Fără nici o dorință de a alimenta panica generală pe seama conflictului din Ucraina, trebuie să înțelegem gravitatea situației în toate nuanțele sale, atrag atenția meteorologii.
Și cum meteorologia ca știință poate fi considerată fără mari dubii o fiică a războiului, evident că factorul meteorologic trebuie luat în calcul în astfel de situații, scriu administratorii paginii Meteo Moldova.
Cea mai complicată problemă în acest sens este dată de faptul că modul în care se desfășoară conflictul lasă foarte mult loc pentru posibile accidente.
”Rachetele nu cad întotdeauna atât de chirurgical pe cât pretinde malefica tehnologie modernă a războiului. De aceea, hazardul nu exclude posibilitatea ca în calea lor să se afle centralele nucleare pe care Ucraina își bazează o mare parte din producția de energie electrică. Nu intrăm în detalii, fiind și foarte multe necunoscute la mijloc (au fost închise acele centrale de la începutul conflictului, cele în curs de construcție au material radioactiv etc.)”,
Conf. dr. Lucian Sfîcă, Meteo Moldova
Ceea ce poate fi punctat meteorologic, potrivit universitarului Lucian Sfîcă, este deocamdată doar faptul că, în eventualitatea unui accident nefericit, ”România nu pare să mai aibă în această săptămână norocul din 1986, atunci când circulația atmosferică a dirijat norul radioactiv spre nordul Europei”.
Astfel, până spre sfârșitul acestei săptămâni, la nivel continental, avem de-a face cu o circulație atmosferică dirijată direct dinspre Ucraina spre România.
”Să sperăm așadar că măcar în acest moment un dram de rațiune să primeze”,
Conf. dr. Lucian Sfîcă, Meteo Moldova
Iar pentru cei care au rămas cumva bulversați de ideea că meteorologia este o fiică a războiului, ”trebuie înțeles că marile progrese în meteorologie ca știință au fost realizate, din păcate, nu din dorința diafană a omului de a înțelege natura, așa cum am fi tentați naiv să credem, ci de dorința de a înțelege cum poți transforma vremea într-un aliat pentru tine și într-un inamic pentru adversar pe câmpul de luptă”.
”E o temă de eseu de care nu e timp acum, dar un exemplu sugestiv și monstruos în același timp este dat de faptul că în Primul Război Mondial gazul de luptă trebuia să fie lansat spre inamic dinspre atacator spre atacat atunci când vântul avea această direcție, pentru ca atacatorul să nu își ucidă propriii soldați. Această monstruozitate a reprezentat cu siguranță un impuls pentru prognoza meteorologică. Nu întâmplător, prognoza meteorologică modernă din școala norvegiană se naște după primul război mondial”,
Conf. dr. Lucian Sfîcă, Meteo Moldova
Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de ninsori și intensificări ale vântului începând de marți, 1 martie, ora 10, până joi, 3 martie, ora 10.
În intervalul menționat în estul, sudul și centrul țării, precum și în zona Carpaților Orientali și Meridionali temporar va ninge, iar local se va depune strat de zăpadă.
De asemenea, vântul va avea intensificări în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei, precum și în zona montană înaltă, cu viteze în general de 45...50 km/h, viscolind ninsoarea.
Până la mijlocul săptămânii vremea va fi rece pentru începutul lunii martie în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în est și sud-est unde și vântul va amplifica senzația de rece.
(Foto: Facebook / Meteo Moldova)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: