INTERVIU Mihai Ţâbuleac : Este grav ce se întâmplă la Botoșani, dar mă opresc aici

 

Mihai Ţâbuleac o ia din nou de la capăt. După ce a condus frâiele PNL Botoşani, pentru ca apoi să formeze de la zero fostul Partid Liberal Democrat, care prin fuziunea cu PD a dat naştere actualului PDL, se află în faţa unei noi provocări: Partidul Mişcarea Populară. Fost consilier judeţean în două rânduri, fost senator şi fost preşedinte al Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac pare atins de virusul politicii, activitate pe care nu o poate abandona. Dincolo de această „boală” ţine însă să ia atitudine faţă de ceea ce se întâmplă la Botoşani, unde Puterea instalată de un an şi trei patru luni face tocmai ceea ce a reproşat PDL-ului, ba chiar pe alocuri mai rău decât „portocaliii”. Iar pentru el Mişcarea Populară, a cărei filială o conduce la Botoşani ca preşedinte interimar, pare să fie cea mai bună oportunitate pentru acordarea unei noi şanse… lui, dar mai ales botoşănenilor.
interviu Mihai Tabuleac presedinte interimar Partidul Miscarea Populara Botosani

„Mulți au preferat să tacă, să nu facă nimic, devenind complici, îmbolnăvindu-se la rîndul lor”

- Ați ocupat funcții importante în partide politice, dar ați renunțat la ele pentru a o lua de la capăt. Ați făcut lucrul acesta cu Partidul Liberal Democrat, acum se repetă istoria. Nu este mai ușor să duci muncă de convingere într-o entitate politică deja consacrată, decât să construiești de la temelie?
-    Sunt mai multe categorii de oameni politici. Unii se implică, eventual ocupă funcții importante, pentru că așa le dictează conștiința, aceasta este concepția lor despre viață. Alții reușesc pentru că duc mapa șefului, sunt promovați pe criterii „de cumetrie”, ori sunt jucători experimentați și știu să joace la mai multe capete. Eu fac parte din prima categorie, a celor care și-au propus să facă lucruri importante pentru el și semenii săi prin muncă, prin pregătire permanentă, fără pile. De aceea construiesc de fiecare dată plecând de la temelie. Și mai este ceva: la fel ca în cazul celor mai mulți români, și încrederea mea în partidele politice a scăzut în permanență. Mai mult decât atât, eu am fost în interior și am văzut cum apare și se extinde boala numită „politică proastă”. Mulți au preferat să tacă, să nu facă nimic, devenind complici, îmbolnăvindu-se la rîndul lor. Eu am spus deseori lucrurilor pe nume, chiar dacă am incomodat. Ca ultimă soluție am și demisionat, pentru o mai clară delimitare. Toate acestea s-au întâmplat sub ochii oamenilor, sunt lucruri dovedite. Este suficient să dăm înapoi filele presei locale și obținem dovezile. Aceste dovezi îmi dau curajul să afirm că m-am ținut de cuvânt, am spus de la început că voi face un alt fel de politică și așa am făcut.

„Un om trebuie să rămână permanent într-un partid care nu mai corespunde credințelor sale?”


-    Au fost și voci care v-au acuzat de traseism...
-    Eu nu cred că, pentru a evita această critică, un om trebuie să rămână permanent într-un partid care nu mai corespunde credințelor sale, sau într-un partid al cărui lider are două fețe, cu una disprețuiește iar cu alta uneltește, reușind să-și păstreze supremația.
Sau a anulat cineva libertatea conștiinței și dreptul constituțional al cetățeanului de a se asocia liber în partide politice?
Iar s-a preluat o lozincă de la televizor, pentru că a fost interesul cuiva să se întâmple asta! Uitați-vă cum se sancționează traseismul la români: parlamentarul deloc, primarul numai dacă pleacă din partid iar consilierul dacă pleacă din partid și dacă este dat afară. Cu alte cuvinte, cu cât funcția este mai mare cu atât sancțiunea este mai mică. Din punctul meu de vedere, plecările din partidele politice sunt determinate de faptul că acestea funcționează prost iar responsabili sunt liderii și nu membrii.
Ce pretenții de statornicie putem să avem atunci când partidele își schimbă principiile de la stânga la dreapta sau invers, ori atunci când, sub același semn electoral, candidează competitori cu opțiuni politice contrare?
Totuși, oportunismul este absolut condamnabil. Cineva care a dobândit o funcție în administrație sau legislativ și se folosește de ea pentru a obține foloase personale  înregimentându-se în partidul de la putere săvârșește o eroare gravă care trebuie incriminată de opinia publică și chiar de lege.

„Am reușit să asigur pentru județ finanțări nerambursabile de peste 300 milioane euro”


-    Considerați că implicarea dumneavoastră de până acum s-a soldat cu rezultate concrete care vă recomandă ca un politician eficient?

-     Discutăm despre rezultate concrete și eficiență, luând în considerare următoarele dovezi:
Ca președinte al PNL Botoșani, între 2001 și 2006, am reușit împreună cu echipa de atunci, atât o creștere de la 4,5% la 20%, cât și câștigarea alegerilor în municipiul Botoșani;
După un mandat de senator, obținut pe listele Alianței DA, am câștigat funcția de președinte al Consiliul Județean Botoșani, prin vot uninominal;
Chiar și în 2012, deși nu am mai obținut un mandat, am avut un număr semnificativ de voturi, chiar mai multe decât în 2008, motiv pentru care le mulțumesc din nou botoșănenilor.
Dar nu dobândirea voturilor și a funcțiilor reprezintă adevărata eficiență în politică. Mereu am susținut că adevărata politică nu înseamnă să lămurești oamenii să te voteze, ci să faci treabă bună exercitând funcția pentru care ai fost votat.
Din acest punct de vedere, invoc următoarele dovezi:
Ca senator, am fost prezentat de statistici oficiale ca fiind printre cei mai conștiincioși, am provocat demararea construcției conductei de gaz metan Hârlău-Botoșani, finalizarea investițiilor de la Colegiul AT Laurian și Direcția de Finanțe Publice, includerea în harta investițiilor a drumului național Rădăuți Prut-Manoleasa Prut;
Ca președinte al Consiliului Județean Botoșani, am reușit să asigur pentru județ finanțări nerambursabile de peste 300 milioane euro și să demarez investiții majore precum reabilitarea Spitalului Județean, sistemul integrat de management al deșeurilor, extinderea și modernizarea infrastructurii de apă-canalizare.

„Este evident că nici nu le trece prin cap că trebuie să schimbe direcția”

-    De ce considerați Partidul Mișcarea Populară un proiect interesant?
   Partidul Mișcarea Populară reprezintă un proiect pe cât de interesant, pe atât de necesar. Este interesant pentru că aduce elemente de noutate pe o scenă politică ce a devenit destul de descurajantă. Tot mai mulți români susțin că și-au pierdut total încrederea în partidele politice actuale și în liderii politici care, de la revoluție încoace, și-au schimbat doar locurile dar au repetat mereu aceleași greșeli. Partidul Mișcarea Populară intervine pentru a reda speranțele, pentru a aboli minciuna și înșelăciunea și pentru a activa o nouă generație de oameni politici. Această nouă generație va fi compusă cu predilecție din tineri care înțeleg că au datoria să se implice și din cei care s-au implicat și până acum, acumulând experiență, fără a renunța la principii. Necesitatea noului proiect politic decurge din obligativitatea îndepărtării unui pericol real cu care se confruntă comunitatea noastră: guvernarea în România se dovedește a fi un demers aproape imposibil . Partidele care conduc acum au mai condus și altădată și au eșuat. Este evident că nici nu le trece prin cap că trebuie să schimbe direcția iar finalul nu este greu de anticipat.
interviu Mihai Tabuleac presedinte interimar PMP Botosani Celelalte partide au avut, de asemenea, prilejul să-și dovedească valoarea și nu au reușit decât să-și trimită reprezentanții la posturile de televiziune.
Cineva trebuie să coboare printre oameni și să se preocupe de nevoile lor reale: de ce factura la curent este umflată cu tot felul de taxe, de ce sunt nevoiți să plece la lucru în străinătate, de ce afacerile lor sunt controlate de prea mulți inspectori, de ce sunt impozitele prea mari și prea multe, de ce nu reușim să absorbim fonduri europene,  de ce nu funcționează creditul bancar pentru firme si așa mai departe. Este foarte periculos să se amâne prea mult rezolvarea acestor probleme, mai ales după ce anul trecut s-a suprasolicitat orizontul de așteptări al electoratului. De fiecare dată, în caz de dezamăgire, supărarea oamenilor este cu mult mai mare decât nivelul votului de încredere acordat.

