Inside in Casa Pâinii, cum iese pâinea ţărănească… polişată – VIDEO & GALERIE FOTO

 

3.900 de pâini într-o singură oră, producţie 24 de ore din 24, două zone de coacere, acestea sunt câteva date mai mult sau mai puţin seci a afacerii Casa Pâinii. În preajma Sărbătorilor Pascale administratorii companiei şi-au deschis porţile pentru a da posibilitatea botoşănenilor să vadă cum se câştigă o pâine la… alb.
Casa Painii Botosani

Pâine la negru, pâine la alb

Aceasta şi pentru că fenomenul pâinii la negru este unul în expansiune pe piaţa de panificaţie din Botoşani. Există prin judeţ mai multe brutării care oficial sunt închise, nu mai sunt supuse în acest fel nici unui control, dar în realitate continuă să producă şi îşi permit să vină cu preţuri sub cele ale fabricilor care lucrează la vedere, de aici izvorând şi concurenţa neloială. „Mediul de afaceri nu doreşte foarte mult de la factorul politic, vrea câteva măsuri care să elimine astfel de practici”, afirmă Florian Moruzi, director general SC Casa Pâinii SRL.
În periplul său prin fabrica din zona industrială a oraşului a dat exemple de două investiţii adiacente producerii propriu-zise de panificaţie, pe care cu greu le regăseşte pe la unităţi similare din judeţ: o uzină de climă de 80.000 de euro, care în decurs de o oră schimbă tot aerul din fabrică şi o instalaţie de 15.000 euro pentru spălatul navetelor. „Alţii nu cred că au investit atât în toată brutăria”, spune Florian Moruzi.

Pâine ţărănească... de la fabrică

Acesta susţine că reuşeşte ca la finalul ciclului de producţie să obţină o pâine similară celei de pe cuptoarele ţărăneşti. Asta datorită unei coaceri progresive, bazată practic pe două cuptoare, unul de volum, celălalt de profunzime. „Practic, vorbim de o coacere în două faze. Asta însemnă, când ai temperatură mai mică cu 20 de grade la zona 2, că îi faci coacerea în profunzime. Nu mai vorbim că acest cuptor este cu cărămidă refractară, deci tot ce înseamnă căldură care se propagă pe ţevi vine de la un foc cu cărămidă refractară. E ca şi cum ai face la un cuptor cu cărămidă, acasă. Asta e diferenţa”, declară Florian Moruzi.
Surpriza vine la final, atunci când pâinea devine una strălucitoare… cel puţin la aspect. „E o diferenţă mare datorită faptului că miezul e compact în interior, devine elastic. Pe final există o polişare care dă coaja continuă şi un luciu produsului, ceea ce înseamnă că îi dă un 24 de ore suplimentar ca termen de valabilitate, din punct de vedere al prospeţimii”, explică Florian Moruzi.

Necazuri în brutării cu făina europeană

Fabrica produce zece tipuri de pâine, de la tradiţionala franzelă la pâinea la tavă, iar criza economică se resimte şi în acest domeniu. Ajutoarele alimentare oferite de Uniunea Europeană în diverse produse alimentare de bază, inclusiv făină, au constituit un motiv pentru contractarea cererii de pe piaţă cu aproximativ 20%. Şi aceasta în condiţiile în care Casa Pâinii vinde inclusiv în Carrefour şi Kaufland.
Casa Pâinii are însă planuri de expansiune în zona… dulce. Laboratorul din Calea Naţională, din apropierea bazarului, tocmai a avut parte de o reutilare, care anunţă de fapt investiţia de amploare, „Extindere fabrică panificaţie-patiserie”, un program european de 500.000 euro. Aceasta şi pentru că, mai nou, Casa Dulce are în program să intre cu produse de patiserie şi pe piaţa din Italia.



CITEŞTE ŞI:
 Fraţii Moruzi – lovitură de jumătate de milion de euro
[[galerie-foto]]
VEZI ŞI:
 Târg Casa Dulce: Florian cu soţie, politicieni şi vedete dulci - FOTO&VIDEO