INTERVIU Florin Ghiorghiţă : „Numai şobolanii părăsesc corabia la greu”

 

După o pauză de cîteva luni în care a întrerupt aproape orice colaborare cu mass- media locală, Florin Ghiorghiţă a revenit la sentimente mai bune şi a reluat relaţia cu ziariştii. Motivul pentru care a fost supărat pe presă, discuţii despre investiţiile din municipiu, dar şi ce planuri de viitor are pentru cariera sa politică, redăm într-un amplu interviu cu viceprimarul Florin Ghiorghiţă, realizat de Botoşăneanul.ro. Totul la un deceniu de Primărie pentru fostul membru ApR şi PRM.
„Singurul lucru pe care ni l-a spus dl.primar a fost să avem grijă de declarăm”


- Mai sunteţi supărat pe ziarişti?
- Nu am fost niciodată supărat pe ziarişti, poate pe atitudinea unora dintre ei şi mai ales pe modul de reflectare a celor ce declaram. Au fost momente cînd declaram ceva şi apărea în presă cu totul altceva şi din cauza asta chiar am avut unele probleme. Acesta a fost singurul meu motiv de a renunţa la un moment dat la relaţiile cu presa şi poate am vrut să demonstrez unora dintre ziarişti care scriau că sunt dependent de imagine şi de interviuri şi nu este chiar aşa. Şi mă simţeam foarte bine cînd nu aveam în fiecare zi cel puţin o jumătate de oră sau o oră pentru presă. Dar pînă la urmă suntem pe o funcţie publică, trebuie să dăm relaţii la presă, indiferent că ne convine sau nu, este o relaţie normală care trebuie să se desfăşoare între noi şi presă. Am greşit şi eu, probabil cu greşit şi unii ziarişti, pentru asta mi-am cerut şi scuze faţă de cei care consider ei că poate la un moment dat am greşit şi sper într-o colaborare foarte bună de acum înainte.

- S-a tot vehiculat la acea vreme că vi s-ar fi interzis de primar să nu mai vorbiţi cu presa.
- Nu, sub nici o formă, nu. Deci nu a existat niciodată măcar o singură astfel de discuţie, singurul lucru pe care ni l-a spus dl.primar a fost să avem grijă de declarăm, adică să declarăm în cunoştinţă de cauză, pentru că de multe ori apar declaraţii aşa cum  spuneam, care nu sunt redate cel mai fidel, sau poate se înţelege greşit sau poate chiar cîteodată se dădeau declaraţii în necunoştinţă de cauză a unui viceprimar despre compartimentul celuilalt viceprimar, sau poate despre anumite proiecte care nu ar fi trebuit să apară la un moment dat şi atunci ne-a rugat să fim toţi trei corelaţi, adică să ştim măcar ce spune unul, ce spune celălalt, ca să nu cădem în ridicol la un moment dat. Acesta a fost singurul lucru, în nici un caz nu a fost o interdicţie din partea d-lui, sub nici o formă.

- Şi ce anume v-a determinat să reveniţi asupra deciziei de a relua relaţiile cu presa?
- Dvs. poate ştiţi mai bine decît oricine că a fost un an de muncă şi mai ales un an cu probleme foarte multe, cu bani foarte puţini, cu destul de multe greve, poate şi probleme politice, administrative, care au creat o stare de surescitare pînă la urmă la fiecare dintre noi. Eu zic că, concediul mi-a prins foarte bine şi după ce m-am şi odihnit, m-am întors mai calm, mai lucid şi chiar cred că mi-a prins foarte bine, şi de asta zic că am revenit la o relaţie normală aşa cum am avut-o de 10 ani cu presa.
„Şi în casă cînd îţi demolezi pereţii (…) mai înjuri meseriaşii pentru că se mişcă greu”

