Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din Botoșani a găzduit, pe 11 aprilie 2025, un eveniment de amploare dedicat Zilei Naționale a Educației Financiare, la care au participat peste 1.500 de elevi de liceu și de gimnaziu din județ.
Este pentru prima dată când un astfel de atelier, organizat de BCR Botoșani, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, reunește la nivel județean un număr atât de mare de tineri interesați de educația financiară.
În 2018, Banca Comercială Română intra în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare lecție de educație financiară organizată vreodată de o instituție bancară, cu participarea a 13.000 de persoane. La Botoșani, inițiativa a fost preluată și adaptată local în 2024, când câteva sute de elevi au participat la o primă ediție la Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga”.
În 2025, organizatorii au ridicat ștacheta, iar programul BCR - „Școala de Bani” a reunit, în premieră, peste 1.500 de elevi la Sala Polivalentă.
Aceasta a fost întrebarea la care invitații speciali – oameni de business, profesori și specialiști în domeniul financiar – au oferit răspunsuri și soluții concrete.
Printre speakeri s-au numărat:
Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani și om de afaceri,
Bogdan Suruciuc, inspector școlar general și co-organizator,
Ana Gabriela Tănasă, inspector școlar și profesor la Colegiul Național „A.T. Laurian”,
Liviu Țului, director Grup Retail BCR Botoșani,
Nicoleta Grăjdeanu, director zonal Grup Retail BCR,
Adrian Vaman, trainer și consultant financiar.
„Școala de Bani nu este un eveniment punctual, ci face parte dintr-o inițiativă pe care BCR a început-o în urmă cu 8 ani. Este un demers prin care noi aducem educația financiară în mijlocul tinerilor și în comunități, practic, în rândul oamenilor pentru care contează. În Botoșani, suntem la a doua ediție în care sărbătorim Ziua Educației Financiare în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani. Astăzi mai avem doi parteneri și anume Consiliul Județean al Elevilor și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani”, spune Liviu Țului, director Grup Retail BCR Botoșani.
La finalul evenimentului, elevii au demonstrat că informațiile prezentate au fost bine asimilate.
„Este cea mai mare acțiune de educație financiară desfășurată vreodată la Botoșani. Sperăm ca informațiile primite să le fie utile tinerilor în viitor”, a precizat Bogdan Suruciuc, Inspector Școlar General.
Valeriu Iftime a subliniat importanța pregătirii pentru viață, afirmând că „un om educat nu va fi niciodată sărac”. Totodată, le-a transmis elevilor un sfat esențial: „Învățați nu doar să economisiți, ci să produceți bani”.
Printre noțiunile de bază prezentate s-a numărat și regula financiară 20-50-30:
20% din venituri pentru economii
50% pentru cheltuieli curente
30% pentru dorințe și nevoi personale.
Nicoleta Grăjdeanu le-a explicat elevilor că educația financiară „nu este despre matematică, ci despre alegeri. Când te decizi să iei a patra pereche de adidași pentru că e în trend, când te decizi să iei a treia cafea astăzi pentru că te simți un pic obosit, sau poate că pui 10 lei deoparte, este o decizie. Este decizia ta care te face ori să controlezi tu banii, ori să te controleze ei pe tine. Și, nu trebuie să fii profesor expert în economie, nu trebuie să fii om de bancă, nu trebuie să fii expert în investiții”, în timp ce Adrian Vaman i-a încurajat să preia controlul asupra propriului viitor prin decizii inteligente oferindu-le sfatul “Nu economisi ceea ce rămâne după ce cheltui, ci cheltuie ceea ce rămâne după ce economisești”.
Ana Gabriela Tănasă a vorbit despre importanța gesturilor mărunte în administrarea bugetului: „Chiar și o simplă cafea preparată acasă în locul celei de la cafenea poate însemna economii importante în timp”.
În finalul evenimentului, un concurs organizat prin aplicația „Kahoot! at Work” a testat cunoștințele dobândite de elevi. Peste 600 de tineri au participat, iar câștigătorii – Ana Teodoru, Ioan Antoniciuc și Cosmin Afloarei – au fost recompensați cu premii oferite de Inspectoratul Școlar Județean și BCR.
„Trebuie să știm cum să ne gestionăm banii”, a spus Ana Teodoru, ocupanta locului întâi. Ioan Antoniciuc a completat: „Educația financiară este singurul mod prin care ne asigurăm că ne rămân bani în buzunar și avem control asupra viitorului nostru. Ar fi o idee bună să se predea și în școli”.