Tânără doctoriță marcată de cazul unei fetițe din Botoșani: Necunoscutul fiecărei gărzi mă motivează și îmi oferă provocări noi

Aproape 2.000 de absolvenți ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași au participat recent la examenul de intrare în rezidențiat. Medicina de urgență se numără printre specializările prioritare, fiind un domeniu crucial în sistemul medical, care atrage tot mai mulți candidați datorită rolului său vital în gestionarea cazurilor critice și complexe. 

 

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași, afirmă că rezidenții sunt dornici să se implice în gestionarea cazurilor complexe, să acumuleze experiență practică și să se pregătească temeinic pentru a face față la cât mai multe provocări.

 

Într-o analiză amplă ziaruldeiași.ro a prezentat experiențele mai multor medici rezidenți. 

 

Unul dintre ei a fost impresionat de un caz de la Botoșani. 

 

Voluntariat din facultate

 

Ana Rădeanu, medic rezident în medicină de urgență în anul doi, a știut încă din timpul facultății că își dorește această specializare. Pregătirea sa pentru examenul de rezidențiat a început din anul șase, având deja o direcție clară, inspirată de activitatea sa ca voluntar în cadrul unității de primiri urgențe. Pentru ea, voluntariatul a început încă din anul doi de facultate, iar în paralel cu orele de curs și laboratoarele din anul șase, Ana s-a pregătit intens pentru rezidențiat. 

 

Pe parcursul verii, și-a finalizat lucrarea de licență, susținută în luna septembrie, după care s-a dedicat învățării zilnice pentru examen. Eforturile i-au fost răsplătite cu punctajul dorit, reușind astfel să-și împlinească visul de a deveni medic rezident în medicină de urgență. De asemenea, împreună cu colegii săi, Bruno Farțade și Bianca Dobrișan, și ei rezidenți în medicină de urgență, Ana a contribuit la implementarea Departamentului de medicină de urgență pentru studenți în cadrul Societății Studenților Mediciniști din Iași.

 

„Când am început voluntariatul, nu știam că asta îmi voi dori să fac. Inițial, visam să devin neurochirurg. Ce m-a atras a fost deschiderea extraordinară a personalului din UPU. Medicii, asistenții, toți erau dornici să ne învețe, să ne arate cum funcționează lucrurile. Știam clar ce presupune munca unui medic și a unui asistent, iar ceea ce m-a atras cel mai mult a fost sentimentul că pot ajuta pacienți critici. Pe de altă parte, mi-a plăcut ideea că fiecare zi este diferită. Nu merg într-o clinică unde să prescriu aceleași medicamente pentru aceeași pacienți. Necunoscutul fiecărei gărzi mă motivează și îmi oferă provocări noi”, a declarat Ana.

 

Prima gardă 

 

Prima gardă a Anei Rădeanu ca medic rezident a fost într-o unitate unde sunt tratați pacienții cu traumatisme ușoare și consulturi chirurgicale, cunoscută ca fiind „camera verde”. În timpul acestei gărzi, Ana i-au fost prezentate datoriile și responsabilitățile sale ca rezident și cu modul corect de a interacționa cu pacienții și colegii. 

 

Aceasta povestește că unul dintre cazurile care a avut un impact puternic asupra sa a fost cel al unei fetițe de 53 de zile, născută prematur la 23 de săptămâni. Ana a preluat-o de la un elicopter care a adus-o din județul Botoșani și a transportat-o către Spitalul de Copii, secția ATI, pentru tratament, având o ischemie de membru. Ana a descris acest caz ca fiind extrem de copleșitor, mai ales având în vedere că nu era obișnuită să lucreze cu pacienți pediatrici și că acest tip de urgență presupunea o abordare diferită față de cele cu care era familiarizată.

 

„Îndrumătoarea noastră are un principiu foarte bun, dacă una dintre noi face o manevră, trebuie să chemăm toți colegii să observe. Acest lucru este important pentru că trebuie să învățăm să lucrăm sub presiune. De exemplu, dacă trebuie să intubezi un pacient într-un loc public și toată lumea se uită, nu trebuie să te lași copleșit de emoții. Așa învățăm să gestionăm stresul. De asemenea, fiecare pacient pe care reușesc să-l ajut, fiecare succes din acest domeniu, îmi aduce o mare satisfacție. Simt că am adus un aport benefic în viața acelei persoane și asta este o realizare semnificativă pentru mine”, explică tânăra.

 

Despre sistemul medical 

 

Referitor la sistemul medical din România, aceasta subliniază că ar trebui să se creeze mai mult spațiu pentru activitățile medicale, având în vedere că, deși sunt mulți medici, numărul pacienților este extrem de mare. În prezent, medicii lucrează într-un spațiu limitat, iar numărul de locuri disponibile nu corespunde cu volumul de pacienți care trebuie tratați. Ana spune că gravitatea cazurilor este tot mai crescută, iar pentru a gestiona această situație ar trebui găsite soluții care să permită îmbunătățirea condițiilor de lucru și să asigure o mai bună gestionare a resurselor disponibile.

 

 

Click AICI pentru articolul complet.