INTERVIU Florin Ţurcanu : „N-am săpat niciodată pentru această funcţie”

 

În primăvara abia încheiată Florin Ţurcanu a împlinit un an de cînd a preluat, la început cu titlu interimar, preşedinţia PNL Botoşani. Mandatul său este parcat de plecarea unei mulţimi de liberali de vază. Ei spun că s-au certat cu deputatul, acesta susţine că au părăsit partidul pentru că au vrut la putere. Dincolo de asta, Ţurcanu ba era în relaţii cordiale cu prefectul şi-l critica pe Ţâbuleac, ba nu prea mai are treabă cu Roman şi se tot întîlneşte cu şeful CJ. Toate acestea între două contre cu conducerea naţională a partidului şi între numeroase întîlniri cu PDL-işti în care a discutat „despre binele judeţului”.

„Liviu Câmpanu chiar cred că nu a mai vrut să fie preşedinte”

- În primăvară aţi împlinit un an de cînd aţi preluat preşedinţia organizaţiei judeţene. Cum e, mai uşor, mai greu, faţă de ceea ce vă aşteptaţi?
- Mai uşor, mai greu… Sincer să fiu, din punct de vedre personal cred că mult mai greu pentru că am acceptat această funcţie. Vreau să vă spun…

- Aţi acceptat-o? Nu aţi căutat-o, nu aţi dorit-o?

- Nu am căutat-o. Dacă Nicu Rebenciuc ar fi cinstit şi corect, ar spune că am avut o întîlnire la Intercontinental cu senatorul Liviu Câmpanu, înainte de alegeri, cînd a candidat Crin Antonescu împotriva lui Tăriceanu şi i-am spus lui Câmpanu du-te vicepreşedinte, eu nu vreau, mă pun ăştia secretar general la nivel naţional, dacă accept, accept, dacă nu, nu, să facem echipă că nu e bine să stricăm, să rupem… D-lui şi-a dorit acest lucru, a fost total împotriva lui Crin Antonescu şi cred chiar că nu a mai vrut să fie preşedinte pentru că a creat o dispută între el şi conducerea centrală. Eu chiar n-am săpat niciodată pentru această funcţie.

- Cel puţin imaginea creată asta a fost, că aţi lucrat la îndepărtarea d-lui.

- V-am spus, dacă Nicu Rebenciuc ar recunoaşte, poate să confirme acest lucru. Andronic ştie lucrul acesta, îl puteţi întreba că l-am sunat şi pe el şi l-au rugat să îl convingă pe senatorul Câmpanu să înţeleagă că este loc în partid pentru toţi.

- Dar, pînă la urmă, motivul principal al despărţirii dintre deputatul Florin Ţurcanu şi senatorul Liviu Câmpanu, care este în opinia dvs.?

- Eu nu ştiu personal ce s-a întîmplat. A început de cînd am… şi-a dorit d-lui să mă excludă din partid şi de acolo a început toată distracţia. Nu ştiu personal ce să zic, dar asta este. Eu n-am dorit şi n-am să doresc nimănui, avem un Dumnezeu deasupra noastră toţi şi Dumnezeu va vedea care şi cum a greşit.

„Cînd eşti la Putere nu pleacă, vin toţi că vor funcţii”

- Cum se face că în perioada în care era d-lui preşedinte de partid nu prea pleca lumea. De cînd aţi venit dvs. au plecat doi parlamentari, consilieri judeţeni…

- Faceţi o chestiune…

- Primarul de Săveni...

- Faceţi o diferenţă că d-lui cînd era, era la Putere şi oamenii nu pleacă de la Putere, pleacă din Opoziţie, să ne înţelegem… Lucrul ăsta e clar, o să vedeţi şi la PDL, cînd va intra PDL-ul în Opoziţie vor pleca oamenii şi din PDL, ca din toate partide. Cînd eşti la Putere nu pleacă, vin toţi că vor funcţii, vor avantaje, cînd eşti în Opoziţie… Şi eu nu cred cu au plecat foarte mulţi, fiind în Opoziţie.

- Din trei parlamentari mai sunteţi unul, care îi preşedintele partidului.

- Haideţi să ne înţelegem, nu-i vina mea. Nu-i vina mea că a plecat Nicu Rebenciuc, aşa s-a gîndit d-lui, a considerat că e mai bine la Putere, nu am eu nici o vină. Şi era mult mai uşor dacă eram trei parlamentari decît unul.

- Dar au fost care i-aţi dat şi afară: Ioan Ciobanu, d-na Aroşoaie de la Darabani...

- D-na Aroşoaie este la UNPR, d-na Bahrin la fel. Nu poţi să ţii în partid oameni care…

- Atunci nu erau la UNPR.

- Hai să fim serioşi, erau cu partidul care erau, umblau cu Câmpanu, nu ştiu pentru cine umblau. Nu poţi să ai funcţii în partid şi să faci muncă pentru alt partid, nu… Ei au vrut să plece exact ca Gabriel Oprişanu, mi-a spus mie în birou aici să îi dau binecuvîntare să plece.

- Şi i-aţi dat?

- Nu, i-am spus că, dacă pleacă, pleacă, e treaba lui. Eu nu pot să îi spun pleacă şi cînd o să vii înapoi eşti aşteptat cu uşa deschisă, nu.

- Şi mai pleacă cineva, a mai venit cineva după binecuvîntare?

- Au venit în partid. Şi astăzi am înscris un inginer de la OCOT, d-na doctor Puflea va veni şi se va înscrie în partid, am înţeles că a venit o asistentă şi a întrebat cînd mă poate găsi aici. Am primit semnale multe că doresc oamenii să se înscrie în partid.

„Dl.prefect mă suna şi mă chema”

- În ce relaţii mai sunteţi cu prefectul Cristian Roman? La un moment dat vă vizitaţi mai des, acum mai rar, aşa, vă văd pe acolo.

- Ne vizitam mai des doar că d-lui mă suna şi mă chema. Nu mă pot duce la prefectul judeţului… eu personal dacă mă dorea, mă chema.

- D-lui vă chema?

- Da, da.

- Şi pentru ce vă chema?

- Discuţii despre judeţ.

- Şi acum de ce nu vă mai cheamă?

- Consideră că nu mai are nevoie de deputatul Florin Ţurcanu să sprijine judeţul Botoşani. Poate apelează la alţi parlamentari care sprijină în totalitate judeţul Botoşani.

Florin Turcanu

- Apropos de întîlniri, avut nevoie şi aşa mai departe, cum se facă că dl.Ţâbuleac se întîlneşte mai des cu dvs. de la PNL decît cu parlamentarii de la PDL?

- Nu ştiu, de ce mă întrebaţi pe mine ce face dl.Ţâbuleac?

- Cu dvs. se întîlneşte, de asta.

- Se întîlneşte pentru că, odată ce am avut şi o înţelegere la nivel de… acum haideţi să… Noi avem o coaliţie cu PSD-ul, d-lui este preşedintele Consiliului Judeţean şi are nevoie să fie sprijinit în proiectele pe care le derulează pentru judeţul Botoşani, nu? Mai mult, acum toate spitalele au trecut în subordinea Consiliului Judeţean, adică are nevoie de sprijin şi cred că este corect şi normal să avem o colaborare corectă cu preşedintele Consiliului Judeţean, nu văd nimic ilogic şi imoral.

„Care firme sunt care nu au datorii la stat?”

- Nu e demagogie să spui că eşti dispus să locuieşti la Bucureşti într-o rulotă şi la Botoşani să stai într-o vilă?

- Nu este nici o situaţie de… neplăcută din punctul meu de vedere să locuiesc la Bucureşti într-o rulotă şi la Botoşani într-o vilă. Am luat o vilă în rate, am prelungit ratele de la trei la cinci ani pentru că afacerile merg foarte greu, nu ştiu… adică asta este…, chiar…

- Sunteţi lovit de criză?

- Am spus şi mai repet, sunt un om care recunosc: criza a afectat societatea la care eu sunt acţionar şi asta este, nu e nici o problemă.

- Sunt voci din PDL, cred că dl.Buhăianu mi-a spus că firma pe care o administraţi ar avea datorii la stat. Este adevărat?

- Da şi care e problema lui. Am în jur la 600 de milioane, plătesc lunar 150-200 de milioane, e foarte important că le înregistrez, care-i problema dacă are datorii? Care firme sunt care nu au datorii la stat? Este vreo problemă? Am să le plătesc, sunt datoriile firmei, plătesc lunar cît pot 150-200 de milioane, ce pot să fac?

- Se spune că unul din motivele pentru care am intrat în criză economică e faptul că arieratele la buget sunt foarte mari.

- Ei şi?

- Poieniţa are 600 de milioane, Petromidia are nu ştiu cîte miliarde şi aşa mai departe.

- Şi d-lui cît a plătit la buget? Hai să verificăm, adică sunt vinovate firmele care înregistrează venituri şi nu dovedesc să le plătească. Am ieşit de iarnă, pe timp de iarnă fabricile de pîine merg cum merg, da? Pe timp de vară tot timpul la sfîrşitul anului aveam 300 de milioane, în decembrie am plătit la zi, eram 300 de milioane în luna decembrie. Ianuarie, februarie, martie, s-au mai adunat, am mai plătit, lunar am plătit 150-200 de milioane, cît am putut. O să plătesc pe vară. Foarte important este că înregistrez veniturile şi cheltuielile şi o să le plătesc. Firma are 40 de angajaţi, sunt cheltuieli, nu poţi aşa simplu. «Are datorii!» na… Să o închidă, să o falimenteze dacă au datorii, să scape de ea.