- Vă place cum arată oraşul?
- Îmi place că este şantier în oraş, acesta este principalul lucru pe care pot să îl apreciez. Nu îmi place în unele locuri pentru că se întîrzie destul de mult ceea ce trebuie făcut. Din fericire pentru noi avem foarte multe proiecte cu foarte mulţi bani europeni şi aşa cum am promis încă din 2004, cînd am intrat la actuala conducere, am zis că oraşul va deveni un şantier şi va fi un şantier. E bine că se lucrează, e bine că avem proiecte de sute de milioane de euro dacă le punem toate capăt la capăt, cu investiţii enorme şi majoritatea cu bani europeni, fără a aloca bani din bugetul local. Sunt lucrări care trebuiau făcute de 20-30 de ani în urmă, sau mă rog de-a lungul timpului, lucrări care nu s-au făcut şi noi încercăm să le facem într-un timp cît mai scurt. Aţi văzut şi primarul a fost ales „Europeanul lunii” pentru cele mai multe fonduri europene atrase într-o comunitate locală. Îmbucurător este faptul că nu ne vom opri aici, din contră chiar am semnat contractele pentru cele de pe Axa 1 şi organizăm licitaţiile şi toată zona centrală a oraşului se va moderniza. Va fi mult, mult mai frumoasă şi mult mai bine realizată din punct de vedere tehnic şi atunci faţa oraşului într-adevăr se va schimba şi spunem noi în bine. Totodată, vor fi finalizate şi proiectele actuale, aici mă refer la şoselele de centură care la ora actuală creează cel mai mare disconfort în oraş şi aici mă refer la Zona Industrială, Împărat Traian şi Petru Rareş la care lucrează două firme, una care mă rog nu prea este învăţată să lucreze în oraş şi au apărut unele probleme corelate cu întîrzierile celor de la ISPA, una dintre ele cu probleme financiare care să dea Domnul să şi le rezolve să poată să continue, dar măcar să ne lase poate contractăm cu altcineva, să scoatem restul de executat la licitaţie cu altcineva să le putem finaliza.

Ghiorghita

Acolo unde am avut o firmă serioasă din Botoşani care lucrează şi e învăţată să lucreze, acolo zona spre Lebăda, am văzut cu toţii cît de repede au evoluat, sunt în avans deja cu lucrările şi e foarte posibil ca pînă la finalul anului să închidem zona respectivă şi am schimbat într-adevăr în bine intrarea în oraş. Totodată, chiar dacă mulţi nu cred, proiectul cu zona de agrement este într-un stadiu foarte avansat, din păcate nu pot să spun cine, dar a întîrziat partea de proiectare şi în momentul în care avem totul finalizat, contractul va fi semnat cît de repede. Şi nu este din vina ministerului, nu este din vina Primăriei, este din vina unui proiectant care a întîrziat nepermis de mult ceea ce i s-a cerut. Şi în momentul în care îl vom avea vom semna contractul şi aici şi într-adevăr putem spune după aia, aşa cum acum ne gîndim să ne ducem la Braşov sau la Gura Humorului să mergem la un bazin, aşa se vor gîndi alţii din alte judeţe să vină la Botoşani. Botoşaniul va deveni un pol de interes. Într-adevăr şi în casă cînd îţi demolezi pereţii sau vrei să îţi faci curat sau dai tencuiala jos de pe pereţi, este o stare de disconfort, nu mai poţi să dormi în casă, te duci şi dormi la vecini, mai înjuri meseriaşii pentru că se mişcă greu, pentru că oricît de bine s-ar mişca ţi se pare că se mişcă prea greu şi atunci într-adevăr apare starea de disconfort, dar dacă şi mai întîrzie cum este cazul unor societăţi care lucrează şi la ora actuală atunci cu siguranţă apar întîrzieri.

