Mi-am permis să redau în titlu un citat dintr-un comentariu al unui internaut la o emisiune ”Botoșăneanul TV” în care analizam primul tur al alegerilor prezidențiale.
Până la apariția onorabilului ”comment” menționasem numele candidaților doar prin prisma voturilor obținute în județ și încercam alături de invitați să găsim explicații. Nu era vreunul înrolat politic.
Și atunci a picat ”Mă piș pe Teorema lui Pitagora că nu ține de foame”. Vizat era, desigur, dublul medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Matematică, doctor în Matematică la Paris.
Nu cred că pe baza Teoremei lui Pitagora a câștigat el medaliile, dar asta contează mai puțin.
De fapt, în România nu mai contează aproape deloc. Să performezi într-un domeniu, să fii olimpic, să îți faci țara mândră de tine, a ajuns în bună parte să fie un handicap în România.
Suntem țara în care s-a dezvoltat o clasă a combinatorilor, care se simt măguliți când îi ridici la statutul de interlopi. Îi știți, sunt cei care la studiile din profilul de pe Facebook au trecut ”Școala vieții” (mă rog, există mulți și cu varianta ”veții”).
Nu lucrează nicăieri, nu plătesc taxe și impozite în mod curent, eventual doar când ”mai combină” câte un BMW la a 11 – a mână. Dar sunt patrioți până la cer. Și veșnic nemulțumiți. Că Statul nu face, că Statul nu le dă. De ceva vreme înjură ”Sistemul”. Sigur, dacă îi întrebi ce înseamnă ”Sistemul”, din cine este format, cine sunt liderii lui, nu îți vor putea răspunde. În schimb, o să te alegi cu valuri de înjurături și amenințări și clasicul ”ai luat bani de la Soros”. Dacă îi întrebi cine este Soros o luăm de la capăt cu înjurăturile și amenințările. Plus un supliment de flegme.
Când mergi dimineața grăbit la serviciu îi vezi relaxați pe la o terasă rânjindu-ți sfidător. Pentru ei ești ”fraier”, ”sclav” și alte dintr-astea. Fraier și sclav pentru că mergi la serviciu și plătești lună de lună impozite. În România! Ceea ce ei nu fac și ca atare se consideră ”șmecheri”, iar tu ești băgat în categoria ”sclavilor”. Eventual ”paraziți”, că tot se poartă termenul acesta în campania asta.
Pentru că la ora aceea ”România șmecheră” freacă menta pe Tik-Tok. Și ”combinatorii”, ”descurcăreții”, ”șmecherii”, continuă să o facă și la amiază și până târziu în noapte când îi apucă cheful de făcut liniuțe prin oraș la volanul unui BMW cu kilometrajul dat peste cap.
Pe TikTok respiră patriotism prin toți porii. Își iubesc țara de nu mai pot. Dragostea asta de neam și țară se termină însă brusc când trebuie să plătească și ei niște taxe și impozite în România. Atunci încep să își înjure țara. Și vinovat este ”Sistemul”. Că își permite să le ceară o taxă de înmatriculare când ”combină” al – 12 lea BMW. Că pentru trafic de carne vie oricum nu există taxe.
O TRAGEDIE de judeţ: Doar 5% din populaţie lucrează la privat, peste 80% din liceeni pleacă din Botoşani - Toţi copiii spun că vor să lucreze la stat
Și tot țara este vinovată că ei aveau alergie la școală și fumau prin parcuri atunci când viitorii ”sclavi” erau la ore, țara este vinovată că singura carte pe care au citit-o este ”Cum să o arzi pe TikTok”, țara este vinovată că visul vieții lor a fost să devină ”influensăr”, ”combinator”, ”șmecher”, ”interlop” , toate bineînțeles însoțite de clasicul ”să nu muncesc nici măcar o zi”.
Toți acești oamenii și-au construit ”adevărul” lor. Care nici măcar al lor nu este, este al celor care îi manipulează, exploatându-le tocmai vulnerabilitățile educaționale.
”Adevărul” lor este unic, irefutabil, indubitabil. Nu acceptă absolut niciun argument! Nu contează dovezile, nu contează filmările, nu contează documentele, pe care oricum nu au răbdare să le citească tocmai din cauza lipsei de educație, așa cum a arătat într-un interviu scriitorul Constantin Iftime.
Iar dacă îndrăznește vreunul să nu creadă în ”adevărul” lor și mai are și cutezanța să îi contrazică, îl îmbracă rapid în flegme și invective.
Elocvente sunt comentariile la Știrea Zilei de vineri, unde profesorul doctor în Istorie Daniel Botezatu este făcut terci de o confecționeră fiindcă a îndrăznit să își exprime deschis opțiunea pro-europeană. Aceasta în condițiile în care fostul inspector școlar general spunea în emisiune tocmai că, poți să ai și câteva clase, dar să fii totuși un om educat. Ce-i drept, doamna cu pricina nu se încadra în respectiva categorie.
Ceea ce se întâmplă în România de câteva luni seamănă izbitor cu epoca proletcultistă instaurată în țara noastră de comuniștii sovietici, vremuri în care intelectualii au fost băgați în pușcării, ajungând bătaia de joc a unor analfabeți fericiți în nefericirea lor că pumnul a devenit mai puternic decât cuvântul.
Aceeași satisfacție bolnavă care peste decenii au regăsit-o minerii veniți la București să liniștească intelectualii, studenții cu bâta, făcându-și un titlu de glorie din sinistra lozincă ”noi muncim, nu gândim”.
Acum, semianalfabeții anulează în două rânduri – și alea scrise chinuit – studiile și CV-ul oricărui medic, profesor, inginer, economist.
Tocmai de aceea, dincolo de un candidat sau altul, dincolo de Est și Vest, alegerile de duminică sunt un test și pentru nivelul de inteligență și educație din România.
Studiul realizat de Avangarde după turul 1 al prezidențialelor a arătat că un fost șef de galerie a adunat cele mai multe voturi de la românii care nu au nici măcar liceul, iar un olimpic internațional la Matematică de la cei cu facultate.
Până la urmă, în ce țară vreți să trăim?
Uitați-vă la cei doi candidați, ce vă doriți de la copilul vostru să devină: șef de galerie sau elev olimpic?