Situație mai puțin obișnuită înregistrată în municipiul reședință de județ. Maria Romașcanu, soția celui cunoscut în oraș drept „Lulu”, decedat în 2013, a reușit să intre în proprietatea unei bucăți din curtea Liceului Tehnologic Special Sfântul Stelian care se află sub tutela Consiliului Județean Botoșani. Vorbim despre o suprafață de teren de 225 mp.
Înainte de revoluție, în clădirea în care învață în prezent copiii cu dizabilități, în jur de 180 la număr, a funcționat un leagăn pentru preșcolari. În 2000 fosta casă de copii mici s-a desființat, iar din 2013 în acest loc a ființat Școala Specială unde frecventează cursurile copiii cu nevoi speciale, de orice fel.
Tot pe atunci, adică prin 2003, familia Romașcanu, în baza unui act de moștenire de la părinți, a intrat în posesia unei suprafețe de 700 mp teren care se afla în curtea școlii. Au declarat în instanță că renunță la restul, adică bucata de 225 mp din prezent, însă între timp au revenit asupra deciziei.
În urmă cu aproximativ 10 ani de zile ar fi obținut o hotărâre definitivă și irevocabilă pentru punerea în posesie. Cum nici cu sentința familia nu a uzat de bucata de teren, s-a deschis un nou proces împotriva Consiliului Județean Botoșani, proprietarul terenului pe care se află unitatea educațională.
Proces câștigat și de această dată de Maria Romașcanu, care zilele trecute a început delimitarea proprietății sale cu piloni din metal, apoi cu montarea unui gard din plasă de sârmă.
În primul rând, mare parte din calea de acces a fost împrejmuită, ceea ce face imposibilă intrarea microbuzului școlar, spre exemplu.
Și mai înseamnă…
„Mișcorarea foarte mult a curții, a căii de acces principale, practicarea unei reamenajări a curții. Noi nu putem să comentăm hotărârile judecătorești”,
Aurel Răileanu, directorul Liceului Tehnologic Special Sfântul Stelian
Directorul liceului spune că va efectua o serie de lucrări de reamenajare la rându-i, pentru a diminua din spațiile verzi și pentru reconfigurarea aleilor pietonale pentru elevi.
Situația de la această unitate s-a cunoscut la nivelul CJ-ului însă nu s-a identificat alt loc unde să fie mutați elevii.
„Este cunoscută situația Școlii Speciale dar până în prezent nu am găsit o locație mai bună decât cea în care ne aflăm. Eu nu știam exact dacă d-na Romașcanu merge în continuare cu cererea de punere în posesie. La un moment dat am crezut că a renunțat. Dar nu, doamna nu a renunțat și am aflat acest lucru acum în 2019. Acum a început să construiască”,
Aurel Răileanu, directorul Liceului Tehnologic Special Sfântul Stelian
În data de 16 decembrie 2019 s-a efectuat o vizită la Liceul Special din partea reprezentanților Consilului Județean, care s-a soldat cu o adresă transmisă Mariei Romașcanu.
„Vă aducem la cunoștință că nu sunteți îndreptățită să efectuați poartă de acces mare sau mică la această împrejmuire, nu aveți drept de acces sau un alt drept pe terenul proprietatea Județului Botoșani aflat în administrarea Școlii Speciale. Executarea lucrărilor de construire a împrejmuirilor se face cu autorizație de construire care include specificarea accesului în incintă. Efectuarea lucrărilor fără autorizație constituie contravenție”,
Adresă CJ Botoșani
Reprezentanții CJ susțin mai departe că o eventuală continuare a lucrărilor și a amenajării unei porți pe terenul Județului, adică o tulburare de posesie, constituie infracțiune și se pedepsește conform Codului Penal.
Funcționarii din CJ Botoșani au atașat inclusiv fotografii ale pilonilor din fier care delimitează terenul care a fost în litigiu de restul curții care este administrat de școală.
De cealaltă parte, proprietara terenului se afla marți dimineață, pe 17 decembrie 2019, pe bucata pe care a obținut-o în instanță și care a fost a școlii. Nu a dorit să ofere vreo declarație în mod oficial, însă s-a justificat arătând că suprafața de 225 mp este moștenirea sa pentru care de ani de zile a tot plătit impozite. Și că, deși nu va folosi terenul preluat din curtea școlii pentru că oricum nu are ce face ce el, îl va împrejmui pentru a-i împiedica pe copiii de la Liceul Special să mai joace fotbal sau să facă gălăgie și mai mult decât atât, să sară gardul în curtea sa, unde câinele său de talie mare este liber. Chiar a povestit de un incident în care pe un elev de la școala specială l-a găsit în curtea ei, urlând, cu câinele pe el și ar fi fost la un pas de un incident neplăcut.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL: