În cursul lunii ianuarie 2016, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi cea a municipiului Bucureşti au desfășurat activităţi de control în unităţile din industria agroalimentară.
Unităţile din industria agroalimentară controlate desfăşoară activităţi în următoarele domenii de activitate: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare pentru produse alimentare, seminţe, legume şi fructe. Controlul unităţilor a vizat aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare ale materiilor prime şi ale produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor.
În luna ianuarie a acestui an au fost efectuate 5.896 de controale, în urma cărora au fost aplicate 71 de amenzi contravenţionale în valoare de 97.400 de lei şi au fost acordate 81 de avertismente . Neconformităţile constate şi sancţionate au fost cele privind:
- respectarea regulilor de igienă (depozitare, pereţi, tavan, paviment, spaţii, proces verbal DDD, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, iluminat, sifoane pardoseală, substanţe dezinfectante, mese, sursă apă caldă, programe igienă, frigider, mucegai);
- documentarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare);
- produsele alimentare (etichetare, buletine analiză, ambalare);
- documentare (documente însoţitoare, trasabilitate)
- personalul (echipament protecţie, fişe aptitudini, control sănătate)
- altele (înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, comercializare, compatibilităţi).
Situaţia pe judeţe privind acordarea amenzilor:
- Bacău, 3.800 lei - manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea în spaţii neaprobate, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- Botoşani, 600 lei – produse alimentare cu elemente de identificare deteriorate;
- Bucureşti, 11.000 lei - ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare în vederea depozitării, transportului şi valorificării şi comercializarea acestora neetichetate, nerespectarea normelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite.
De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
(Sursă: Curierul Național)