„Voi fi obligat să candidez la Consiliul Judeţean”

- Spuneaţi acum vreo două-trei săptămîni că vă gîndiţi să vă retrageţi pentru că politica vă face rău în ceea ce priveşte afacerile. Vorbeaţi serios?

- Foarte serios am vorbit şi le-am zis şi la colegii mei, dacă nu voi simţi în 2012 că am o echipă solidă în spatele meu iau în calcul să mă retrag din politică.

- Dar echipa nu trebuie să o faceţi dvs.?

- Da, dar nu sunt copii mici să îi pun ca la grădiniţă, fiecare ce are de făcut. Ei trebuie să se implice… pentru că eu voi fi obligat să candidez la Consiliul Judeţean.

- Obligat de cine?

- Pentru că nimeni nu îşi asumă această candidatură.

- Nimeni din partid?

Florin Turcanu- Nimeni. Şi dacă nu am o echipă solidă şi puternică care să mă sprijine să cîştig Consiliul Judeţean sau, dacă nu îl cîştig, să îl pierd onorabil, nu mă duc aşa ca să mă aflu în treabă. Şi ştiţi cum e, cînd îi bine toţi sunt părtaşi, cînd e rău unul singur, preşedintele e vinovat şi atunci ori suntem o echipă… Şi mă deranjează şi discuţiile astea pe sub masă, că îşi doresc… Îi întreb, d-le care vă doriţi, am nevoie de candidaţi la Parlament, am nevoie de candidaţi la primării. Am auzit că la preşedinte sunt doi, trei, patru care vor, la muncă puţini. Nu am nici o problemă, chiar nu ţin, le-am spus tot timpul. Am informat şi Bucureştiul că nu mă ţin cu mîna de scaunul de preşedinte la Botoşani, dacă au o variantă mai bună, nu am nici o problemă. Voi scăpa să cheltui 100, 100 şi ceva de milioane dacă nu mai sunt preşedinte.

- Ăştia îi cheltuiţi…

- Da, lunar, datorită faptului că sunt preşedinte.

- Pe ce îi cheltuiţi?

- Pe cheltuielile care sunt de făcut.

- Cu sediu sau cu ce?

- Contribuţii, contribuţia filialei, sunt cheltuieli.

- Dar nu se plătesc cotizaţii deloc, adică plătiţi numai dvs. din buzunar?

- Se plătesc cît se plătesc, dar la cîte cheltuieli sunt nu acoperă nimic.

„Sorescu o să fie obligat să candideze”

- Spuneaţi că, pentru preşedinţia CJ sunteţi aproape obligat să candidaţi, pentru municipiul cine oare e aproape obligat să candideze?

- La ora la care vorbim avem trei variante: Sorescu, Cătălina Lupaşcu, Cilibiu. Mai vedem… dar la ora actuală Sorescu o să fie obligat să candideze. Dacă îşi asumă, dacă nu, vom vedea. Deja am împărţit, Sorescu şi Cătălina Lupaşcu au preluat conducerea colegiilor din Botoşani, unul un colegiu şi unul un colegiu.

- Unde vă vedeţi, nu peste doi ani că atunci sunt alegeri, peste patru ani?

- Cum adică…?

- Adică tot în politică sau doar în afaceri?

- Eu vreau să mă văd sănătos şi restul nu contează ce am să fac. Oricum, afaceri sunt obligat să fac.

- De cine? Sunteţi obligat să candidaţi, să faceţi afaceri…

- Afaceri trebuie să fac pentru că trebuie să trăiesc, să creez venituri. Şi dacă Dumnezeu o să mă ajute în politică, am să rămîn, dacă nu, nu. În politică este un loc incert.

- Cînd aţi vorbit ultima oară cu Crin Antonescu şi despre ce? Dacă ne puteţi spune…

- Am vorbit la Bucureşti, nu mai ştiu, acum două-trei săptămîni cînd am fost la Bucureşti despre situaţia la nivel naţional, despre Botoşani, pentru că am avut nişte scrisorele trimise pe acolo de o parte din colegii mei, că nu ştiu ce doreau ei.

- Reclamaţii?

- Aşa, un fel de… Şi omul m-a asigurat, mi-a spus «d-le, stai liniştit că pot să trimeată cît or să trimită, că nu se pune problema».

- Erau semnate?

- Nu ştiu, nici nu am vrut să le văd, pe mine nu mă interesează… doi-trei sau patru- cinci colegi, îi ştiu care, dar nu mă interesează, n-are rost să…

- Fac parte din conducerea organizaţiei?

- Poate fac… poate fac.


Interviu realizat de Sergiu Bălăşcău