„Au mai apărut şi astea cu zona monumentelor, cu arheologii”
- Apropos de întîrzieri vroiam să vă întreb de ce întîrzie atît de mult investiţiile în Botoşani, exemplu Centrul Vechi care avea termen de finalizare în această toamnă, se urmăreşte împingerea acestora în an electoral?
- Nu, sub nici o formă, interesul nostru şi al firmelor este să terminăm cît mai repede pentru că şi ei cu cît lungesc perioada cu atît trebuie să dea salarii la oameni. Şi atunci nici lor nu le convine, economic vorbind nu mai rămîn cu nici un fel de profit, pentru că licitaţiile la fonduri europene, ceea ce ai licitat cu aia te duci mai departe şi aşa e lucrarea, sub nici o formă nu poţi să apari cu note de renunţare. Şi atunci nici nouă, nici lor nu le-ar conveni să amîne. Din păcate proiectantul cînd face un proiect la Botoşani, şi în alte părţi se întîmplă la fel am văzut, fac un proiect la viteză, vin şi licitează partea de proiectare cu bani foarte puţini, îl fac la viteză şi îl fac destul de superficial. În momentul în care ei de exemplu în Centrul Vechi au intrat şi aveau acolo consolidare la unele imobile, de fapt la consolidare au văzut că le-au intrat sute de metri cubi de beton sau lucrări mult, mult mai ample decît ceea ce era prevăzut iniţial în proiect şi atunci vrei, nu vrei apar întîrzieri, perioade moarte în care nu poţi lucra, sau fel de fel de modificări de proiect. Au mai apărut şi astea cu zona monumentelor, cu arheologii, am descoperit cuptoarele respective şi ne-au blocat destul de mult acolo activitatea, iar s-a făcut un proiect la cuptoarele respective pentru că am vrut să poată fi vizitate şi a fost un proiect prost făcut şi care nu le punea absolut deloc în valoare, pînă la urmă s-a luat decizia să le astupăm şi să marcăm doar locul respectiv. Sunt timpi morţi pe care din păcate lumea îi resimte, eu zic că ar trebui o implicare mai mare din partea unora, poate şi societăţile au avut unele probleme şi financiare şi de personal care din punctul meu de vedere nu sunt normale.

„Traian Băsescu nu a fost niciodată un brand la Botoşani”

- Ce anume v-a determinat să vă anunţaţi candidatura la preşedinţia organizaţiei municipale PDL în condiţiile în care la alegerile pentru europarlamentare şi prezidenţiale aţi obţinut rezultate mult sub cele de la alegerile locale?
- Într-adevăr eu mi-am manifestat intenţia de a candida. De ce să nu spunem drept, un partid sau o activitate nu se părăseşte la greu, cel puţin acesta este principiul meu. Ar fi foarte uşor acum pentru toată lumea să ne dăm deoparte şi să lăsăm pe alţii să îşi rupă gîtul, cam aşa se discută în politică şi atunci dacă unii au preferat acum să spună că nu candidează pentru nici o funcţie, o să rămînă simplu membru, să nu creadă că cineva o să îi ridice o statuie. Ghiorghita 2Chiar şi noi care conducem să nu credem că ne ridică cineva o statuie, din contră ne asumăm toate riscurile, toate eşecurile guvernării la un moment dat şi fiecare dintre noi resimţim pe plan politic acest lucru. În schimb, în momente de criză trebuie să fim mai uniţi decît în momente de bine, pentru că la bine vine toată lumea şi dacă eşti bun într-adevăr, o dovedeşti în momente de genul acesta. Eu spun că noi ne-am cuplat şi ne-am organizat foarte bine la alegerile locale şi cu toate că la alegerile parlamentare noi în Botoşani am cîştigat două colegii şi probabil îl cîştigam şi pe al treilea, dar din păcate dl.Ionescu a murit şi am avut nişte pierderi destul de importante pe colegiul respectiv care era cel mai bun colegiu din Botoşani. Politic vorbind nu am avut probleme, chiar şi europarlamentarele au fost rezultate să spunem undeva în media ţării, eram undeva mai sus de mijlocul clasamentului, în schimb la alegerile prezidenţiale am avut o problemă mare poate şi pentru că Traian Băsescu nu a fost niciodată un brand la Botoşani. Tot politic vorbind acesta a fost momentul şi astea au fost condiţiile, să nu credeţi că noi nu ne-am implicat sau nu am încercat să ne organizăm mai bine, am făcut-o dar asta a fost la Botoşani. S-au făcut destule analize au fost probabil şi alţii mai îndreptăţiţi decît noi să le facă, noi ne-am asumat la un moment dat şi acea răspundere prin demisia d-lui Flutur, eu am rămas la conducerea organizaţiei municipale pentru că altfel probabil s-ar fi restructurat tot partidul şi la un moment dat nu mai avea cine să organizeze absolut nimic. În schimb biroul a rămas, vor fi organizate din  nou alegeri şi probabil dacă am făcut ceva sau vom face vom vedea la următoarele alegeri.