„Sunt foarte mulți oameni interesați de acest proiect”

-    Sunt tot mai multe discuții despre necesitatea unificării forțelor politice de dreapta. Credeți că acest demers este posibil și benefic?
-    Este o problemă destul de complicată. Oricum, n-ar fi corect să mă pronunț pentru că o asemenea discuție trebuie să aibă loc într-un for de conducere al partidului.
Deocamdată avem în față două obiective majore: să realizăm o formațiune politică puternică și cu adevărat nouă, capabilă să determine modernizarea societății românești prin promovarea și punerea în practică a doctrinei și politicii populare, respectând valorile Partidului Popular European și să obținem, la primul examen electoral, respectiv la europarlamentarele de anul viitor, un scor care să ne recomande ca principal partid de opoziție.
După aceea, orice discuție despre unificări pe baza identității doctrinare este binevenită dar, repet, într-un cadru instituțional statutar.

-    Cum merge treaba în teren? Aveți adepți? Sunt înscrieri în Partidul Mișcarea Populară?
-    Deși nu s-a finalizat procedura de înregistrare a Partidului Mișcarea Populară, sunt foarte mulți oameni interesați de acest proiect. Părea că, în fața unui USL care stăpânește națiunea de la înălțimea procentului de 70%, nimeni nu mai îndrăznește să  miște în front.
Realitatea este însă total diferită, pentru că procesul absolut necesar de resetare în ceea ce privește atitudinea civică dar și implicarea politică se desfășoară într-un ritm din ce în ce mai alert. Tot mai mulți botoșăneni, care nu au mai deschis până acum ușile partidelor politice, se înscriu în Partidul Mișcarea Populară. În același timp, noi intervenim activ în acest proces pentru că suntem permanent în căutarea oamenilor valoroși și prin aceasta nu fac trimitere neapărat la cei cu state vechi pe scena politică. Racolarea membrilor altor partide nu reprezintă un scop, dar precizez că orice om care împărtășește idealurile și principiile noastre este binevenit. Ar fi neoportun să dau cifre sau să nominalizez organizații locale, însă pot să dau asigurări că, până la primul congres al partidului, vom avea structuri bine puse la punct în toate localitățile județului și marile confruntări electorale care urmează ne vor găsi pregătiți.

interviu Mihai Tabuleac presedinte interimar Partidul Miscarea Populara Botosani

„Opinia publică este atât de relaxată de parcă lucrurile merg perfect”


-    Cum apreciați evoluția lucrurilor la Botoșani, după momentul iunie 2012?

-     Vreți un punct de vedere privind modul în care noua administrație județeană și locală și-a făcut datoria până în prezent ? Nu mai dețin o funcție publică, informațiile sunt mai puține, dar experiența anterioară îmi permite să formulez o părere. Și părerea mea este că deja a devenit clar că una s-a promis și alta s-a făcut. Locurile de muncă, parcurile industriale, parteneriatele public-private s-au dovedit simple vorbe. Cu mari întârzieri, s-au continuat proiectele demarate în mandatul precedent, iar asta nu trebuia să  conducă la “umflarea în pene” și la cheltuirea banilor publici pe filme de lung metraj, broșuri sau panouri. Cel mai mult mă mâhnește faptul că opinia publică este atât de relaxată de parcă lucrurile merg perfect și toată lumea este mulțumită. Este grav ce se întâmplă la Botoșani, dar mă opresc aici pentru că, dincolo de ce cred eu, contează ce trăiesc oamenii. Iar oamenii se vor pronunța prin vot la alegerile care vin.
CITEŞTE ŞI:
 Partidul lui Băsescu se mişcă popular: fost director, ex-jurnalist, consilieri undercover şi fără Ada Macovei
[[banner]]
CITEŞTE UN INTERVIU REALIZAT DE BOTOŞĂNEANUL ÎN FEBRUARIE 2010 CU MIHAI ŢÂBULEAC:
 INTERVIU Mihai Ţâbuleac : „Nu mi-i gîndul la alegerile din PD-L”