Sala Teatrului Mihai Eminescu Botoșani a fost gazda celui mai mare eveniment de business al primăverii organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani organizează, împreună cu BCR.
Evenimentul „Dezvoltă afaceri inteligente. Ține-te de plan, vei reuși!” s-a aflat la ediția a III-a și a avut mai mulți vorbitori dintre specialiștii BCR sau de la Agenția de Dezvoltare Nord – Est sau din rândul reprezentanților mediului de afaceri botoșănean.
Directorul BCR Botoșani a avut calitatea de moderator și a deschis evenimentul cu o poveste.
Una de succes.
Liviu Țului, director Grup Retail BCR
„În urmă cu 5 ani, chiar în mai 2020 am inițiat o discuție pentru finanțarea unui proiect cu un client BCR. Acea companie era una de comerț cu o cifră de afaceri din categoria micro-întreprinderilor. Bineînțeles că în urmă cu 5 ani era pandemie Covid, probabil vă mai amintiți. Chiar era o situație în care multe dintre business-uri nu mai funcționau, oamenii nu se mai gândeau prea mult la viitor. Exista o lipsă mare de încredere”,
Respectivul client avea o idee care se încadra însă în zona de start-up și care însemna o afacere în domeniul producției. Au avut loc două, trei runde de discuții și așa s-a născut un plan de afaceri cu suport de la specialiștii BCR.
Liviu Țului, director Grup Retail BCR
„Țin minte că în acea perioadă lucram două săptămâni de la birou și două de acasă. Și atunci lucram de acasă și două, trei zile m-am ocupat exclusiv de acel business. Practic finanțarea solicitată era mai mult de jumătate din cifra de afaceri anuală. Adică era un act de curaj mare pentru acea perioadă să soliciți un astfel de credit, pentru o activitate nouă, de tip start-up pentru companii”,
Proiectul a fost finanțat în cele din urmă prin IMM Invest iar după câteva luni clientul și-a achiziționat utilajele și spunea „că sunt un Ferrari în domeniu”
A început producția și după 5 ani de activitate a ajuns la o cifră de afaceri de 2 milioane de euro.
Multe afaceri au fost create în vremuri de tulburări.
„Mă gândesc la marea criză din 2009 – 2009 când am avut exemplu, deja pentru noi banalul WhatsApp. În 2009 din dorința de a comunica gratuit a apărut WhatsApp, o companie care ulterior a fost vândută către Meta cu 19 miliarde de euro și astăzi îl folosesc câteva miliarde de oameni la nivel global”, a mai transmis Liviu Țului
Din nevoia de a călători mai ieftin, tot în perioada de criză cineva s-a gândit să creeze Uber. Iar altcineva a venit cu ideea conceptului „airbnb” pentru vacanțe mai ieftine cu cazare în locuințe private.
Liviu Țului, director Grup Retail BCR
„În concluzie, în perioade dificile, provocatoare, poate așa cum este această perioadă în România și la nivel mondial, de obicei apar oportunități de business și dacă ai o idee, dacă ai cunoaștere, dacă ai încredere și oamenii potriviți lângă tine și ai și acces la bani, cu siguranță acea idee o poți transforma într-o afacere de mare succes”,
Din acest motiv a fost organizat evenimentul de astăzi dar și altele de educație financiară cu care BCR ne-a obișnuit la Botoșani, inclusiv în rândul elevilor.