Sute de botoșăneni din centrele statului vor fi trimiși acasă, fie că au sau nu familii – VIDEO 

Situația persoanelor vulnerabile care nu se pot îngriji singure și nici nu beneficiază de sprijin din partea familii, din motive diferite, se acutizează în județul Botoșani. 

 

Gata cu centrele statului 

 

 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) este subordonată Consiliului Județean (CJ) Botoșani. 

 

Instituția gestionează 11 centre și 6 unități medico-sociale care oferă servicii persoanelor adulte și celor cu handicap. 

 

Invitat la ședința extraordinară a Colegiului Prefectural, Constantin Bursuc, vicepreședintele CJ care coordonează această instituție, a arătat că situația din Botoșani, dar și din România, privitoare la serviciile de instituționalizare devine tot mai complicată. 

 

UE solicită integrarea în societate a persoanelor cu handicap, ori în cazul nostru, în general familiile se află în imposibilitatea de a avea grijă de acestea și din acest motiv caută centre specializate. 

 

Ori, aparținătorii sunt plecați în alte țări și pot susține doar financiar îngrijirea integrată a celor dragi, care au tot felul de probleme medicale. 

 

Constantin Bursuc, vicepreședinte CJ Botoșani

„Normativele europene ne îngrădesc într-un fel sau altul centralizarea în centre de permanență rezidențiale și trebuie să căutăm oportunități pentru centrele de zi. Noi acordăm tot sprijinul tuturor instituțiilor și mediului privat care ne solicită ajutorul. Trebuie să existe din punctul meu de vedere o colaborare, ca ceea ce s-a întâmplat la Dorohoi să nu se mai întâmple nicăieri în județul Botoșani”. 

 

Ședință de urgență la Prefectură cu situația azilului de la Dorohoi, statul NU are pârghii să protejeze oamenii vulnerabili – VIDEO 

 

 

 

Se dezvoltă rețeaua privată 

 

Media de vârstă este una avansată în județul Botoșani astfel că soluțiile identificate trebuie să fie pe termen lung. 

 

Iar singura variantă este ca primarii să acceseze fonduri europene și să creeze acele centre de zi. 

 

„Beneficiarii din centre vin din toate unitățile administrativ teritoriale ale județului Botoșani, nu din municipiul Dorohoi. Sau cred că la centrul din Dorohoi beneficiarii nu erau doar din municipiu, ci de pe toată raza județului Botoșani și chiar din alte județe”, a mai spus șeful din conducerea Consiliului Județean care a încercat să sublinieze faptul că problema este una comunitară. 

 

A insistat pentru dezvoltarea centrelor de zi și a mai explicat că DGASPC are și o serie de obiective de îndeplinit. Iar unul este să redea comunității câteva sute de beneficiari din centrele pe care le deține. 

 

Constantin Bursuc, vicepreședinte CJ Botoșani

„Trebuie să reducem la 125 în județul Botoșani. Noi avem 600 la nivel de Consiliul Județean instituționalizați. Vă dați seama, ca să ajungem la 125, de la noi nu pleacă nimeni, din contră, în fiecare zi avem noi cereri. De asta, cu ajutorul dvs., cu ajutorul celor care investesc din mediul privat, dar într-un mod mai asumat, este foarte bine când vii alături de un beneficiar cu probleme sau de o familie care întâmpină diferite probleme din cauza bolilor sau persoanelor cu handicap”,

 

 

Se apropie termenul! 

 

 

DGASPC trebuie să reducă numărul persoanelor pe care le îngrijesc în centre până la finele anului viitor. Și până atunci trebuie identificate pentru fiecare persoană care este trimisă acasă. 

 

În cazul în care primăriile nu vor reuși să creeze centre de zi cu suficiente locuri pentru cererea actuală, există varianta unităților private de îngrijire. 

 

Culmea și în acest caz există deja liste de așteptare. Pe de altă parte, nu toate familiile își permit plăți de câteva mii de lei pe lună pentru un singur beneficiar, către centrele de îngrijire private.

 

Șefa instituției a cărei inspectori „nu au văzut” 50 de oameni, soluții oferite într-un minut - VIDEO