Îndrăgită artistă, LECȚIE de suflet pentru copii într-o biserică din Botoșani

Pe scenă se simte cel mai bine, dar a știut, cu emoție și dăruire, să le ofere și copiilor din parohie momente de neuitat.

 

Copiii prezenţi la Şcoala de vară „Vacanţa micului creştin”, organizată de Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoşani, au avut prilejul să asiste la un atelier despre cântecul şi portul popular. Invitatul special a fost cântăreaţa de muzică populară Brânduşa Covalciuc-Ciobanu.

 

Împreună cu Teodor Gireadă şi Teodora Grumeza, elevi ai Liceului de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani, Brânduşa Covalciuc-Ciobanu a bucurat timp de două ore copiii prin intermediul cântecelor populare.

 

După ce s-a prezentat, Brânduşa Covalciuc a vorbit copiilor despre satul românesc, despre cântecul şi portul popular, a interpretat câteva cântări populare cunoscute de copii, apoi a prezentat piesele costumului naţional. Au urmat cântecele interpretate de Teodor Gireadă. De asemenea, acesta a încântat auzul copiilor cântând din caval, fluier şi ocarină. După pauză, Teodora Grumeza, alături de elevii supraveghetori voluntari, a susţinut un miniconcert de cântări folk, scrie Ziarul Lumina.

 

„Atâta vreme cât Dumnezeu este în sufletul nostru, cu siguranţă este prezent şi în cântec. Indiferent dacă în tematică se face referire la Dumnezeu sau nu, folclorul, cu tot ceea ce ţine de el, face parte dintr-o tradiţie sfântă şi reprezintă identitatea acestui neam care a fost izbăvit din atâtea nevoi de către Bunul Dumnezeu, de-a lungul timpului. Ca să păstrăm tradiţia, trebuie să o cunoaştem sau să o facem cunoscută”, a precizat pentru Ziarul Lumina Brânduşa Covalciuc-Ciobanu.

 

Evenimentul s-a încheiat cu o horă mare, în care s-au prins, alături de Brânduşa Covalciuc-Ciobanu, toţi copiii, profesorii, elevii supraveghetori şi părinţii, toate sub binecuvântarea părintelui Petru Fercal, misionar protopopesc și paroh al Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoşani.

 

Îndrăgita interpretă Brânduşa Covalciuc-Ciobanu s-a născut în prima zi de primăvară a anului 1964. De la părinţi a deprins dragostea pentru folclor, pentru muzică şi pentru portul popular. Erau mândri de copila lor. Învăţa bine, era premiantă şi nu îşi făceau griji că nu vor avea cu ce o purta prin şcoli, să o vadă doctoriţă. Numai că fata care copilărise în Broscăuţii Botoşanilor voia să se facă tămăduitor de suflete, să aline durerile şi să aducă voia bună, bucuria şi vestea de pace. În 1977, pe când avea 13 ani, profesoara ei a trimis-o la Târgu Jiu, la un festival de muzică.

 

A obţinut trofeul. După ce a câştigat şi premiul I la „Cântarea României”, fiind remarcată de specialişti, a fost îndrumată către Şcoala de Muzică. La Şcoala de Muzică din Botoşani, unde avea să ajungă, a avut parte de îndrumarea profesoarei Maria Cojocaru, cu care va studia canto. În clasa a X-a dă concurs pentru a intra în Orchestra Profesionistă „Rapsozii Botoşanilor”, unde va evolua alături de artişti de renume, sub îndrumarea lui Ioan Cobâlă.

 

„Am o familie şi o meserie frumoase. Sunt un om împlinit. Scena este locul unde mă regăsesc cel mai bine”, a mai spus Brânduşa Covalciuc-Ciobanu.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store