INTERVIU Constantin Conţac : „Lumea mănîncă la c… ca să o spun pe româneşte”

 

Încet-încet Constantin Conţac revine pe scena politică botoşăneană. Nu joacă însă chiar în faţa spectatrilor, ci coordonează piesa din culise. Tocmai a convenit cu şefii de la centru ai Uniunii Naţionale pentru Progresul României să coordoneze activitatea filialei de la Botoşani, însă nu intră efectiv în partid şi nici nu participă la aţciuni concrete ale acestuia. La un an şi jumătatea de la plecarea din Consiliul Judeţean şi din PSD, fostul lider social-democrat nu l-a uitat nici pe Mircea Geoană, despre care spune că l-a dat afară din partid, dar nici pe prefectul Cristian Roman. Pare tentat, dar nu din cale afară, doar de o funcţie în administraţie. Asta poate şi pentru că, în ciuda crizei, afacerile îi merg mai bine ca niciodată.
„Am dus oameni care n-o fost văzut Bucureştiul niciodată”

-    Reveniţi în politică, aşa cum se zvoneşte, sau nu?
-    Nu, deocamdată nu revin. Am promis şi susţin UNPR-ul, am întrebat dacă ei au formulată o ideea privitoare cine va fi viitorul preşedinte în 2014 şi mi-au spus Cristian Diaconescu, au confirmat toţi că el va fi următorul candidat la preşedinţie. Am spus că o să-i ajut şi cît o să pot să îi dau relaţii care să fie şi solide, dar şi credibile, am să-i ajut.

-    Şi ajutorul în ce o să conste, în fonduri, în logistică?
-    Nu. Bălăşcău acum să ştii că s-a vorbit foarte mult, tot timpul, de fonduri. Eu să ştii că nu chiar, vai de mine, am dat bani la partid. Eu am avut altă chestie. De exemplu, cînd am mers la Bucureşti, care nu s-a realizat pe vremea pînă la mine la partid, nici nu ştiau unde îi Bucureştiul membrii de partid din judeţ că mergeau numai vîrfurile care erau parlamentari, alde cutare, cutare, cutare, nu mai dau nume, eu i-am dus pe toţi să vadă şi centru, să poată să participe la discuţii şi mai plăteam autobuzul dus-întors că îmi era frică să merg cu un autobuz nelegal dacă în caz de accident trebuia să am bilet şi nu’ş ce, dădeam şi eu o masă seara că eu am dus oameni care n-o fost văzut Bucureştiul niciodată, n-o fost stat la hotel niciodată şi i-am cazat la hotel. Am făcut nişte servicii dintr-astea, dar nu chiar prea ieşit din comun. Şi-am mai plătit nişte nenorociţi dintr-ăştia care toată ziua mă băteau la cap şi stăteau cu mîna întinsă. Ei, şi acuma, dacă mă duc un post de televiziune seara, este femeia aceea care e cînd mă vede la televizor stă la uşă, cînd ies de acolo mă prinde, într-o oră ajunge de oriunde Şi ce să fac? Se ţine de mine pînă acasă.
„Spun cu mîna pe Biblie că e mai bun Băsescu decît Geoană”

-    Şi oferta aţi primit-o de la centru sau a fost iniţiativa dvs.?
-    Nu. Eu am intrat în nişte relaţii în 2009, după ce m-au dat afară din partid şi tot, am susţinut candidatura preşedintelui Băsescu împotriva lui Geoană. Era şi normal, Geoană şi-a bătut joc de mine în halul ăsta cu gaşca lui şi astăzi spun cu mîna pe Biblie că e mai bun Băsescu decît Geoană. Eu cunosc foarte bine la oameni, e mai bun, e mai bun!
-    Aşa rău cum îl face toată lumea?
-    Chiar aşa rău cum îl face toată lumea el e mai bun decît Geaonă. Geoană a fost un pervers, n-o spun niciodată adevărul, numai cu minciuni a umblat, numai a dus pe toţi cu preşuleţul şi nu… El e coautor la distrugerea bugetului cînd a fost la guvernare şi a susţinut liberalii. Au dat bani… Şi dacă se dădea măcar echitabil în toată ţara, dar s-au dat la cîţiva lideri de-ai noştri care erau în coastă lui şi care toată ziua erau ei la…, dar nu vrea să-i pomenesc. Şi eu am rămas fidel acestei susţineri pentru că consider că un om la vîrsta mea nici nu-i frumos să umble cu, ştiu eu, cînd la un partid, cînd la altul. Eu am rămas susţinător al acestei formaţiuni politice care s-a creat din independenţi şi care s-a transformat în partid. Eu nu mai pot să merg la un partid pentru că, vă daţi seama, ce-ar fi. Şi aşa atunci cînd ne-a trecut Simirad şi nu’ş ce cu Partidul Moldovenilor am ajuns la PSD să mă duc la alt partid să mă vorbească lumea că-s ciolănar. Mie nu îmi trebuie, eu nu m-am dus la alt partid sau dacă am fost la Consiliul Judeţean n-am făcut pentru bani, eu am făcut că am crezut, chiar am avut un crez al meu, că pot să fac ceva. Ei, m-am convins că prea mulţi rechini erau, nu prea am făcut. Am mai făcut cîte ceva, dar nu prea s-a putut. M-am luptat foarte mult cu ei, dar nu se putea.

„Pe Ţâbuleac ce să-l întreb, dacă nu are nimic, ce să-l întreb?”

-    Şi acum credeţi că mai puteţi face ceva?
Eu cred că UNPR… Dar trebuie să conducă cineva şi ţara şi cred că cineva, pînă la urmă, trebuie să îşi mai pună şi contribuţia. Cred că, cu greutăţile care sunt acuma, cu tăierea din salarii, cu bugetarii, cred că se poate reveni la o formă normală. Nu se poate fără bugetari, dar nici în halul ăsta. Nu se poate fără asistenţă socială, dar nu în halul ăsta, nu se poate fără susţinere financiară prin acel ajutor de şomaj, dar nu în halul acesta. Adică, de la 10%, la 15% să dai 60% de acuma e ieşit din comun. Adică fiecare vrea şi spune „dom’ne, dacă mă votezi, mă susţii, îţi dau”. Nu se poate! Eu n-am promis şi cînd am fost n-am promis „asta facem, asta facem”. Că îi întreb acum pe primari „ei, cine v-a mai dat vreun leu?” Cît le-am dat eu lor... nu i-am întrebat? Sigur, era Curte de Conturi şi le spuneam să aibă grijă că, pînă la urmă, iluminatul în comune eu l-am făcut, apa tot eu am tras-o, majoritatea tot eu le-am făcut, şcolile le-am renovat pe toate, acum ăştia le închid. Da, ce poată să-mi spună mie că nu am făcut? Eu am făcut, dar n-am făcut cum trebuie şi n-am avut cu cine să mă înţeleg. Îţi aduce aminte cît m-am luptat eu şi deja umblau topometriştii pe drumul de la Tîrgu Frumos la Botoşani?

Contac senior
Ştii cînd m-a dus la Iaşi şi tu ai scris şi toţi scriau că nu am vrut să semnez cînd cu Fenechiu şi era Câmpanu şi prefectul a semnat? Şi acum prefectul zice că se ocupă de drumul de la Tîrgu Frumos, dar atunci cînd eu vroiam să fac şi eram gata-gata cine l-a scos? El l-a scos! El ar trebui acum să se ducă în faţa oglinzii şi să îşi dea pumni în cap pentru că a blocat atunci judeţul. Şi au mai fost chestii dintr-astea şi cu Suceava, şi cu altele. Vii acum şi zici că trebuie să faci, dar cînd eu am spus? Cînd strigam „să facem un drum de la capăt la capăt” - n-am nimic cu Achiţei, chiar mi-a părut rău când l-au schimbat, dacă îl pune acum e foarte bine – dar vroiam să spun „dom’ne facem un drum de la capăt”, Achiţei striga „nu, să facem pe tronsoane”. Nu ştiu dacă ţii minte, prin şedinţele de Consiliu ce striga el „tronsoane, o bucăţică de aici”. Că el… avea fiecare, avea şi el o bucăţică, el nu mai ţinea cont de interesul general. Eu am vrut să fac treabă bună, ei acuma nu pot să facă. Din punctul acesta de vedere îl compătimesc pe Ţâbuleac că, dacă ar fi avut condiţiile mele, poate mă întrebam cu dînsul mereu „ce ai făcut faţă de mine?” Dar ce să-l întreb, dacă nu are nimic, ce să-l întreb?

„Eu sunt oleacă de patriot aşa în mine, oleacă de naţionalist”
-    Deci o să susţineţi partidul acesta, dar n-o să fiţi şi membru?
-    Nu. Rămîn susţinător şi-o să susţin partidul. Şi-o să ajut cît pot.

-    Dar nu depuneţi adeziune?
-    Nu dom’ne, da’ adeziune înseamnă să fii membru de partid şi nu, nu. O să-l susţin.

-    Lumea o să se întrebe, dar ce cîştigi de aici? Sau vrei aşa, numai din suflet?
-    Eu fac… da, din suflet, da. Ştii ceva? A dispărut patriotismul în ţara asta. Poate, părerea mea, e că-s şi naţionalist oleacă, poate oleacă… Că mi-i şi frică să spun că ăştia te iau şi îţi zice că eşti naţionalist, dar eu nu sunt de acord cu multe lucruri şi ţin la Botoşaniul ăsta, ţin. Eu m-am luptat pentru Botoşani să-l duc înapoi, nu să mă ascund şi să nu îmi deie nimeni nimic şi am arătat că nu este aşa cum se vorbeşte despre Botoşani că-s cei mai săraci, că-s cei mai nu’ş ce şi nu mai ştiu. Am avut şi valorile noastre culturale, şi am avut şi succesele noastre, dar, în fine, eu sunt oleacă de patriot aşa în mine, oleacă de naţionalist că, pînă la urmă, aici m-am născut şi aici îi ţara mea, nu mă duc în altă parte, dar în fine… Astăzi dacă spui chestii din astea altfel eşti înţeles cu toate că, văd că pe francezi nu-i întreabă nimeni cît sunt de naţionalişti şi cît de urît se poartă cu noi şi cum se poartă, dar asta-i, un popor mare îşi face de cap, unul mic n-are ce face. Noi nu suntem chiar mici, dar n-ar trebui să fim acolo.

„Din punct de vedere al afacerilor, stabilitatea cea mai bună e acum”
-    Suntem destui de mulţi, mai ales în Europa de Est, dar vroiam să vă întreb cînd vă mergeau mai bine afacerile, cînd eraţi implicat şi în politică, şi în administraţie sau acum cînd mai sunteţi implicat în politică doar eventual indirect, mai sprijiniţi un partid?
-    Din punct de vedere al afacerilor, stabilitatea cea mai bună e acuma. Pentru că, într-un fel s-au clarificat treburile, adică se licitează. Eu am mers totdeauna la licitaţii. Licitaţiile, totuşi, dacă eşti bun, ţi le respectă Justiţia. Mai sunt şi cazuri în care…
-    Justiţia abia, nu cel care scoate prima oară la licitaţie.
-    Au mentalităţi cum le au, dar la Justiţie, pînă la urmă, îi pune la punct. Şi toate le-am cîştigat în Justiţie. Vorona am cîştigat-o prin Justiţie, Mihălăşeniul prin Justiţie, celălalt, ce-am mai făcut prin Justiţie, Vorniceniul prin Justiţie, acuma Suceava toate în Justiţie.

-    Cheltuiţi ceva bani cu avocaţii.
-    Nuuu, dar nu am. Eu am caietul de sarcini şi oamenii mei, şi am un jurist la mine, aici care se ocupă de treaba asta. Dacă spune că şoseaua e de 7 metri şi eu merg în cadrul celor 7 metri, nu poa’ să spună nimeni că am mers pe arătură, că nu are cum, nu ştiu dacă mă înţelegi. Ei, am avut unul care de pe locul 4 la licitaţie a luat lucrarea şi eu din cauză că-l cunosc pe Simirad am abandonat să fac lucrarea, dar îia de pe locurile 2 şi 3 au făcut contestaţie şi iaca că se judecă şi acuma.

„Noi lucrăm pe datorii sau pe credite bancare”
-    Apropos de contestaţii şi de licitaţii, cum reuşiţi totuşi că lucraţi, de exemplu, la drumul de la Vorona pe datorii de vreo 30 de miliarde de lei vechi şi să fiţi profitabil în continuare?
C Contac-    Auzi… din punct de vedere economic, situaţiile nu se pot analiza. Noi lucrăm pe datorii sau pe credite bancare şi am luat credite bancare, am luat şi am negociat în contracte cu operatori de materiale de construcţii serioşi, ne-am creat şi o credibilitate în faţa beneficiarilor noştri şi, de exemplu, bitumul îl plătim la 60 de zile, motorina la 60 de zile. Dacă s-a întîmplat că n-am putut să plătesc la 60 de zile şi plătesc la 90 de zile, nu mi-au pus penalizări pentru că, totuşi, am făcut eforturi şi am plătit. O lucrare, dacă am făcut-o, nu mi-a dat banii, dar în şase luni tot… La Botoşani e situaţia asta, de exemplu, la alte lucrări sunt bani. Şi la Botoşani proiectele din fonduri structurale, Mihălăşeni, au plătit.

„Ei s-au dus toţi ca blegii afară”
-    Lumea spune că aţi cîştigat licitaţiile astea în instanţă după ce l-aţi sprijinit pe Băsescu la prezidenţiale.
-    Lumea mănîncă la c… ca să o spun pe româneşte să audă toată ţara. Nu e adevărat. Tu crezi că Băsescu se bagă în treburile astea? Ei uite că eu chiar am să spun un lucru. Lumea multă îl acuză pe Băsescu, dar nu e aşa. Eu am stat şi la Iaşi, şi la Caracal, cînd am fost acolo la cetate, Băsescu la nimeni n-o spus dom’ne. Şi acela Solomon a fost lîngă mine şi nu l-au arestat? Nu-i adevărat! Lumea a luat-o aşa înainte cu Băsescu. Băsescu vreă să facă ordine, dar nu poate. Nu poate, că Parlamentul vezi ce face? Şi eu te întreb, că se spune că a furat Roberta. O fi furat Roberta, dar cei care trebuiau să păzească de ce au ieşit afară din sală şi n-au stat la numărătoare? Vezi, noi venim şi spunem că hoţu-i hoţ, dar cel ce trebuie să păzească hoţul doarme. Păi cine-i de vină? Hoţu-i hoţ de felul lui, dar cel ce a dormit nu-i de vină? Adică eu asta întreb. Eu întotdeauna nu m-am dus, băi gata, a fost unul isteţ şi v-a tras în ţeapă, v-a tras. Voi aţi ieşit toţi ca blegii din sală? Ăştia au spus că a fost vot corect? Ce mai să facă reconstituire, înscenări dintr-astea se fac multe acuma, aţi văzut ce se face. Nu-i corectă treaba, nu-i ţin partea că e bine sau rău, dar nu-i corect. Ei trebuiau să lase chestorii, şi liberalii şi socialiştii, să îi lase în sală la numărătoare şi, chiar dacă erau doua voturi ale lor împotrivă, dar erau acolo şi votau şi le luau la numărat şi ştiau „băi fraţilor aici suntem, acum anunţăm presa”, dar ei s-au dus toţi ca blegii afară şi ăia înauntru…
-    Am înţeles că nu vă mai doriţi nici o implicare în politică, dar o funcţie administrativă v-ar mai tenta?
-    Nu, ţi-am spus că nu. Ţi-am spus că mi-au spus că mă pune acolo. În fine, rămîne să mai mă gîndesc. Eu deocamdată am refuzat-o pentru că nu ştu ce-o să aducă viitorul şi nici n-aş vrea să mă complic în nişte situaţii că, după cum se mai vorbeşte prin tîrgul ăsta mă îngrozesc de ce au mai făcut alţii şi nu vreau să mai intru şi eu pe acolo că cine ştie ce scandaluri mai am. Tu nu ştiu, nu auzi? Auzi mai multe ca mine.

Interviu realizat de Sergiu Bălăşcău