Instituție din prima linie asaltată de procese după ce mii de botoșănenii au fost amendați

Spre finalul lunii decembrie a anului trecut Guvernul României a introdus o ordonanță de urgență privind obligativitatea completării unui formular de localizare de către toți oamenii care intră în țară. Documentul poate fi completat în maximum 24 de ore de la trecerea frontierei.

 

Mii de botoșăneni amendați

 

Ori acest lucru creează probleme în rândul mai multor botoșăneni. Din cauză că nu au reușit să-și completeze formularul au fost amendați deja peste 4.600 de botoșăneni.

 

„Începând cu 25 decembrie 2021 și până în 24 ianuarie 2022 au fost 4.626 de persoane care fie nu au completat, fie nu li s-au validat acest certificat PLF”,

Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani.

 

 

Amenzile stabilite la nivel național sunt între 2.000 – 3.000 de lei, iar la Botoșani au fost aplicate până acum sancțiunile minime.

 

„Amenda era între 2.000 și 3.000 de lei. La noi am hotărât să fie 2.000 de lei, dacă se achită în două săptămâni se plătește 1.000 de lei. Lumea este nemulțumită. Trebuie să se înțeleagă că nu Direcția de Sănătate Publică poate introduce, valida, sau invalida un PLF (n.r. Passenger Locator Form). Direcția de Sănătate Publică doar completează procesele verbale pe baza unui tabel pe care la rândul nostru îl primim de la celelalte instituții”,

Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani.

 

Val de procese

 

Revoltați de faptul că au fost amendați, o mulțime de botoșăneni au decis să se adreseze instanței.  Doar în cursul zilei de miercuri, 26 ianuarie 2022, au fost 30 de botoșăneni la Judecătoria Botoșani care au venit și au deschis acțiune în instanță pe această speță.

 

Iar numărul lor este într-o continuă creștere și se așteaptă să fie sute astfel de contestații. Practic în fiecare zi botoșănenii se prezintă la Judecătorie pentru a contesta astfel de amenzi.

 

Iar situația este valabilă la nivel național.

 

Cum s-a ajuns aici

 

La DSP ajunge un tabel cu cetățenii care au trecut granița și nu au completat formularul de localizare. Ori amenzile se emit automat, iar angajații instituției amintite trebuie doar să completeze procesele verbale de sancționare.

 

În aceste condiții, Direcția de Sănătate Publică a devenit responsabilă pentru emiterea amenzii și de aceea acțiunea în instanță se îndreaptă asupra acestei instituții.

 

Autoritățile sanitare atrag atenția că trebuie completate toate rubricile din formular inclusiv data și ora sosirii în țară. Au fost cazuri în care s-a depășit termenul chiar și cu un minut și astfel formularul nu a putut fi validat.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store