Întâlnirea anuală a tinerilor ortodocși din Protopopiatul Dorohoi: Folosiți-vă oportunitățile...

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, sâmbătă, 25 mai, a avut loc Întâlnirea anuală a tinerilor ortodocși din Protopopiatul Dorohoi, la Parohia Hilișeu Cloșca, gazdă bună fiind părintele Cătălin Istrate.

 

Tema de anul acesta

 

Tema de anul acesta a fost una deosebită, ancorată în realitatea zilelor noastre: „Eliberarea de patimi, începutul adevăratei bucurii”. Ziua a debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită în Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” de către preoții moderatori, sub protia părintelui Ioan Puiu de la Departamentul de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor.

 

După Sfânta Liturghie, părintele Claudiu Foca, responsabilul de tineret din cadrul protoieriei Dorohoi a prezentat programul zilei, dar și pe invitatul conferinței, pr. prof. dr. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoșani.

 

Pentru aproximativ o oră și jumătate, invitatul a captat atenția printr-o prelegere interactivă, expunând și explicând asemănarea dintre suferință și patimă, dar și diferența dintre bucuria înșelătoare oferită de o anumită patimă și adevărata bucurie a eliberării de suferința trupească și sufletească, potrivit doxologia.ro.

 

„Folosiți-vă tinerețea, oportunitățile”

 

Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe” din Botoșani

„Nu trebuie să permiteți niciuneia dintre dependențele care sunt pe lumea aceasta să vă ia locul. Să încercați să fiți conștienți de voi înșivă, pentru că adicția înseamnă lipsa coerenței. Să aveți grijă ca viața voastră să fie definită de o coerență în care toate lucrurile pe care le veți face, să fie pentru întărirea voastră și pentru întărirea celor din jur. Folosiți-vă tinerețea, oportunitățile, folosiți orizonturile care vă sunt așezate alături ca să vă cunoașteți pe voi, să cunoașteți lumea și ce vrea Dumnezeu de la voi”

 

Au urmat sesiunile de lucru, unde cei 150 de tineri împărțiți în grupe de lucru, sub coordonarea unui moderator, au încercat să afle care sunt factorii care duc la apariția și susținerea patimilor, dar și care sunt soluțiile favorabile eliberării de ele. 

 

„Patima înseamnă suferință”

 

Denisa Iacinschi, clasa a X-a

„Mereu m-am întrebat cum ar fi să particip la activitățile unei tabere, fie de o zi sau mai multe zile, dar iată că astăzi am avut oportunitatea de a merge la Întâlnirea tinerilor din Protopopiatul Dorohoi. Pot spune că a fost o tabără bine organizată cu experiențe și activități educative. Am învățat că patima înseamnă suferință, că este o dependență pe care de multe ori nu o putem controla. A fost o zi frumoasă în care m-am simțit bine, m-am distrat, m-am putut deconecta de la tehnologie, am putut comunica deschis cu preoții și cu alți tineri prietenoși și implicați. Sunt bucuroasă că am avut șansa de a cunoaște oameni și de a lucra împreună cu ei pe grupe”

 

Tinerii au primit și sfaturi utile

 

Laura Abouriței, clasa a XI-a

„Întâlnirea din acest an mi-a demonstrat încă o dată că noi, tinerii, nu ne-am pierdut adevăratele valori. Consider că tema întâlnirii a fost una de actualitate, pe placul fiecăruia dintre noi și care ne-a permis să abordăm problemele cu care ne confruntăm zilnic, de la dependența de alcool, la cea de tutun și multe altele. Am primit sfaturi utile care sigur ne vor ajuta în viitor. Și în acest an rămân cu amintiri frumoase pe care sigur nu le voi uita prea curând!”

 

„Răufăcătorii sufletului suntem chiar noi”

 

Adelin Grădinaru, clasa a IX-a

„Activitatea ITOP de anul acesta a abordat o temă urbană a tineretului, patimile. Am învățat că acestea pot fi chiar și unele fapte mici care pot părea inofensive, inițial, dar care se pot transforma în adevărate dependențe. În urma sesiunilor am înțeles că răufăcătorii sufletului suntem chiar noi, abordând probleme de la dependența de alcool până la dependența de tehnologie. Perspectiva mea asupra patimilor s-a schimbat cu siguranță. Întâlnirea de astăzi nu mi-a oferit doar lecții, ci și amintiri de neuitat alături de oameni minunați”

 

Ziua s-a încheiat cu o sesiune de concluzii în plen, urmată de un spectacol susținut de către tinerii talentați prezenți la întâlnire.