Se depun eforturi însemnate pentru ca pacienții botoșăneni să plece de la spital fără a fi sub imperiul unor emoții negative.
Iar pentru asta s-a considerat că este nevoie de o comunicare mai eficientă.
Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati este cea mai aglomerată dar și cea mai mare secție a unității.
Și este tamponul între pacienți și celelalte zone ale spitalului. De altfel, primul contact al unui pacient cu serviciul medical.
Este de departe și cea mai criticată și nu neapărat din cauza actului medical ci mai degrabă din cauza comunicării care, pe alocuri suferă.
Sau a timpilor de așteptare dar care s-au dovedit a fi printre cele mai reduse, comparativ cu alte spitale din țară.
O comunicare pe bază de empatie ar mai liniști din starea emoțională a aparținătorilor mai ales care de cele mai multe ori manifestă un comportament instabil, pe fondul neliniștii cauzată de starea persoanelor care au nevoie de ajutor medical.
Conducerea UPU formată din medicul Ramona Guraliuc și asistenta șefă Camelia Caliniuc au susținut ideea aducerii unui specialist.
Idee care a fost imediat îmbrățișată de manager.
Corneliu Prepeliță, manager Spitalul Județean Mavromati
„O inițiativă absolut necesară și am înțeles de la domniile lor că acesta reprezintă un proiect de suflet de îmbunătățire a comunicării personalului medical cu pacienții și aparținătorii având nevoie în acest sens de sprijinul unui specialist”,
După finalizarea cursurilor care au început deja de aproximativ 2 luni urmează să fie făcută o analiză pentru a se vedea posibilitatea extinderii și pe alte secții.
Corneliu Prepeliță, manager Spitalul Județean Mavromati
„Considerăm absolut necesar ca această comunicare a personalului medical cu pacienții și aparținătorii să se realizeze într-un mod eficient. De altfel, în mai multe rapoarte ale Consiliului Etic al spitalului am primit aceste recomandări de inițiere a unor cursuri de comunicare între personal și pacienți”,
În jur de 150 de angajați din UPU au participat, pe serii la aceste cursuri.
Un curs de acest gen s-a întins pe durata a aproximativ 6 ore, derulat într-o singură zi.
Cursul „Îmbunătățirea abilităților de comunicare a cadrelor medicale în relaționarea cu pacienții " desfășurat la nivelul Secției UPU-SMURD a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani a fost organizat de Iulian Ghica, un trainer de la Iași.