INTERVIU cu tinerii în halate albe care vor să salveze vieți: Observăm ceea ce ar trebui să facem noi pe viitor

Printre cadrele medicale mai vechi ale Spitalul municipal Dorohoi vezi în fiecare zi şi tineri în halate albe. Îşi caută viitorul şi vor să înveţe cum să facă faţă acestei meserii şi mai ales cum să trateze orice pacient care intră în cabinetul medicului.

 

Marea lor majoritate sunt practicanţi, elevi ai şcolilor post liceale sanitare care trebuie să facă în fiecare an câteva săptămâni de „instruire” în cadrul spitalului. Dar printre toţi aceşti tineri, sunt câţiva voluntari, care vin să stea câteva ore pe zi la spital pentru a face experienţă.
Andreea este în primul an la specializarea asistent medical generalist şi va trece de-a lungul orelor de practică prin toate secţiile. Acum a făcut şase săptămâni de practică şi la sfârşit a susţinut un colocviu, cu întrebări din ce a înţeles şi a învăţat. În urma orelor de practică s-au dat calificative care contează la nota finală.



Asist la tot ceea ce se face în spital adică prezenţa la vizite, asistăm la medicaţie, perfuzare, la tot ceea ce se face un asistent vedem şi noi. În primul rând pot spune că asistenţii ne explică foarte calm, ne arată ne îndrumă, când greşim ne corectează, ne ajută foarte mult pentru că observăm ceea ce ar trebui să facem noi pe viitor. Pot să spun că spitalul are o echipă bine pusă la punct şi sunt mulţumită” a pus Andreea.
Şcolile post sanitare au contract cu unitatea spitalicească, iar elevii vin aici pentru orele de practică. În comparaţie cu voluntarii, practicanţii sunt destul de mulţi. Voluntarii din cadrul spitalului se pot număra pe degete. Câte unul la Medicină Internă I, Reumatologie, UPU, la Medicină Internă II va veni un voluntar de luni, la Obstretică- ginecologie este unul care vine după amiază pentru că în timpul zilei lucrează, iar la Neurologie.
„După părerea mea voluntariatul este o problemă foarte serioasă. În primul rând îi pune în contact cu bolnavul permanent, cine are finalizate studiile şi aşa poate să verifice cunoştinţele. Voluntariat se făcea la noi şi înainte de apariţia legii şi duce la creşterea gradului de pregătire profesională, ceea ce contează enorm de mult” a menţionat Stelian Gherasim, managerul spitalului.
De curând la Reumatologie a fost scos un post la concurs şi a fost ocupat de o persoană care a făcut şi voluntariat pe această secţie. Voluntariatul conduce la acumularea experienţei, iar dacă apare un loc de muncă, cei care au fost în acea secţie cunosc pacienţii, modul de lucru, ceea ce constituie un avantaj pentru cel care dă probă pentru acel concurs.
Alina are vechime în lumea medicală de 10 ani, iar în acest spital a lucrat cu contract pe perioadă determinată de câte doi ani, în secţii diferite. Consideră că voluntariatul îi întăreşte cunoştinţele, acumulează vechime, îi menţine ritmul de lucru şi vrea să lucreze în străinătate.



Vreau să plec mai departe, în altă ţară şi pentru a nu uita între timp ceea ce am practicat înainte, am ales să fac voluntariat. Fac voluntariat de la începutul anului şi am ales această secţie, la Interne şi am fost primită aici foate bine. Activez ca orice angajat, ca voluntar am responsabilităţi mai mari decât practicantul. Dacă s-a ivit acest post în afară nu m-am mai înscris la niciun concurs aici pentru că am investit multe resurse acolo şi este o şansă” a spus Alina.



Lucian a terminat şcoala postliceală sanitară anul trecut şi are deja şase luni de voluntariat la Centrul de Primiri Urgenţe. „Fac voluntariat ca să câştig experienţă, nu m-a îndrumat nimeni, vin de bună-voie şi fac voluntariat doar la UPU, unde învăţ să acord ajutor în caz de urgenţă. Faţă de unul care nu a făcut deloc şi vrea să dea examen pentru un concurs, voluntariatul este un plus” a comentat Lucian.
Tânărul vine dimineaţa, în prima parte a zilei şi stă câte ore este nevoie. Chiar dacă a văzut fel de fel de cazuri, acest lucru nu l-a speriat şi l-a implusionat să înveţe mai mult pentru a fi pregătit oricând.  Lucian aşteaptă să apară un loc de muncă în domeniul în care se pregăteşte, fie la acest spital sau în judeţ, dar nu exclude nici oportunitatea de a munci în afară. „Voluntariatul este o experienţă benefică care mă ajută foarte mult, nu numai în timpul serviciului, ci şi în viaţa de zi cu zi” a zis Lucian.
Toţi sunt tineri şi vor să profite de toate pârghiile posibile pentru a fi cât mai bine pregătiţi, inclusiv fiind voluntari, în speranţa că vor avea şi un loc de muncă bine plătit într-o zi.
Mihaela AMARINE
CITEȘTE:
 Bataie pentru posturi la un spital din județ: AFLĂ câți candidați au participat