursiune pe scena politică locală, eram saturat chiar de cît am insistat în PNL. Provocarea a fost acceptată prin faptul că de la centru au venit cu o motivare de program politic, este un nou proiect politic al PC-ului, din discuţiile avute cu preşedintele PC Daniel Constantin şi cu ceilalţi vicepreşedinţi şi cu secretarul biroului executiv, ei m-au convins că putem porni la un drum nou, inclusiv sloganul de pe drapelul lor mi-a plăcut, „schimbarea începe acum”… tot am vorbit despre schimbare în diverse interviuri şi acum e un nou început.

„Mergem ca o ţară care, dacă n-ar fi guvernată, cred că ar merge mai bine”

- Pînă acum PC-ul a fost perceput mai mult ca un partid…
- Outsider…

- … De buzunar, de remorcă la maşina PSD-ului…
- Exact

- … Şi aşa mai departe. Cum o să reuşiţi să schimbaţi, la Botoşani cel puţin, această percepţie?
- Păi noi, la Botoşani, o să reuşim să schimbăm această percepţie, schimbîndu-ne atitudinea în piaţa politică. Observăm că partide fără substanţă obţin 3%, PIN-ul de exemplu, în incursiunea lui politică, după şase luni de zile, avea 3%, PC-ul, mereu la remorcă, obţine 4-4,9%, ori nu este posibil aşa ceva. Are toate structurile în ţară şi nu-s de azi, de ieri, sunt de 15 ani şi mai bine. Acest partid deţine toată structura, toată logistica, persoanele necesare, are diverşi membri în funcţii de primari, de consilieri, viceprimari… Eu cred că, privind realitatea actuală politică, aproape în unanimitate, partidele mari sunt într-o erodare, ca imagine, continuă. Au condus, lumea s-a săturat de ei, n-au venit cu nimic nou, din contră. Ţara merge din prost în mai prost, mergem ca o ţară care, dacă n-ar fi guvernată, cred că ar merge mai bine.

„Haiducia în politică ar trebui să dispară”

- Ţara asta a fost guvernată şi de PNL, partid al cărui membru aţi fost.
- Da, eu am fost un critic al politicii din PNL întotdeauna, de asta mi-am şi tras ponoasele. Tot am criticat şi am încercat să spun că doctrina liberală nu înseamnă racolarea unor oameni care au burta cea mai mare şi sacii cu bani. Adică, eu cred că haiducia în politică ar trebui să dispară, să-şi facă loc programe politice şi strategii politice…

- Dar apropos de PNL… ce se întîmplă în partidul acesta la Botoşani, parcă e o fugă generală acolo. În ultimul an cred că au plecat vreo 10-15 oameni cunoscuţi, cu notorietate, aleşi locali, parlamentari, oameni de afaceri, ş.a.m.d. …
- Eu sunt un exemplu dintre cei care…

- Ultimul exemplu sunteţi dvs.
- Pesemne că, după mine, o să mai auziţi şi de alţii. Eu sunt un exemplu dintre cei care m-am retras acum doi ani de zile, să nu mai fiu activ în cadrul filialei locale, din diverse considerente. E o listă lungă de motive, e greu să le amintim acum, dar acum doi ani de zile mi-am propus să nu mai apar ca persoană politică în nici un partid. Acum însă au venit cei de la centru şi avînd în vedere posibilitatea de a candida pe poziţia de lider al filialei locale, cred că pot să-mi manifest valenţele în piaţa politică.

- Dar eu vă întrebam de ce e fuga asta generală din PNL la Botoşani?
- Ar trebui întrebat liderul local. Nu ştiu din ce cauză.

Paul Onisa

Politicienii au început să uite că electoratul nu este un produs sintetic”

- D-lui spune că nu fugăreşte pe nimeni.
- Nu, păi nu fugăreşte pe nimeni, oamenii pleacă singuri, deci e şi mai trist. Atunci cînd mergi la un restaurant şi nu-ţi place mîncarea, nu-ţi place cum eşti servit, nu-ţi place cum e managementul restaurantului respectiv, nu te mai întorci să iei masa acolo niciodată. Aşa e şi în politică.

- Să înţelegem că există o stare de greaţă: nu-ţi place mîncarea de la PNL…
- Pesemne că toate serviciile adunate într-un partid politic, dacă sunt de proastă calitate, îi determină pe cei care au achiesat la doctrina partidului respectiv, să plece de acolo. Eu cred că a venit timpul, şi îmi place foarte mult sloganul „schimbarea începe acum”, ca în partide odată şi odată să se trezească liderii, cei care sunt numiţi sau care nu au capacitatea de a conduce politic să se retragă şi să facă loc la alţi oameni care vin chiar cu ştiinţa de a conduce în spaţiul politic pentru că noi nu putem să ne mai adresăm oamenilor utilizînd doar expresia de „electorat”. Politicienii şi liderii politici au început să uite că electoratul acesta pe care îl amintesc ei mereu nu este un produs sintetic şi acolo se găsesc toate neajunsurile şi fericirea omului, toată valoarea lui este călcată în picioare în decursul anilor şi oamenii au început să fie dezamăgiţi de maniera în care încearcă unii să facă politică.

„Conducerile la nivel de judeţ şi municipiu sunt subordonate în totalitate deciziilor luate de la centru”

- Dvs. sunteţi şi un om de afaceri. Dacă ar fi să aveţi puterea să schimbaţi un lucru la nivel de Botoşani în relaţia administraţie – oameni de afaceri, care ar fi?
- Cred că în momentul actual conducerile la nivel de judeţ şi municipiu sunt subordonate în totalitate deciziilor luate de la centru. La ora actuală cei care ne condus şi-ar dori, sunt convins, ca lucrurile să meargă mai bine, dar pentru că deciziile se iau la centru, şi am senzaţia că nu sunt consultaţi cei din teritoriu…

- Culmea, se întîmplă acest lucru, într-o perioadă în care se clamează tot mai mult autonomia locală, autonomia administraţiei locale.

- Aşa este, aţi spus foarte bine, se clamează şi atît. Ea nu depăşeşte spaţiul clamării, spaţiul exprimării verbale, nu este înlocuită cu măsuri concrete de autonomie, să fie dată decizia factorilor locali, banii adunaţi din taxe şi impozite să fue cheltuiţi aici, strategiile să fie stabilite aici. Noi continuăm să punem borduri şi pavele în oraşul ăsta pe un fond de criză cumplit, în care cu banii ăia am putea să facem mult mai multe lucruri bune pentru oamenii din oraş, dar decizia e de sus.

„Am putea face o pauză de un an de zile, să nu mai punem borduri şi pavele”

- Dar s-au pus borduri şi pe lîngă terasa, restaurantul dvs.
- Foarte bine că s-au pus…

- Au creat un ambient plăcut, aşa…
Paul Onisa, PC - Foarte bine că se pun, dar eu cred că, atunci cînd efectiv nu mai sunt bani, nu mai colectăm bani din taxe şi impozite pentru că şi astea au fost la rîndul lor majorate şi birul e prea greu pe umerii populaţiei şi a agenţilor economici, ar trebui ca să ştim de unde să tăiem, ori am putea face o pauză de un an de zile să nu mai punem borduri şi pavele şi banii respectivi să îi îndreptăm spre unde avem neajunsuri. Dacă n-avem bani la pensii, n-avem bani la salarii, n-avem bani pentru sănătate, n-avem bani pentru învăţămînt, n-avem bani pentru alte domenii vitale existenţei oamenilor în zona asta şi în ţara asta, că borduri nu se pun numai la Botoşani, se pun în toată ţara.

- Da, dar pare-se că este mai uşor să tai salarii sau eventual şi pensiile, decît să renunţi la borduri.
- Da, este mult mai uşor. Sigur, noi acum ne aflăm într-o nebuloasă decizională la nivel de centru, populaţia îşi manifestă nemulţumirea la nivel de masă, noi nu avem un arbitru, o instituţia neutră în ţara asta, care să amendeze, să stopeze anumite atitudini. Noi, ca societate, ne cristalizăm zi cu zi, dar procesul de cristalizare pozitiv care ar trebui să aibă loc în societatea românească, ea are loc în degradarea ei.

„Nu trăiesc pe o pernă de aer, la înălţimi unde să stau cu tubul de oxigen la nas”

- Unde vă vedeţi peste doi ani pe această vreme?
- Cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm, că speranţa moarte ultima, trebuie să fim optimişti. Noi, oamenii de afaceri şi eu cred că şi politicieni foarte mulţi se culcă seara cu gîndul că mîine dimineaţă o să fie mai bine. Tristeţea este că, după ce te trezeşti şi începi hei-rupismul zilei, pe la ora 11:00 – 12:00 intri din nou în realitatea tristă economică şi socială în care trăim şi iarăşi aşteptăm înserarea să ne adunăm puterile în speranţa că mîine va fi mai bine.

- Atunci vă întreb direct: credeţi că o să fiţi măcar consilier judeţean sau local?
- Aaa, nu. Eu cum am demonstrat şi în cealaltă incursiune politică, nu mi-am dorit neapărat funcţie. Dorinţa mea ca individ, pentru că trăiesc între oameni şi nu undeva pe o pernă de aer la înălţimi unde să stau cu tubul de oxigen la nas, eu aş dori să se producă o schimbare în sensul de atitudine, să vină în rîndul unor organizaţii, pentru că toţi criticăm, blamăm şi avem atitudini dintr-astea de vorbit la colţ, eu fac încă mai încerc să fac parte dintre cei care doresc să modific lucrurile în interiorul lor. Nu ştiu în ce măsură voi reuşi.

Interviu realizat de Sergiu Bălăşcău