„Sub nici o formă nu voi pleca în alt partid”
- Peste doi ani la locale mai candidaţi?
- E prea devreme să vorbesc acum despre aşa ceva, e mult prea devreme, vom vedea în funcţie de rezultatele de atunci. Vroiam să vă spun un lucru şi îl afirm cu cea mai mare tărie, sub nici o formă nu voi pleca în alt partid vreodată indiferent cît de greu va fi, indiferent dacă va fi să îmi închei cariera politică sau să ies din viaţa politică, sub nici  o formă nu voi pleca la un alt partid, în nici un caz PSD, PNL…

- Chiar şi cu riscul de a vă asocia imaginea cu PDL care este într-o continuă scădere în sondaje?
- Cădere în sondaje au toate partidele în momentul în care guvernează şi mai mult decît atît într-un moment de criză majoră. Vedem în toată Europa ce se întîmplă şi în Germania şi în Anglia, Spania, vedem manifestaţii zilnice chiar cu mult mai violente decît în România şi în multe alte ţări, nu mai spun Grecia. Sunt momente foarte grele pe care trebuie să ni le asumăm şi aşa cum am spus numai şobolanii părăsesc corabia la greu, nu vreau să plec, chiar dacă vom pica oricît de mult, pînă la urmă rostul nostru este să muncim să dovedim că pe plan local ne facem treaba în totalitate. Că ne asociază la un moment dat numele de guvernare este şi normal, dar sperăm şi noi la mai bine, poate de la anul o să îşi revină şi poate vom începe să creştem. Şi PSD-ul era la un moment dat destul de jos, era la 16,17% şi uite că au ajuns la alegeri la 30 şi ceva la sută. Totuşi suntem un partid puternic, cu o structură foarte bună de primari, de preşedinţi de consilii judeţene şi alegerile pot fi organizate destul de bine. Şi omul pînă la urmă cînd vede că tu în comunitatea ta te-ai străduit şi ai făcut ceva chiar dacă ai avut bani puţini, la noi în comunitate s-au atras foarte multe fonduri europene şi dacă oraşul va arăta bine, în 2012 cînd vor fi alegerile probabil vom fi realeşi, dacă nu, probabil că vor veni alţii care vor face mai mult.


- Cum mai merge echipa dvs. de fotbal?
- Echipa de fotbal în campionat merge destul de bine pentru că din 9 meciuri avem 9 victorii, nici un egal, nici o înfrîngere, golaveraj foarte bun. Este o echipă făcută în totalitate din tineri şi copii din Botoşani, nu am vrut sub nici o formă să aducem importuri sau plombe de prin alte părţi chiar dacă se credeau mari vedete sau mari jucători, am vrut să facem o echipă din Botoşani. Să joace din plăcere, să formeze un grup compact şi dacă la anul vom promova poate vom reuşi şi alte condiţii. Să încercăm o promovare poate în Divizia C.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC