INTERVIU Daniel Moruzi : „Dl.prefect a fost foarte suspicios în ceea ce mă priveşte”

 

După o perioadă de aproape un an de zile, cît timp a ocupat scaunul de subprefect al judeţului, Daniel Moruzi îşi face ieşirea din administraţia publică locală, prin demisie, într-un mod la fel de neaşteptat în care şi-a făcut şi intrarea, atunci cînd Uniunea Naţională pentru Progresul României l-a susţinut pentru această funcţie. Mandatul său nu poate fi catalogat ca fiind unul liniştit mai ales prin prisma relaţiei aproape inexistente cu prefectul Cristian Roman, iar singurele regrete pe care la are la final, ar fi că nu a reuşit să ducă la bun sfîrşit unele proiecte pe care şi le-a propus. Daniel Moruzi va reveni pe un post de comisar în cadrul Gărzii Financiare unde, susţine el, se va simţi mult mai „util”.
„Am întîlnit oameni de la care nu am avut ce să învăţ”

- Vă pare rău că v-aţi dat demisia din funcţia de subprefect?
- Îmi pare rău într-o oarecare măsură pentru că am avut proiecte pe care am vrut să le duc la bun sfîrşit. Din anumite puncte de vedere, nu îmi pare rău pentru că a fost decizia mea şi tot timpul fac ceea ce cred eu că e mai bine să fac.
- Puteţi spune că aţi învăţat ceva în această perioadă de un an de zile cît aţi stat în această funcţie, ceva care va fi folositor pe viitor?
- Sunt convins că am învăţat multe lucruri, îmi place să cred că am întîlnit oameni de la care am învăţat cîte ceva. Din păcate am întîlnit oameni de la care nu am avut ce să învăţ, dar aşa e în viaţă, de la unii înveţi mai multe, de la alţii nu înveţi nimic. De la unii înveţi să nu te porţi ca ei. Sunt convins că din punct de vedere profesional îmi va ajuta perioada asta şi mă ajută să mă dezvolt pe viitor în cariera mea.

„Am vrut să am şi eu doza mea de importanţă”
- Care ar fi motivul pentru care nu aţi reuşit totuşi să legaţi o relaţie mai strînsă de colaborare cu prefectul?
- Am mai spus că avem personalităţi diferite şi probabil că dl.prefect a fost foarte suspicios în ceea ce mă priveşte şi m-a interpretat greşit şi probabil că, de fapt, sigur nu m-am identificat cu situaţia în care trebuia să stau într-un birou şi am vrut să am şi eu doza mea de importanţă, să am şi eu doza mea de implicare şi atunci d-lui probabil că a interpretat greşit şi din momentul acela au apărut probleme. Dar din punctul meu de vedere chiar este că şi acele probleme au fost constructive şi sunt convins că şi d-lui a înţeles că sunt oameni care vor să facă ceva şi care trebuie lăsaţi să îşi facă treaba la urma urmei. Este o instituţie a cetăţenilor, ei trebuie să beneficieze de serviciile angajaţilor din Prefectură, de serviciile persoanelor din conducerea Prefecturii şi nu altcineva. Sunt convins că a înţeles lucrul acesta. Şi mai cred că se va comporta diferit cu ceilalţi subprefecţi care vor urma.
- Va avea o atitudine mai deschisă?
- Mi-ar plăcea să cred că va avea o atitudine mult mai deschisă pentru că fiecare vrea să se  simtă util acolo unde e şi vrea să îşi lase amprenta în ceea ce face.

prefect, subprefect

„Am o oarecare părere de rău”
- Există vreo persoană din Prefectură cu care aţi reuşit să legaţi o relaţie mai strînsă?
- Nu am venit aici să îmi fac prieteni. Am avut relaţii de colaborare cu oamenii cu care am intrat în contact în perioada asta, cu angajaţii care m-au ajutat să îşi ducă la îndeplinire anumite atribuţii. Nu cred că mi-am făcut prieteni şi nici nu am urmărit să îmi fac prieteni, am luat-o ca pe o provocare din punct de vedere profesional, am încercat să colaborez cît mai bine cu fiecare, dacă am reuşit, asta rămîne de văzut.
- Este vreun lucru de care vă pare rău că nu aţi reuşit să îl faceţi?
- Am o oarecare părere de rău, tot timpul mă gîndesc că nu poate să iasă totul perfect, că nu a ieşit totul perfect, nu are cum, tot timpul sunt lucruri de reproşat. Dar regrete mari, nu. Mi-ar fi plăcut foarte mult ca să am o colaborare mult mai strînsă cu persoanele din conducerea Instituţiei Prefectului şi să lucrăm în beneficiul administraţiei pînă la urmă pentru că asta e menirea noastră. Dar am mai spus că atîta timp cît administraţia din România, nu numai la nivelul Botoşaniului este politizată, nu cred că cineva va avea de cîştigat din asta.

„Mă consider liberal convins”

- Luaţi în calcul o eventuală întoarcere aici, la Prefectură?
- Sunt posturi trecătoare, am ştiut de la început, sunt posturi politice în primul rînd, nu sunt pe termen lung şi nu poţi să îşi faci calcule privind o eventuală revenire.
subprefect- Dacă dl.Liviu Cîmpanu nu îşi dădea demisia dvs. vă mai dădeaţi?
- Oscilam între a rămîne aici şi a mă reîntoarce la Garda Financiară şi înainte de a-şi da dl.senator demisia, dar faptul că d-lui şi-a dat demisia m-a determinat şi pe mine să fac la fel.
- Ce intenţionaţi să faceţi a doua zi după ce plecaţi din Prefectură?
- Să îmi iau concediu.
- Aveţi vreo intenţie de a intra în politică?
- Nu, nu deocamdată nu mă văd făcînd parte din scena politică a judeţului Botoşani. Eu mă consider liberal convins, dar nu mă văd cochetînd cu Partidul Naţional Liberal, la nivelul Botoşaniului.

„Nu mă văd în măsura negocierii vreunui post la nivelul judeţului”

- La momentul în care v-aţi dat demisia au fost anumite zvonuri că aţi fi negociat o funcţie pentru un membru al familiei dvs. Cît de adevărate sunt aceste zvonuri?
- Am auzit şi eu aceste zvonuri, este ciudată abordarea şi interpretarea, mi se pare chiar absurd, nu mă văd în măsura negocierii vreunui post la nivelul judeţului Botoşani şi nu cred că oamenii din fruntea judeţului stau să negocieze cu mine posturile astea, mi se pare chiar absurd.
- Vă regăsiţi mai mult în cadrul Gărzii Financiare decît la Prefectură?
- Sunt convins că da, am mai spus sunt activităţi cu totul şi cu totul diferite şi fiecare se simte bine cînd face şi ceea ce îi place şi se simte util serviciului căruia îi aparţine. Sunt convins că mă voi simţi mult mai util acolo unde am şi responsabilităţi şi unde am şi un cuvînt de spus.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC