Rusaliile aduc o nouă minivacanță pentru bugetari: Cât durează și când începe

După minivacanța de 1 Mai, românii se pregătesc pentru o nouă serie de zile libere cu ocazia Rusaliilor, în luna iunie.

 

 

În 2025 sunt 17 zile libere legale, dintre care 4 zile cad în weekend, în timp ce 13 pică în timpul săptămânii. În luna iunie, bugetarii au parte de o zi liberă suplimentară pentru a forma legătură cu weekendul. 

 

Când sunt Rusaliile în 2025

 

Sărbătoarea Rusaliilor în 2025 cade pe 8 iunie și se mai numește și Cincizecimea sau Pogorârea Duhului Sfânt. Se sărbătorește la 50 de zile după Paște și reprezintă întemeierea Bisericii creștine.

 

Rusaliile sunt menționate în Noul Testament, unde se vorbește despre momentul în care Duhul Sfânt S-a pogorât peste Apostoli sub forma unor limbi de foc. Este momentul convertirii la creștinism a peste 3.000 de oameni și momentul formării primei comunități creștine.

 

Până în secolul al IV-lea, Cincizecimea marca atât Înălțarea, cât și Pogorârea Sfântului Duh, fiind o sărbătoare dublă. Ulterior, cele două sărbători au fost separate, iar Rusaliile au rămas o sărbătoare care amintește de coborârea Duhului Sfânt, potrivit stirileprotv.ro

 

Câte zile libere au bugetarii de Rusalii

 

După minivacanța de 1 Mai, bugetarii au parte de o nouă rundă de 3 zile libere: duminică, 8 iunie și luni, 9 iunie, fiind zile libere legale și marcând prima și a doua zi de Rusalii.

 

Minivacanța de trei zile poate fi prelungită pentru cei care aleg să își ia o zi de concediu vineri, 7 iunie, pentru a lega liberele legale și pentru a profita de vremea frumoasă pentru o escapadă la munte, la mare sau pentru un city break.

 

Alte libere legale în 2025

 

Următoarele zile libere legale sunt:

1 iunie – Ziua Copilului (duminică)

8 iunie – prima zi de Rusalii (duminică)

9 iunie – a doua zi de Rusalii (luni)

15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri)

30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică)

1 decembrie – Ziua Națională a României (luni)

25 decembrie – prima zi de Crăciun (joi)

26 decembrie – a doua zi de Crăciun (vineri)

 

Totodată, conform legii, mai sunt acordate două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru cei care aparțin acestor culte.

 

De asemenea, în cazul în care nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază, care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

 Angajatorii care nu respectă legea în acest sens riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000.