Schema prin care un botoșănean a rămas fără 1 milion de lei în cont, primele informații despre UNDE  au ajuns  banii

Un bărbat din Botoșani a rămas fără un milion de lei după ce un escroc l-a înșelat chiar în numele băncii la care omul avea banii în cont.

 

 

Țeapa de proporții

 

Victima a avut încredere într-un apel, aparent de la un angajat al unității bancare, și a oferit de la distanță acces la conturile sale pe propriul telefon. Acum polițiștii încearcă să dea de urma individului.

 

Înșelăciunea a fost pusă la punct minuțios: infractorul a sunat în două zile diferite de pe un număr care părea a fi chiar al băncii. Era vorba însă despre un număr fals, spun anchetatorii.

 

Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani: „Sub pretextul că datele i-ar fi fost compromise și sunt necesare unele măsuri de securitate, a convins victima să-și instaleze unele aplicații care au permis infractorilor accesul la telefonul său mobil și mai mult decât atât au permis autorizarea unei plăți în valoare de 1 milion de lei”.

 

După trei ore de conversație, timp în care escrocul l-a făcut pe bărbat să instaleze aplicații de preluat controlul telefonului de la distanță, omul și-a dat seama că este înșelat și a sunat la 112.

 

 

Explicațiile specialiștilor 

 

Grav este că în timp ce victima vorbea cu escrocul, angajații reali ai băncii îl sunau pe titularul contului, dar omul nu le-a răspuns, convins tot de individ că ar fi vorba despre un robot și că apelul poate fi amânat.

 

Daniela Mitrofan, psiholog: „Se folosesc de reacțiile emoționale și tehnici de manipulare psihologică, declanșează frica, confuzia sau chiar presiunea timpului pentru a obține ceea ce au nevoie”.

David Burcovschi, expert în securitate cibernetică: „Sunt anumite companii care au avut găuri de securitate, li s-au luat date precum numere de telefon și adrese de email ale oamenilor și aceste date sunt vândute pe dark web. Răufăcători care licitează și cumpără listele respective”.

 

 

Sorin Stănică, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, IGPR: „Fii precaut cu datele tale personale, financiare sau bancare. nici poliția, nici băncile și nici alte instituții nu ți le vor solicita niciodată prin telefon, email sau mesaje scrise”.

 

Surse din anchetă spun că, după primul transfer, banii au ajuns într-un cont al unei persoane din județul Bacău care va fi chemată la audieri în calitate de martor. Omul însă nu ar avea nicio legătură cu escrocheria, și contul acestuia fiind preluat de la distanță, potrivit știrileprotv.ro