INTERVIU Alina Voinea-Axinte : „Suntem efectiv sclavi pe plantaţie”

 

Alina Voinea-Axinte a fost una dintre persoanele care s-au evidenţiat în cadrul celor cinci zile de protest a cadrelor didactice botoşănene, care au mărşăluit neobosite în această săptămână în Piaţa Revoluţiei. Este liderul SIP FEN al Sindicatului din cadrul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" şi este persoana pe care tot mai mulţi dascăli o indică ca fiind cea care îi va lua locul Mariei Ţiprigan la şefia filialei judeţene a Sindicatului Învăţământului Preuniversitar. Prestaţia ei în săptămâna protestelor din faţa Prefecturii şi Primăriei a culminat vineri cu solicitarea demisiei inspectorului şcolar general Ada Macovei. Tăioasă în cadrul manifestărilor, susţine, zâmbind amar că, deja un vecin, mai în glumă mai în serios, ar fi întrebat-o dacă nu ar fi cazul să îşi ia un bodyguard.


„Primăria, în speţă dl. Sănduc, cred că nu a făcut raportarea reală”


-    Cum comentaţi actuala situaţie din sistemul de învăţământ botoşănean?
-    Guvernul României şi conducătorii ministerelor au reuşit să bulverseze întregul sistem de învăţământ prin neacordarea drepturilor salariale cadrelor didactice din învăţământul botoşănean.
-    Această situaţie este deocamdată înregistrată la Botoşani şi Suceava, credeţi că se va generaliza la nivelul întregii ţări?

-    Cu siguranţă toată ţara are câştigate drepturile salariale din legea 221. Ce nu s-a obţinut în toată ţara încă, deşi sunt pe rolul instanţelor de judecată, este acea încadrare a personalului didactic şi didactic auxiliar, cu legea 221. Deci este vorba doar de puţin timp, relativ scurt, o lună, maxim două şi toată ţara va fi ca noi.

-    Referitor la acel protocol parafat de autorităţile locale în urma celor două zile de negocieri, sunteţi de părere că s-ar fi putut mai mult din partea celor care au putere de decizie pe plan local.
-    Cu siguranţă, părerea unanimă este că, cineva de pe plan local nu şi-a făcut treaba..

-    Şi aici că referiţi la cine?
-    În opinia mea cred că Primăria, în speţă dl. Sănduc, cred că nu a făcut raportarea reală, deşi fiecare şcoală a dat necesarul plăţilor pentru plata salariilor.

„D-na inspector general avea şi dumneaei situaţia cu necesarul sumelor”
-    Ar putea fi cadre didactice care ar accepta varianta propusă de autorităţile locale şi anume să primească o parte din salariul de februarie şi diferenţa în aprilie?
-    Nu, nici un cadru didactic nu acceptă un asemenea protocol.

-    Aţi crezut în şansele de izbândă a inspectorului şcolar general care s-a deplasat la Bucureşti pentru a dezamorsa situaţia din educaţia locală?
-    Nu, părerea mea personală este că nu, dacă se dorea într-adevăr se rezolva până acum, d-na inspector general avea şi dumneaei situaţia cu necesarul sumelor pentru salarii încă din luna mai a anului trecut. Fiecare director de şcoală şi-a făcut datoria şi a dat mai departe organelor de drept sumele necesare de bani. Colegii mi-au spus că sunt hotărâri definitive şi irevocabile din luna iulie. Nu se poate spune că au apărut peste noapte, în ianuarie, în februarie, hotărâri judecătoreşti de care nu se ştia. Poate că sunt asemenea şcoli, dar atunci ca trebuia ca acele şcoli să aibă mai puţini bani până la rectificarea bugetară. Dar în nici un caz şcoli cum e Colegiul Naţional Mihai Eminescu, sau Laurianul care aveau hotărâri de anul trecut.

„Ameninţări sau mai mult sugerări a faptului că ni se vor desface contractele de muncă”

-    Din câte ştiţi sau aţi auzit de la colegi, au fost făcute presiuni asupra cadrelor didactice pentru a reveni la ore?
-    Da, ameninţări sau mai mult sugerări a faptului că ni se vor desface contractele de muncă.

-    Din partea directorilor de şcoli?
-    Nu, aici d-na directoare ne-a respectat dreptul la protest, la urma urmei este şi dumneaei cadru didactic şi nici ea nu îşi ia salariul.

„Ilegalitatea nu a pornit de la cadrul didactic”
-    Ce părere aveţi de liderii judeţeni de sindicat, au avut ei o implicare suficientă în detensionarea acestei situaţii?
-    Cred că au fost surprinşi şi ei de viciul legislativ şi nimeni nu şi-a pus problema că o instituţie bugetară nu poate să aibă fonduri de salarii pentru angajaţi. Şi atunci în legea sindicatelor, în legea conflictului de muncă există aceste scăpări.
-    Cum se face că liderii judeţeni ai sindicatelor au fost prinşi în acest viciu legislativ în timp ce la Suceava, ei s-au organizat, peste 50 de şcoli au intrat în grevă generală.
-    Nu ştiu, nu aş putea spune, părerile sunt împărţite, am cerut sprijin…

-    Se mai poate vorbi la Botoşani despre intrarea în legalitate a protestelor actuale, adică să se organizeze liderii, să se strângă semnăturile aferente pentru ca şi la Botoşani să fie o grevă generală autorizată?
Alina Voinea Axinte-    La Botoşani nu este vorba de grevă pentru că nu avem cum din punct de vedere legal. Dar este o formă de protest atâta timp cât angajatorul nu şi-a respectat contractul cu fiecare salariat în ideea de a acorda drepturile salariale, deci ilegalitatea nu a pornit de la cadrul didactic. Pentru că, cadrul didactic nu lipseşte de la şcoală, de la muncă, ci doar nu îşi efectuează partea de serviciu legată de predare. În rest activităţile din sarcinile serviciului ni le facem.

„Nu vom accepta acea variantă propusă, acea firimitură”

-    Veţi continua protestele?
-    Da, vom decide mai departe, ne-am mai informat şi la jurişti. Ideea este că noi nu vom accepta acea variantă propusă, acea firimitură. Deci, cineva de pe plan local nu şi-a făcut treaba, atât timp cât Ministerul Finanţelor, Ministerul Educaţiei nu au dat nici un răspuns, nu putem înţelege nimic altceva decât că greşeala este la nivel local şi cei de sus îi lasă să rezolve problema.

-    Dacă autorităţile locale v-ar fi tratat altfel, aţi fi purtat un dialog, ar fi fost mai uşor de dus această povară?
-    Probabil că da. Cu excepţia d-lui prefect căruia îi mulţumim, toţi ceilalţi ne-au tratat aşa ca pe nişte… „ce vrei?!” Deci suntem efectiv sclavi pe plantaţie.
-    Cum comentaţi acea declaraţie a d-lui primar prin care afirma că ar avea o listă cu circa 160 de persoane din sistem care ar avea salarii mai mari decât d-lui?
-    Nu ştiu, în opinia mea cred că este o afirmaţie gratuită. Chiar dacă ar exista câteva cadre didactice, sunt în prag de pensie, cu gradaţie de merit, cu vechime, cu spor de conducere şi oricum chiar dacă ar fi, acele sume sunt brute, deci asta este o dezinformare. O sumă brută nu înseamnă ce iau în mână, din suma brută, statul îi mai ia aproximativ 30%, deci la noi la şcoală nu există persoană nici cu brut de 5.000 cum spunea dl. primar.

-    Spunea d-lui de un secretar de şcoală cu studii medii care ar avea un asemenea salariu…
-    Nu ştiu eu aşa ceva, poate a fost încadrat eronat, trebuie de văzut punctual, dar pe legislaţia actuală nu cred că poate să existe un asemenea salariu legal, nu ştiu poate este o eroare.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC