„Paradisul” acvatic de la Botoșani, între legendă și realitate  

Iazul Dracșani se află în satul cu același nume din comuna Sulița, la aproape 30 de kilometri de municipiul Botoșani .

 

Iazul din Botoșani sau minunea acvatică din Moldova, ascunde o multitudine de povești și legende, auzite de localnici. Câteva informații despre această locație deosebită au fost transmise de Centrul de Promovare Turistică Botoșani. 

 

Astfel, de-a lungul timpului, mai multe legende s-au învârtit în jurul iazului Dracșani, fiind totodată unul dintre cele mai importante zone piscicole din Moldova și cel mai mare iaz de luncă.

 

Se zvonește că a fost amenajat chiar de Ștefan cel Mare, iar de aici legendele au început să apară.

 

Se pare că în jurul anului 1485, acesta a dorit să amenajeze în valea râului Sitna, un iaz cu pește, iar în acea perioadă Sitna era un râu năvalnic. În acest sens, Ștefan cel Mare a ordonat un sacrificiu pentru a-i stăvili apele și a îmbuna duhurile apelor, așa cum spun legendele din acea vreme. 

 

După aceea, iazul a fost populat cu pește, mai ales crap, iar pentru a demonstra că este Iaz Domnesc, se spune că Ștefan cel Mare a aruncat în ape un crap și o știucă cu cercel aurit. 

 

În alte povești se vorbește despre demoni care și în ziua de azi cer sacrificii, prin zgomote înfricoșătoare, sau amintesc despre apariții bizare pe malurile iazului .

 

Specialiștii în istorie sau autorii de monografii  au o altă părere, și spun că iazul a fost creat de mâna omului, mai mult ca sigur, prin secolul al XVII-lea sau al XVIII - lea. Astfel, iazul a fost amenajat la ordinul unuia dintre cei 30 de boieri care aveau pământ și moșii,  în zona Suliței și Dracșaniului.

 

În timp, iazul de câteva sute de hectare și-a mărit suprafața, și fiindcă avea o productivitate mare în domeniul piscicol, cu crapi și răpitori de mari dimensiuni, stăpânii de moșii au fost mereu preocupați de extinderea și întreținerea lui.

 

Astăzi, se aproximează că iazul Dracșani  a ajuns la o suprafață de peste 1.000 de hectare, fiind populat cu diverse specii de pești, un adevărat Rai al pescarilor.

 

Dracșaniul este acum o adevărată mare în miniatură , în mijlocul luncii. În jurul său s-au format o faună și o floră fascinantă , o reală bucurie  pentru amatorii de plimbări în natură!