INTERVIU Gabriel Alecsandru : „În general, seniorii nu ne dictează ce să facem”

 

De exact o săptămînă organizaţia judeţeană de tineret a PDL are şef cu acte în regulă. Unic candidat, Gabriel Alecsandru şi-a validat prin alegeri funcţia pe care o ocupa deja cu titlu de interimar. A intrat în fostul PD în 2001 şi a devenit cu adevărat activ în 2005, odată cu absolvirea Facultăţii de Construcţii Maşini. Cu timpul şi-a îmbogăţit CV-ul cu funcţii politice, dar şi cu studii postuniversitare, ajungînd, după unele demisii, consilier judeţean, pentru ca intrarea la guvernare a PDL să îi aducă şi postul de şef al Serviciului Judeţean de Metrologie Legală. Să fii lider al tinerilor din PDL nu e tocmai un lucru facil, mai ales în condiţiile în care numai în ultimul an au fost demişi atît preşedintele de la judeţ, cît şi cel al filialei municipiului Botoşani.

„Marian Verenciuc ca preşedinte interimar al filialei municipale şi-a făcut foarte bine treaba”

-    Aţi preluat conducerea organizaţiei de tineret cu acte în regulă într-un moment mai dificil, dat fiind recentul scandal din organizaţie. Cît de mult a afectat imaginea OT-PDL ceea ce s-a întîmplat acum vreo cîteva săptămîni?
-    Într-adevăr, am preluat într-un moment puţin mai delicat, oricum eram preşedinte interimar al organizaţiei de tineret de acum un an. Acum, într-adevăr am fost mandatat de tinerii din tot judeţul pentru un mandat de patru ani ales. Nu ne-a afectat prea mult chestia cu tînărul de la municipiu pentru că, am mai spus-o şi o repet, acel tînăr era preşedinte interimar la organizaţia municipală, nicidecum, cum a titrat şi presa centrală, „preşedintele tineretului democrat-liberal din Botoşani”. Deci nu ne-a afectat prea mult, e un caz care acum a fost trimis în judecată, am înţeles că a fost în cercetare de către procurori în ultimii ani, urmează Justiţia să îşi spună cuvîntul.

-    Dar pînă să se facă publice problemele astea ale lui Marian Verenciuc nu aţi ştiut?
-    Ca preşedinte interimar al filialei municipale şi-a făcut foarte bine treaba organizatorică, în ceea ce priveşte organizarea tinerilor, n-am avut nici măcar un moment de îndoială vreodată că ar fi implicat în cine ştie ce…

-    Deci a fost o surpriză?
-    Absolut… ca şi colegi, ca şi organizare la tineret şi-a făcut foarte bine treaba, chiar ne-am înţeles foarte bine.

„Am urmat nişte paşi, nu am ajuns din prima cineva în partid”

-    Într-un interval de un an de zile este al doilea preşedinte care este demis de la tineretul PDL. Este atît de greu să ocupi o funcţie de genul acesta, e atît de dificil?
-    Nu ştiu, eu tot timpul am fost de părere că, pentru a ajunge un politician de succes, trebuie să urmezi nişte paşi. Spre exemplu, eu am început în 2005 cu funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei de tineret judeţean, am continuat apoi cu preşedinte executiv PD – am avut alegerile în 2007, chiar de 1 aprilie, ţin minte că au titrat şi cei din presă „alegeri la tineret de 1 aprilie – apoi am fost prim-vicepreşedinte odată cu fuziunea între cele două partide, PDL şi PLD, şi apoi am fost preşedinte interimar şi acum preşedinte ales. Deci am urmat nişte paşi, nu am ajuns din prima cineva în partid sau dintr-o dată să mă trezesc preşedinte, pentru că, dacă observaţi, cei care au venit din prima pe un post sus, fără să urmeze nişte paşi, nu au rezistat prea mult.

-    Ce trebuie să facă un tînăr ca să ajungă la 29 de ani consilier judeţean, director…?
-    Şef serviciu!

