Îngrămădeală la cursurile de formare profesională - FOTOGALERIE

 

Zeci de botoşăneni disperaţi după un loc de muncă s-au îngrămădit pentru a participa la bursa de reconversie profesională. Acţiunea  pentru calificarea şi recalificarea şomerilor botoşăneni a avut loc astăzi, 19 august 2011, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţelor de Muncă, situată pe str. col. Tomoroveanu. 
Practic, cei care sunt în căutarea unui loc de muncă sunt tot mai aproape de a-l obţine prin participarea la un curs de formare profesională. Botoşănenii se orientează în funcţie de oferta pieţei muncii precum şi după cele mai căutate meserii,  având posibilitatea acum să se înscrie gratuit la o astfel de şcolarizare profesională. Printre şomerii botoşăneni care îşi doresc cu tărie un post de muncă se regăsesc în special persoane din categoriile defavorizate şi anume absolvenţii şi oameni trecuţi de vârsta de 45 de ani, care se integrează mai greu pe piaţa muncii locală. Ba mai mult, în cadrul bursei de astăzi mulţi o deschidere neaşteptată a fost şi din partea rromilor, care s-au arătat dornici de a găsi un loc de  muncă. Agenţii economici locali şi numai, includ în programul de formare profesională urmatoarele ocupaţii: ospătar, lucrător în comerţ, tâmplar, inspector în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspector resurse umane, operator calculator, îngrijitoare bătrâni la domiciliu, salvamari şi scafandri.


Scafandri şi salvamari formaţi „moca” pe litoral

Un alt aspect inedit din cadrul acţiunii derulată de AJOFM şi care oferă şi o serie de beneficii neaşteptate îl reprezintă proiectul prin care sunt formaţi profesional tinerii care optează pentru meserii precum scafandri sau salvamari. Şi asta  deoarece, iniţiatorii proiectului oferă pe parcursul derulării programului de formare profesională, de-a lungul a trei luni de zile cazare gratuită, masă, decontarea  transportului precum şi o idemnizaţie de 900 de lei pe lună. După finalizarea cursurilor  aceştia vor obţine o diplomă certificată de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor pentru meseria de scafandru sau salvamar. Grupul ţintă al proiectului îl reprezintă aproape 580 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea ocupării unui număr de peste 430 de posturi de salvamari şi circa 145 de scafandri din cadrul proiectului „Salvamari şi Scafandri pentru Economia Românească”. Organizatorii cursului  de formare profesională sunt Blocul Naţional Sindical în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor de România. Valoarea totală a proiectului în care sunt incluse toate cursurile de formare profesională pentru diverse meserii este de aproximativ 18,5 milioane de lei noi, cu fonduri de la Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.











Mădălina IACOB