Inspecția Socială, reacție la 24 de ore după controlul cu scandal de la o casă de odihnă: surpriza vine la final

Conducerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) a transmis un punct de vedere referitor la controlul efectuat la Casa de Odihnă „Sf Nicolae”,

 

Reprezentanții AJPIS Botoșani au fost acuzați pe 2 decembrie 2021 de către conducerea Asociației Structură de Economie Socială „Bio Cleaning Nord” că nu ar fi avut dreptul să verifice Casa de Odihnă.

 

Totul a pornit de la faptul că Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Suceava s-a autosesizat în legătură cu un articol din presă în care se preciza că a murit un pacient infectat într-un cămin de bătrân. Avocatul Poporului a transmis către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani adresa nr. 721/ 29.09.2021 prin care a solicitat să îi comunice demersurile întreprinse în cauză și soluțiile adoptate precum și măsurile dispuse pentru prevenirea producerii unor asemenea evenimente pe viitor.

 

Redăm în continuare punctul de vedere transmis de AJPIS:

 

În data de 04.10.2021, pentru identificarea unității de îngrijire în cauză, s-a solicitat DSP Botoșani detalii cu privire la eveniment, iar prin adresa DSP Botoșani 18645/12.10.2021, am fost informați că decesul persoanei respective a avut loc în Căminul de Bătrâni ”Sfântul Nicolae” din municipiul Botoșani, entitate a Asociației Structură de Economie Socială ”Biocleaning Nord”. 

 

Reprezentantul legal al entității menționate a fost notificat cu privire la autosesizarea Avocatului Poporului – Biroul Teritorial Suceava prin adresa AJPIS Botoșani cu nr.13011/IS/18.10.2021, transmisă poștal cu confirmare de primire în data de 19.10.2021, adresă prin care, s-a solicitat transmiterea în cel mai scurt timp posibil, a precizărilor privind calitatea avută de persoana decedată precum și a rezidenților existenți în contextul în care Asociația, acreditată de altfel ca și furnizor de servicii sociale, a notificat Ministerul Muncii și Protecției Sociale că a depus acte la Judecătoria Botoșani pentru a renunța la codul CAEN 8730 – Activități ale căminelor de bătrâni și ale căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure, iar prin adresa 183/20.08.2021 ne notifica cu privire la încetarea contractelor de prestări de servicii încheiate cu beneficiarii, în timp ce la DSP Botoșani figura că se desfășoară activitate în baza CAEN 8730 – specifică serviciilor sociale.

 

La această adresă, confirmată de primire, nu am primit răspuns, însă am informat Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Suceava cu privire la demersurile întreprinse. În data de 5 noiembrie, acesta revine și ne solicită comunicarea cu celeritate dacă s-a primit răspuns de la Asociația “Biocleaning Nord” și care sunt concluziile.

 

Prin adresa nr. 14295/IS/10.11.2021 AJPIS Botoșani, a făcut o revenire la solicitarea din adresa cu nr.13011/IS/18.10.2021. La această adresă, reprezentantul legal al Asociației Structură de Economie Socială "Biocleaninig Nord” a transmis răspunsul înregistrat la AJPIS Botoșani cu nr.14425/15.11.2021, prin care, menționează că, nu își asumă aspectele semnalate în presă, nu găzduiește persoane în baza contractelor de prestări servicii și că, a renunțat la codul CAEN 8703, dar fără a anexa documente doveditoare.

 

Prin adresa nr.14802/IS/25.11.2021, s-a solicitat Instituției Prefectului–județul Botoșani, constituirea unei comisii mixte, cu obiectivul de a stabili dacă, activitatea Căminului de Bătrâni ”Sfântul Nicolae” din municipiul Botoșani, al Asociației Structură de Economie Socială Biocleaning Nord se desfășoară cu respectarea prevederilor legale în vigoare și dispunerea măsurilor necesare, după caz.

 

În acest sens, a fost emis Ordinul Prefectului județului Botoșani nr. 374/26.11.2021 prin care, a fost constituită comisia mixtă de verificare, compusă din reprezentanți ai: AJPIS Botoșani, ITM Botoșani, DSP Botoșani și ISU Botoșani.

 

La data de 02.12.2021, ora 9,30  comisia s-a deplasat la obiectivul menționat. Președintele Asociației Structură de Economie Socială Bio Cleaning Nord Botoșani, în prezența unui avocat, a susținut că, în Casa de odihnă ”Sfântul Nicolae” nu se prestează servicii sociale și a pus la dispoziția inspectorului social desemnat, Încheierea dată în dosarul civil nr.4748/193/2021 privind modificarea de acte constitutive din 02.06.2021, Actul constitutiv al asociației reactualizat la data de 20.05.2021 și Statutul asociației valabil la data de 11.06.2021. Pe de altă parte, comisia a constatat că Asociația nu a întreprins demersuri pentru obținerea unei noi autorizații sanitare de funcționare valabilă pentru activitățile pe care le desfășoară în relația cu persoanele prezente în locație, singura autorizație sanitară de funcționare fiind cea emisă pentru activitatea specifică codului CAEN 8730 – Activități ale căminelor de bătrâni și ale căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure. Reprezentanții Asociației ne-au precizat verbal că a fost o scăpare și că în perioada imediat următoare vor remedia problema.

 

În aceste condiții, putem comunica Avocatului Poporului – Biroul Teritorial Suceava, că Asociația Structură de Economie Socială ”Biocleaning Nord” nu mai desfășoară activități de natura serviciilor sociale și prin urmare AJPIS Botoșani prin compartimentul de Inspecție Socială nu mai are competență legală pentru a identifica soluții și a dispune măsuri cu privire la activitatea acestei Asociații.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store