-    Şef serviciu, în fine, serviciu dintr-ăsta deconcentrat cum îi zice, şef la organizaţia de tineret? Să lipească multe afişe, ce trebuie să facă?
-    Pentru consilier judeţean şi preşedinte al organizaţiei de tineret trebuie să fie interesat în primul rînd şi să se implice total. Spun total, adică, dacă vii la partid şi doreşti să te implici în activitatea tineretului dintr-un anumit interes meschin n-o să ajungi niciodată nicăieri. Eu am venit din plăcere, am terminat facultatea în 2005. Din 2001 sunt membru, dar din 2005 activ. Am terminat facultatea, am venit, m-am implicat, mi-a plăcut foarte mult.
„Nu am înţeles cînd mi-a mărit pensia PNL-ul în 2008, aproape mi-a triplat-o”

-    Şi de ce PDL şi nu PSD, PNL, alt partid?
-    Mă atrage mult mai mult şi mi se pare mult mai viabilă doctrina de dreapta decît cea de stînga. Deci politicile de dreapta, inclusiv acum, într-o perioadă de criză, sunt mult mai bine venite şi mult mai bine primite decît cele de stînga.

-    Nu aveţi dificultăţi acum cu măsurile astea mai dure din punct de vedere economic, nu vă reproşează lumea pe stradă, prieteni, colegi că tăiaţi pensiile şi salariile la oameni?
-    În general, cu cine discut, oamenii chiar înţeleg. De exemplu, acum două săptămîni am vorbit cu o d-nă profesoară ieşită la pensie de vreo cinci ani, din Ripiceni şi mi-a spus în felul următor: „d-le, nici eu nu am înţeles cînd mi-a mărit pensia PNL-ul în 2008, aproape mi-a triplat-o şi am întrebat atunci pe ce bază? Pe ce bază mi-a triplat pensia cînd eu am cotizat atît şi atît trebuia să iau? Mi-au calculat pensia şi trebuia să iau atît şi dintr-o dată, într-un an… aproape triplu”.
Alecsandru
-    Bănuiesc totuşi că nu era supărată că i-au triplat pensia.
-    Nu era supărată, era fericită probabil, dar nu înţelegea cum să îi tripleze şi pe ce bază. De unde bani să tripleze la toată lumea? Femeia na, bucuroasă, a luat banii, na, ca orice om, e uşor să îi obişnuieşti cu ceva bun, e mai greu să îi dezveţi sau să îl obişnuieşti cu ceva mai puţin bun.
„Uitaţi-vă la alte partide care n-au pe cine scoate în faţă”
-    Ce fac tinerii în partid în mod obişnuit, că percepţia oamenilor e de lipitori de afişe şi rupători de afişe?
-    Tinerii fac în general acţiuni de imagine pentru că politica, la orice partid, se lasă mai mult seniorilor. Deci rolul tinerilor în politică… într-adevăr organizaţia de tineret a unui partid e pepiniera fiecărui partid, fiecare partid acolo îşi creşte tinerii, îi învaţă să fie politicieni şi dacă ajung la o maturitate politică şi gîndesc cît se poate de logic şi de matur, atunci ai şi de unde alege. Dacă ai tineri de calitate, dacă nu e puţin mai dificil. Uitaţi-vă la alte partide care n-au pe cine scoate în faţă, n-au decît lideri cu un trecut discutabil.

-    Şi conflictul acesta între generaţii nu se manifestă şi în interiorul partidelor? Nu veniţi cîteodată cu idei prea futuriste faţă de realităţile socio-economice?
-    La noi în partid, în general, seniorii nu ne dictează ce să facem. Noi tot timpul am gîndit acţiunile noastre de imagine împreună cu biroul permament judeţean al organizaţiei de tineret şi deciziile pe care le-am luat seniorii ni le-au respectat totdeauna şi ne-au sprijinit cu ce au putut cînd am avut nevoie, logistic şi chiar financiar. Nu putem face decît acţiuni cu tineri, pentru tineri, de a atrage tinerii. Chiar pregătim acum pentru primăvară o şcoală politică, lucru care nu prea s-a întîmplat la nici un partid, în ultimii ani, în Botoşani. O să încercăm să le explicăm tinerilor din judeţ interesaţi de politică ce înseamnă politica, cu ce se mănîncă şi ce beneficii au dacă se implică în politică.

„Fiind la putere, toate reflectoarele sunt pe tine”
Alecsandru 2-    Aţi adus aminte de sprijinul financiar care este necesar în desfăşurarea unor activităţi politice. De unde bani pentru acţiunile dvs.?
-    Acţiunile de imagine nu costă prea mulţi bani… cum am făcut şi acţiunea cu antidrogul, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană de Tineret, cu Centrul de Prevenire şi Combatere, nu a costat prea mult, am adunat tinerii, au venit cei de la Antidrog şi le-au explicat de ce e rău să consume droguri, atîta tot, deci n-a costat absolut nimic. Dar, în general, pentru acţiunile care necesită suport financiar, membrii organizaţiei, membrii biroului, strîng mînă de la mînă şi ne descurcăm.
-    Care e diferenţa între a fi lider de organizaţie a unui partid aflat la putere şi a fi la unul din opoziţie?
-    Într-adevăr, fiind la putere, toate reflectoarele sunt pe tine, fiind în opoziţie cei de acolo încearcă să zică mult mai multe, dar, din ce am observat, din ce spun liderii partidelor din opoziţie, nu prea vin cu contraargumente. Ei spun „e rău”, dar trebuie să spună „uita aşa e bun”, că într-adevăr, fiecare Guvern, poate avea plusurile şi minusurile lui, mai mult sau mai puţin, dar cum văd eu ideea de opoziţie? Partidul care e la putere greşeşte. Eu fiind dintr-un partid din opoziţie şi spunînd că ceva e rău, vin şi cu alternativa, „aici s-a greşit, aşa ar fi corect”, dar ei vin doar şi spun „aşa e rău, ăla e rău” şi atît. Şi atunci care e alternativa? Cred că, dacă ar veni ei, ar face mult mai rău decît facem noi.

„Nu avem 30%, dar în general s-a încercat să se păstreze ceea ce se spune în statut”

-    Ştiu că în alte formaţiuni tinerii negociază cu seniorii pentru a avea o anumită reprezentare pe liste, eu ştiu, 30%, 15% dintre cei de pe locurile eligibile să fie membrii organizaţiei de tineret. Aici negociaţi, aveţi discuţii de genul ăsta?
-    Prin doctrina şi statutul PDL, 30% din toate locurile eligibile trebuie să fie tineri pînă în 35 de ani şi 30% femei, deci la noi este prevăzut în statut şi regulament, este trasat foarte bine.

-    Şi aveţi 30%...? Nu cred că aveţi 30% la nivel de Botoşani…
-    Nu avem 30%, dar în general s-a încercat să se păstreze ceea ce se spune în statut şi regulament.

-    Înseamnă că s-a încălcat.
-    Nu s-a încălcat.

-    Sau nu s-a respectat.
-    Sunt tineri… păi a fost Mihai Vieriu consilier municipal, eu consilier judeţean, Vasile Andrieş consilier judeţean, directori tineri sunt şi Sorin Şologon, este şi la Casa de Pensii adjunctul, la DGASPC este Liviu Rădăşanu care e de o vîrstă cu mine, deci sunt tineri care au fost promovaţi.

„PDL dă o şansă tinerilor care sunt dornici de afirmare”

-    O să urmeze peste vreun an de zile o nouă campanie electorală, care vine după una foarte dură de la prezidenţiale, cu bătăi, maşini sparte, ameninţări cu cuţitul, ş.a.m.d. Aţi avut cazuri care să ajungă pînă la cercetări la Poliţie?
-    A fost doar un caz la prezidenţiale în care s-a spart sediul partidului, s-au furat nişte laptop-uri şi nişte calculatoare… din ce ştiu eu că a fost implicată Poliţia şi au fost făcute cercetări. În rest, eu cu echipa de birou permanent judeţean ne-am axat pe campanie în judeţ unde nu am avut probleme de genul acesta, cu maşini sparte, cuţite…

-    Daţi un motiv unui tînăr de 22, 25 de ani să intre PDL şi nu în PNL, sau PSD, sau PC sau PRM, sau ce mai este în România.
-    Cel mai bun motiv este cel pe care vi l-am spus mai devreme: garantat noi avem prin statut şi regulament 30% din locuri garantate pe locuri eligibile, adică un tînăr care vrea să facă administraţie, să facă politică şi vrea să ajungă la un moment dat într-un post în care părerea lui să conteze sau şcoala pe care a făcut-o să conteze, PDL dă o şansă tinerilor care sunt dornici de afirmare să spună ce au de spus.
Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU