Instituția care veghează infractorii și-a suspendat activitatea – FOTOGALERIE : Suntem sufocați

Nemulțumiți de volumul imens de muncă dar și de salariile extrem de mici care nu au fost corelate cu atribuțiile din fișa postului și veniturile salariaților din același sistem i-a determinat pe angajații Serviciului de Probațiune Botoșani să-și suspende activitatea pe perioadă nedeterminată.

 

Această structură a funcționat în trecut pe lângă Tribunalul Botoșani. Ulterior s-a desprins și a devenit autonomă pe plan local, fiind subordonată Direcției Naționale de Probațiune de la București, care se află sub tutela Ministerului Justiției. Modificările organizatorice dar și legislative nu au fost unele cu efecte pozitive pentru structurile din teritoriu.
Serviciul de Probațiune Botoșani numără la Botoșani 9 salariați și pentru a funcționa la parametri normali ar avea nevoie de încă pe atâtea posturi noi cuprinse în organigramă.


”Odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri, volumul nostru de muncă a crescut considerabil, s-a triplat și chiar mai mult, iar numărul de personal a rămas același. În condițiile astea ne-am supraîncărcat cu un volum de muncă enorm iar sistemul de salarizare a rămas același. Plus că noi doream o dimensionare cu celelalte categorii din cadrul Ministerului de Justiție, ca să existe o optimă între atribuțiile noastre și venitul salarial” – Lucia Cîmpan, șeful Serviciului de Probațiune Botoșani.


Nici la capitolul condiții de muncă această structură nu poate spune că o duce mai bine. Serviciul își desfășoară activitatea într-un sistem nesecurizat, fără servicii de curățenie sau IT. Primii care au dat startul acțiunii de protest au fost omologii botoșănenilor din capitală.


”Această situație de criză a izbucnit la un moment dat în Serviciul de la București. Ei sunt mult mai presați având peste 5.000 de cazuri, noi avem aici 1.000 de cazuri și aproape suntem sufocați” - Lucia Cîmpan, șeful Serviciului de Probațiune Botoșani.


Serviciul de Probațiune Botoșani se ocupă cu punerea în executare a unor sentințe judecătorești care stabilesc anumite obligații legale pentru persoane ce au săvârșit o infracțiune, oferă servicii de consiliere pentru reintegrarea persoanelor ce au fost private de libertate, participă în comisiile pentru liberare condiționată.


”Sunt foarte multe sentințe pe care noi trebuie să le punem în aplicare. Așa cum este penitenciarul în sistem custodial, așa suntem noi, în libertate. Această punere în executare ne încarcă atât de mult, pe de o parte și au rămas și celelalte atribuții. Pe lângă supraveghere noi avem referatele de evaluare pentru instanță, pentru individualizarea pedepsei, avem și atribuții în penitenciar, la comisia de liberare suntem obligați să participăm cu un membru” - Lucia Cîmpan, șeful Serviciului de Probațiune Botoșani.


Suspendarea activității Serviciului de Probațiune este valabilă pe termen nelimitat, până la rezolvarea problemelor cu care se confruntă această instituție. Asta, mai ales având în vedere că, demersurile în acest sens au fost demarate de mai mult timp și în timp, au rămas nesoluționate.
Angajații structurii sunt afiliați la Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciul de Probațiune.