INTERVIU cu „femeia fantastică” a României: Botoşăneanca care ridică 10-15 tone pe zi pentru a-şi îndeplini un vis

La numai 22 de ani americanii au numit-o deja : "Femeia fantastică" sau "Fata cu nervii tari".

 

Loredana Toma este vârful primei generaţii de halterofili de la Clubul Sportiv Botoşani. A fost descoperită în urma unei selecţii făcute de profesorul Constantin Urdaş şi a confirmat încă de la primele concursuri. În decembrie 2017, botoşăneanca din Ibăneşti a devenit, la 22 de ani, cea mai bună halterofilă din lume.

 

Loredana Toma a revenit duminică acasă, în localitatea Ibăneşti din judeţul Botoşani. A venit pentru doar câteva ore. S-a întâlnit cu rudele şi oamenii satului, a primit titlul de cetăţean de onoare şi apoi s-a reîntors în cantonament. Anul acesta o aşteaptă două competiţii importante care îi pot aduce noi medalii, dar şi calificarea la Jocurile Olimpice din 2020, de la Tokyo, Japonia.

 

Într-un interviu acordat pentru ProSport, Loredana Toma a vorbit despre performanţa de la Mondialul din SUA, despre începutul carierei sale, despre sacrificiile pe care le face şi despre visul de a ajunge pe podium la Jocurile Olimpice.

 

Cum ai ajuns să practici acest sport? Cum au fost primele zile în sala de haltere?

La început nu ştiam despre ce este vorba. Habar nu aveam ce se întâmplă într-o sală de haltere. Am început antrenamentele, competiţiile. Eram destul de mulţi copii. La prima selecţie cred că eram vreo 200. A fost ca o provocare să mă întrec cu ei. Apoi a început să-mi placă din ce în ce mai mult. Pe zi ce trecea mă antrenam tot mai mult.

 

"Ştiam că sunt favorită la aur. Emoţiile au fost până deasupra capului"

 

Care au fost reacţiile părinţilor şi rudelor când le-ai spus că mergi la haltere?

 

Nu le venea să creadă. Eram foarte mică, slăbuţă, firavă. Spuneau: "Nu cred că o să reuşeşti".

Cum a fost Mondialul din SUA?

A fost cel mai bun concurs din cariera mea. Cu cele mai mari emoţii. Din antrenamente, ştiam că sunt favorită la aur. Emoţiile au fost până deasupra capului. Nu se compară cu nimic presiunea de la Mondiale.

Ce urmează pentru Loredana Toma?

Urmează Campionatul European şi apoi încep calificările pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Visez să ajung pe podium la Jocurile Olimpice. Cred că nu există sportiv care să nu viseze la o medalie olimpică.

Care e programul zilnic al unei campioane mondiale?

Masa de dimineaţă, antrenament, masă, somn, antrenament şi somn. A doua zi o luăm de la capăt. Nu mai am timp de altceva. Nu ai cum să realizezi ceva fără sacrificii. Am ales drumul ăsta şi merg până la capăt. Îmi place foarte mult ceea ce fac şi sper să rămân în domeniu şi după încheierea carierei.

Cât ridici într-o zi de pregătire?

10-15 tone.

Ce reprezintă pentru tine acest titlu de cetăţean de onoare al comunei Ibăneşti?

Este o bucurie, un bonus după medalii cucerite la mondiale. Sunt fericită că încă mai sunt oameni care încă mai promovează sportul.

Urdaş: "La început am fost reticent, era plăpândă, a venit cu nişte probleme la genunchi"

 

Constantin Urdaş este omul care a descoperit-o pe Loredana Toma şi cel care a pregătit-o pentru a deveni cea mai bună halterofilă din lume. Spune că iniţial a fost reticent că Loredana va face performanţă în haltere, mai ales că avea probleme medicale. După primele concursuri s-a convins că sportiva are un psihic de mare campioană.

„Loredana face parte dintre primele sportive selectate pentru secţia de haltere de la CS Botoşani, în 2007. Loredana Toma, Heghiş, Bianca Ioniţă, Florin Bejenariu, care e tot din Ibăneşti. La început am fost reticent, era plăpândă, a venit cu nişte probleme la genunchi, era în tratament. Părinţii s-au ocupat foarte bine de ea, a făcut tratamentul şi a revenit. Era un copil foarte timid, la primele concursuri era extraordinar de timidă. Dintr-o dată se schimba, nu vorbea cu nimeni înaintea concursurilor. Se vedea că are un potenţial fantastic şi concura extraordinar de bine. Era foarte determinată şi se vedea că are stofă de campion”, a spus Constantin Urdaş.

 

"Chiar o putem numi femeia fantastică"

 

În decembrie 2017, Loredana Toma şi-a împlinit visul de a deveni campioană mondială. A fost pe primul loc la stilul smuls, la aruncat şi la total. La finalul concursului, americanii au numit-o: "Femeia fantastică" sau "Fata cu nervii tari".

„A fost foarte, foarte greu. Am avut emoţii extraordinare, atât eu, cât şi ea. S-a văzut pe podium că a avut emoţii fantastice. A fost foarte bine pregătită şi a reuşit să treacă peste aceste emoţii. Ce să mai spun, eram galben la faţă. Până în ultima secundă am avut emoţii. La un campionat mondial se poate întâmpla orice. Este ceva deosebit şi sunt concursuri foarte grele. Chiar o putem numi femeia fantastică. A avut un comportament extraordinar, s-a mobilizat foarte bine şi a dat tot ce s-a putut. Dacă mai era nevoie de un kilogram sau două, putea să ridice. Era foarte bine pregătită, a fost o perioadă de pregătire lungă”, a mai declarat antrenorul Loredanei Toma.

 

Performanţa înseamnă sacrificii şi nu este doar un clişeu. Loredana a avut vacanţă de pe 30 decembrie şi până pe 3 ianuarie. Când cei mai mulţi se distrau de sărbători, Loredana era în sală şi se pregătea. Nu a avut timp să se bucure de o vacanţă după cele trei medalii de aur de la Mondiale. A continuat pregătirea, deoarece urmează noi competiţii foarte importante care îi pot asigura asigura participarea la Jocurile Olimpice din 2020.

„Am terminat pe 30 decembrie şi am reluat pregătirea pe 3 ianuarie. Am intrat în pregătire pentru Campionatul European care va fi în mai puţin de două luni. Apoi ne vom pregăti pentru Campionatul Mondial care va fi la sfârşitul anului. Acolo încep calificările pentru Jocurile Olimpice şi trebuie să facă un rezultat foarte bun pentru a câştiga puncte”, a mai precizat Constantin Urdaş.

 

Fata de aur a Ibăneştiului a devenit cetăţean de onoare

 

În weekendul trecut, Loredana Toma a revenit acasă doar pentru câteva ore, special, la invitaţia autorităţilor locale din comuna Ibăneşti, localitatea botoşăneană din care este originară. Primăria locală a organizat un eveniment pentru a-i oferi titlul de cetăţean de onoare al comunei campioanei mondiale.

 

Autorităţile locale au organizat evenimentul la căminul cultural din satul Ibăneşti, iar sala s-a dovedit prea mică pentru câţi oameni au venit să o vadă şi o felicite pe Loredana Toma. Pe pereţii căminului erau zeci de afişe şi fotografii cu sportiva, pe podium, în competiţii sau în sala de antrenamente.

„Vreau să mulţumesc pentru acest titlul de cetăţean de onoare, vreau să vă mulţumesc  dumneavoastră pentru că aţi acceptat invitaţia noastră. Îmi doresc să vă bucur în continuare cu rezultate cel puţin la fel de bune”, a spus Loredana Toma.

 

„Este o zi cu mare rezonanţă pentru comuna Ibăneşti. Loredana Toma este al treilea cetăţean de onoare. Sunt foarte multe persoane care merită un astfel de premiu dar Loredana este singura care a adus medalii de aur nu numai Ibăneştiului ci întregii Românii. După cele trei medalii de aur de la Mondiale am luat hotărârea în cadrul Consiliului Local. Este normal ca o întreagă comunitate să-şi arate aprecierea faţă de munca ei, de dăruirea ei, perseverenţa şi sacrificiul. Este o fată deosebită, este fata noastră de aur, pe care o apreciem”, a declarat Romică Magopeţ, primarul comunei Ibăneşti.

 

La eveniment au participat antrenorul Constantin Urdaş, mama sportivei, învăţătoarea şi fostul diriginte al Loredanei Toma. Aceştia din urmă şi-au amintit şi au povestit cum era actuala campioană mondială în primii ani de şcoală, înainte de a începe practicarea halterelor.

„Îmi aduc aminte cu drag că am întâlnit-o pe Loredana în toamna anului 2002. Timidă, s-a apropiat cu un buchet de flori. Era bobocel, în clasa I. Astăzi, eu mă apropii timidă de tine şi îţi ofer un buchet de flori. Eşti o triplă campioană mondială şi sper eu să ajungi triplă campioană olimpică. Eşti un model demn de urmat pentru toţi copiii de la noi din sat. Ei trebuie să ştie că dacă au curajul să viseze, pot să-şi îndeplinească orice vis. E nevoie de ambiţie şi multă muncă”, a spus Mihaela Berechea, învăţător.

 

„Îmi aduc aminte de eleva Loredana Toma din anul şcolar 2006/2007. I-am fost diriginte în clasa a V-a iar apoi a plecat la Botoşani. Era o fetiţă micuţă, hărnicuţă, bună la învăţătură, disciplinată şi cu o voinţă de fier. Mă bucur pentru rezultatele pe care le ai”, a spus profesorul Octav Vitcu.

 

La final, Loredana a fost asaltată de oamenii prezenţi care au vrut să facă fotografii cu campioana mondială şi să obţină autografe.

download from google play download from apple store