În spiritul moldovenesc și la întâlnirea cât se poate de oficială de la Hotel Rapsodia cu echipa Ministerului Fondurilor Europene în centru, a fost introdusă o bucată din ruralul botoșănean. Și anume două standuri cu costume populare și bucate tradiționale specifice toamnei.
Ministrul Roxana Mînzatu a ajuns la Botoșani cu secretarul de stat Alexandru Potor dar și Gabriel Friptu, director general adjunct în cadrul ministerului. Din regiune, au ajuns la Botoșani, Vasile Asandei, directorul ADR Nord Est și mai mulți primari sau parlamentari din județele învecinate, Suceava și Iași.
Au participat la eveniment de informare și mai mulți primari dar și funcționari care lucrează direct cu implementarea de fonduri europene sau reprezentanți ai unor firme de consultanță sau proiectare.
O surpriză a acestei întâlniri a fost prezența primarului PNL al municipiului reședință de județ, Cătălin Flutur, invitat personal de senatorul Lucian Trufin și prezent în sala Eminescu a hotelului, chiar invitat și să vorbească. Printre altele, cuvintele care au rămas după discursul său au fost privitoare la faptul că nu contează de unde vine ajutorul, atât timp cât Botoșani se dezvoltă.
Punctul central al vizitei de lucru a constat în prezentarea unei viitoare oportunități de atragere a unor fonduri comunitare consistente pe regiuni mai mari. Se vor numi Investiții Teritoriale Integrate (ITI) și vor reprezenta zone ale României mai puțin dezvoltate.
Evident că regiunea din care facem parte ocupă podiumul la condiționalitate. Pentru a putea accesa fonduri în acest fel, este nevoie de înființarea unei asociații de dezvoltare intercomunitară din care să facă parte comunități din 3 județe Botoșani (în integralitate), Suceava și Iași (câte o parte).
„Este un mecanism care astăzi în România se aplică doar în Delta Dunării dar în bugetul pe care-l pregătim pentru 2021 – 2027, eu personal, colegii mei, Guvernul, ne dorim aplicarea acestui instrument în mai multe regiuni și neapărat aici în Moldova și neapărat aș vrea să fie investiții teritoriale integrate aici, în nord – est”,
Roxana Mînzatu, ministrul fondurilor europene
Pentru ca „țara de sus” să devină ITI, este nevoie ca Guvernul României să adopte un memorandum din care să se „nască” o strategie de dezvoltare a acestei zone. Acest pas ar urma să fie parcurs într-un viitor cât de cât apropiat, adică toamna aceasta cel mai devreme, începutul anului viitor, cel mai târziu.
Ulterior, în funcție de nevoile fiecărei zone vor fi aplicate proiecte de investiții care să ridice nivelul de trai al oamenilor care trăiesc în această zonă. În jur de 600.000 spun inițiatorii demersului, printre care se află și senatorul Lucian Trufin.
La Botoșani a ajuns și Roxana Iacob care a reprezentat ITI Delta Dunării și a oferit exemplul de bune practici prin care și noi, „nordicii” putem atrage fonduri europene în următorul exercițiu financiar.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL: