Politehnica Iași împlinește 80 de ani, Cornel Șfaițer are un vis pentru gruparea din Copou

Copoul este în sărbătoare. Chiar dacă Poli Iași are încă emoții legate de menținerea în SuperLigă, suporterii echipei alb-albastre sărbătoresc 80 de ani de fotbal la Iași.

Se împlinesc 80 de ani de la nașterea clubului Politehnica, iar pentru toată suflarea din Copou fotbalul de la Iași se traduce simplu: Poli!

 

O istorie fără trofee, o singură participare europeană

 

 

Fondat pe 27 aprilie 1945, clubul din Copu s-a numit inițial Sportul Studențesc. Iar de atunci a continuat să existe sunt diverse titulaturi, cum ar fi Știința, CSMS, Polynx, CSM Poli, Poli Unirea, ACSM Poli sau Politehnica. Iașiul nu a avut mari performanțe în cei 80 de existență, locul 6 a fost cel mai bun ocupat vreodată în prima ligă (sezoanele 1965-1966, antrenor Augustin Botescu și 2017-2018, antrenor Flavius Stoican).

 

Moldovenii nu au obținut vreodată un trofeu, iar în cupele europene au participat o singură dată, în sezonul 2016-2017, cu Nicolo Napoli pe banca tehnică, Iașiul fiind eliminat în turul 2 preliminar de formația croată Hajduk Split (2-2 la Iași și 1-2 în Croația).

 

În schimb, fotbalul boem din Copou a avut multe generații care au inspirat, iar pe gazonul arenei ieșene s-au perindat nume de legendă precum Simionaș, Stoicescu, Romilă, Lupulescu, Alexandrescu, Iordache, Ciocârlan, Marica, Ursu, Costaș, Bucu și mulți alții, potrivit prosport.ro

 

 

Mesajul președintelui Cornel Șfaițer pentru fanii echipei din Copou: ”Poli Iași este o emblemă”

 

 

Președintele Politehnicii, Cornel Șfaițer, speră ca la finalul acestui sezon echipa să obțină dreptul de a evolua și în campionatul următor în prima ligă. Iar un prim pas spre realizarea obiectivului poate fi făcut vineri, 2 mai, când ieșenii speră să joace cu Sepsi cu un stadion plin.

„La ceas aniversar, vreau să transmit un călduros La Mulți Ani din toată inima tuturor celor care iubesc această echipă și aceste culori. Această emblemă a Moldovei. Și sperăm să-i facem fericiți pe acest final de sezon. Am trăit momente deosebite de când am venit la Poli Iași, acum trei ani, am reușit o promovare, am ținut echipa în prima în ligă și suntem aproape să ne îndeplinim obiectivul și în acest sezon.

 

Acum, când împlinim 80 de ani, cu toții trebuie să fim încrezători că echipa se va salva, iar suporterii să fie alături de echipă. Ne dorim un stadion plin la meciul cu Sepsi, iar la final să ne bucurăm de o victorie și de un pas important făcut pentru realizarea obiectivului, acela de a juca și în sezonul viitori în prima ligă”, a declarat Cornel Șfaițer pentru ProSport.

 

 

Visul lui Cornel Șfaițer

 

 

Oficialul ieșean și-ar dori ca în următorii ani echipa din Copou să fie o prezență constantă în prima ligă. Și nu doar atât. Șfaițer este de părere că orașul are potențialul de a ține o echipă în permanență în play-off, care să-și propună mult mai mult, chiar și participări în cupele europene. Dar pentru asta, spune președintele Iașiului, orașul va avea nevoie de un stadion nou.

 

Cel mai mult regret că mulți dintre cei care au scris istorie pentru fotbalul ieșean nu mai sunt printre noi. Chiar recent l-am pierdut pe marele Vasile Simionaș. Dar pentru memoria lor și pentru cei care susțin echipa, dorința mea este ca în următorii ani Poli să devină o echipă puternică. Să fie o echipă lipsită de griji, care să se bată la play-off, la cupele europene, pentru trofee.

 

Și sigur, dorința tuturor este să vadă Politehnica Iași jucând pe o arenă nouă, modernă. Primăria și Consiliul Local Iași au făcut deja demersuri, am înțeles că va începe construcția noului stadion cât de curând și eu personal am încredere că Iașiul va avea un stadion modern în câțiva ani. Cel mai important este să ni se alăture și alți parteneri, pentru că vedem cât de iubit este acest sport”, a completat Cornel Șfaițer, care își aduce aminte de primul meci văzut în Copou: ”Fotbalul ieșean este pasiune, stare de spirit. Cunosc bine istoria acestui club, tradiția și am multe amintiri plăcute. De mic copil al venit în tribune, am fost în 1976 la un meci Poli – Dinamo, iar după aceea am cunoscut fiecare generație, cu jucători mari, precum Iordache, Naste, Bucu, Costaș, Simionaș, Dănilă, Romilă, dar și mai recent cu Paveliuc, Burdujan, Cotan, Nelu Câmpeanu, Kerezsy, ori generația lui Pancu. Au fost mulți jucători mari care au reușit lucruri frumoase pentru istoria fotbalului ieșean”.