Instituţie pusă cu botul pe labe de angajaţi, prejudiciu de 3 miliarde în aer

 

Un prejudiciu calculat la peste trei miliarde de lei vechi rămâne în are la o instituţie subordonată Consiliului Judeţean după pierderea unui proces prin care se încerca recuperarea sumei în cauză de la aproape jumătate dintre angajaţi. 15 foşti sau actuali salariaţi ai unităţii au fost daţi în judecată tocmai în 2010, iar după mai bine de doi ani de procese instanţa a hotărât pentru 13 dintre ei că nu trebuie să aducă vreun leu înapoi.
Memorialul Ipotesti a pierdut procesul cu angajatii

Dosarele X cu obiectele achiziţionate de Memorial

În noiembrie 2010 Memorialul Ipoteşti – Centrul de Studii Mihai Eminescu a iniţiat o acţiune civilă la Tribunalul Botoşani privind atragerea răspunderii patrimoniale pentru gestionarea necorespunzătoare a patrimoniului cultural mobil. Scandalul imens care izbucnise în 2009 scosese la iveală aspecte incredibile, de la faptul că unele obiecte achiziţionate aveau două numere în inventar, iar altele nici unul, până la faptul că bunuri care la cumpărare se susţinea că sunt din aur, argint sau au pietre preţioase erau confecţionate în realitate din metale comune. De asemenea, unele obiecte fuseseră achiziţionate la preţuri supraevaluate, pentru altele nu existau acte de recepţie, iar altele, deşi erau plătite, nu intraseră pur şi simplu în instituţie. „Nu exista nici o evidenţă clară a acestor bunuri”, spune Nicoleta Popoi, consilier juridic la Memorialul Ipoteşti, astfel încât a fost foarte uşor ca o mulţime de bunuri să dispară.

Instituţia a pierdut procesul, fiind pusă să achite cheltuieli de judecată de 3.400 de lei

În paralel cu procesul penal deschis împotriva fostului director Valentin Coşereanu şi a fostei contabile şefe Silvia Muşat, Memorialul Ipoteşti s-a constituit parte civilă într-un alt proces în care a încercat recuperarea a 302.468 lei, sumă calculată prejudiciu, la care s-au adăugat 9.011 lei onorariul expertului. Pe lângă cei doi foşti şefi judecaţi în penal, au mai fost daţi chemaţi „la bară” alţi 13 angajaţi: Oana Buzatu, Geanina Zaharescu, Mariana Casian, Ana Florescu, Margareta Sava, Camelia Ţîbuleac, Ana Maria Ştefan, Magda Muraru, Ioan Creţu, Elena Ciornei, Constantin Coşereanu, Marius Ştefanachi şi Liliana Agafiţei. Era practic vorba de aproape jumătate dintre angajaţi în condiţiile în care instituţia are 34, dintre care trei se află în concediu maternal. Tribunalul Botoşani a disjuns judecarea lui Valentin Coşereanu şi a Silviei Muşat, urmând ca pronunţarea să o facă după terminarea procesului penal, iar pe ceilalţi 13 i-a achitat pe linie. Mai mult, în cazul Oanei Buzatu instanţa a obligat Memorialul Ipoteşti să îi plătească cheltuieli de judecată – onorariu avocat, în valoare de 1.000 de lei, iar pentru ceilalţi să achite câte 200 de lei.

Se pregăteşte recursul

Şefii instituţiei s-au consultat deja cu cei ai CJ Botoşani, hotărându-se depunerea unui recurs. „Le-am spus să se consulte cu juriştii de la Consiliul Judeţean şi să vedem ce se poate face. Până la urmă trebuie recuperaţi banii”, afirmă Paul Pavăl, vicepreşedinte CJ Botoşani. Instituţia are termen 15 zile pentru a depune recurs. „Trebuie să existe o legătură de cauzalitate între faptă şi prejudiciul produc. Momentul faptei este iarăşi foarte important”, mai spune Nicoleta Popoi, consilier juridic la Memorialul Ipoteşti.
Cert este că cinci dintre cei 15 angajaţi împotriva cărora s-a deschis proces civil au părăsit instituţia: Valentin Coşereanu, care a plecat chiar la Codlea, Silvia Muşat, Ana Florescu, Mariana Casian şi Constantin Coşereanu, fratele fostului director.
CITEŞTE ŞI:
EXCLUSIV : 15 oameni daţi în judecată la Ipoteşti pentru o gaură de 3 miliarde
 Tot mai puţini angajaţi la Memorialul Ipoteşti, anchetele şi procesele pun pe fugă angajaţii