Prefectul Dan Nechifor prezenta în cadrul unei conferințe de presă situația juridică a unui pod care a fost construit pe albia râului Dresleuca. Și pentru care SGA – Sistemul de Gospodărire a Apelor a cerut dezafectarea pe motiv că a fost construit ilegal.
Podul a fost construit de Beniamin Prisacariu care are calitatea de administrator al firmei Profi Izo.Bek cunoscută în oraș pentru proiectele imobiliare de anvergură.
Sediul societății este la ieșirea din municipiu către Suceava, pe partea opusă cu Parcul Cornișa. În spatele clădirii de birouri, firma a achiziționat o suprafață generoasă de terenuri, cu planuri de viitor pentru alte proiecte de investiții. Pe unul dintre aceste terenuri a fost construit și acest pod care a stârnit interes în aceste zile.
De fapt, SGA ar fi aflat de existența podului în urma lucrărilor de decolmatare pe care le-a început pe albia râului, urmare a deversărilor care au loc în zona Manolești. Pentru a ajunge pe cursul râului în aval au fost nevoiți să ceară aprobare de la proprietarii de terenuri, inclusiv de la Profi Izo.Bek.
Aflând de existența acestui pod au sesizat Prefectura și au cerut printre măsuri demolarea sau intrarea în legalitate.
Tranzacția care vizează terenul a avut loc în 2020. După cumpărare Beniamin Prisacariu a realizat că are o problemă cu accesul.
Beniamin Prisacariu, administrator Profi Izo.Bek
„Am început, ca orice om, să văd puțin cum îmi autorizez o trecere pe acolo. Am primit informații, am contactat niște firme care făceau niște studii de cât ar trebui să fie podul, studii tehnice. Am dat niște detalii până am ajuns la un punct, pentru că unde voiam eu să fac podul și unde trece Dresleuca la ora actuală, culmea, pe hărți Dresleuca este la vreo 30 de metri mai la deal. Și acolo s-a oprit tot. Nu a putut să-mi dea nici Primăria niciun aviz și nicio autorizație, cursul nu este pe acolo”,
A mai așteptat doi ani deoarece folosea un drum care trecea pe lângă Metaxa, închis între timp. A fost o soluție temporară. În zonă au fost puse în posesie mai multe persoane, astfel că amenajarea unui drum le lezează acestora dreptul de proprietate.
Astfel că s-a ajuns la o situație imposibilă.
Chiar dacă ar fi parcurs pașii legali necesari, Beniamin Prisacariu susține că nu ar fi reușit să-și autorizeze podul. Și nici nu știe dacă o mai poate face atât timp cât pe platforma Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) hărțile cadastrale nu corespund cu realitatea din teren.
„Acum, chiar dacă vreau nu pot să încep niște demersuri pentru că nu mi le dă nimeni. Nu este pe un traseu stabilit”, mai spune Beniamin Prisacariu.
Terenul achiziționat este intabulat, evident, altfel nu ar fi avut loc tranzacția. Însă cu erori: „Avem mai mult teren acolo. Toți proprietarii din zonă au o problemă, nu va fi departe momentul când toți proprietarii vor cere cale să intre pe terenul acela. Nu ai pe unde să intri”, a mai spus administatorul Profi Izo.Bek.
Între timp, anul acesta „a aflat” și Primăria de existența podului și a aplicat o amendă de câteva mii de lei pentru că nu avea autorizație de construcție.
Beniamin Prisacariu susține că orice soluție pentru rezolvarea acestei situații este dispus să o aplice pentru a intra în legalitate.
Și probabil că acesta este un motiv bun pentru ca instituțiile statului să-și dea concursul pentru a se ieși din acest impas juridic și mai ales, pentru a rezolva o nevoie a oamenilor.