În mai puţin de două luni cresc facturile la energie. Cu cât, diferă în funcţie de furnizor. Companiile au început să trimită oferte, ba chiar vin cu reduceri pentru cei care încheie acum contracte. Preţurile sunt oricum mari şi, în unele cazuri, nejustificate, spun experţii din energie care ne recomandă să fim atenţi ce ofertă alegem.
Puţin a mai rămas până când dispare schema de plafonare din energie. De la 1 iulie, facturile explodează.
"Se va repercuta în nivelul de trai al fiecăruia dintre noi. În jur de 600 de lei pe lună, o familie cu 2 copii. E enorm", spune un român.
Cele mai mari creşteri le vor simţi clienţii care au un consum mic, şi care, până acum, plăteau 68 de bani pe kWh.
„Pentru aceştia va fi o creştere care s-ar putea să ducă chiar la o dublare a facturii. Ei vor fi cei mai afectaţi de creştere, pentru că dispare plafonul, nu există preţ de 0,68, care devenise nesustenabil", a explicat Silvia Vlăsceanu, expert energie.
Dacă până acum, un client care consuma 95 de kWh avea o factură de 65 de lei, de la 1 iulie ar putea plăti de trei ori mai mult. Pentru altul, care are un consum de 200 de kWh, factura ar putea creşte de la 160 de lei, la 330 de lei. Diferenţe de preţ mai mici le vor vedea clienţii cu un consum mare. Cineva care consumă 400 de kWh va plăti, în loc de 520 de lei, 640 de lei, potrivit observatornews.ro
Costurile vor varia în funcţie de furnizor. Cel mai mic preţ îl are Hidroelectrica - aproximativ 1 leu şi 10 bani pe kWh. La ceilalţi furnizori, preţurile variază între 1,43 şi 1,64 de lei. "Piaţa nu justifică preţuri de peste 1,5 lei în niciun caz. Valoarea de 1,2-1,3 lei este ceea ce se aşteaptă de la această piaţă", a declarat Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie.
Sunt furnizori care vin cu oferte. Cine încheie contractul acum, primeşte un preţ mai mic cu aproximativ 20 de bani pe kWh.
Până pe 10 iunie, toţi furnizorii de energie trebuie să trimită o informare către clienţi. Să le spună care este preţul actual, şi cât vor plăti după 1 iulie. Furnizorii îşi vor informa clienţii şi cu privire la posibilitatea schimbării furnizorului, proces care este gratuit, dar şi la cum pot încheia un nou contract şi cum pot compara preţurile energiei.
"Avem posibilitatea să ne schimbăm furnizorul. Chiar dacă am semnat de curând un contract. Să ne uităm pe factură şi să ne alegem un furnizor. Nu pot să spun duceţi-vă la X sau la Y, pentru că fiecare trebuie să se uite şi la alte clauze", adaugă Silvia Vlăsceanu, expert energie.
"Se lucrează la o revizie a schemei de suport pentru consumatorii vulnerabili. Va trebui să constea inclusiv în stabilirea acelui venit peste care schema să intre în funcţiune. Pentru că acest venit trebuie adaptat la valorile pieţei, la inflaţie", mai spune Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie.
Guvernul e aşteptat să prezinte cât mai curând măsurile de sprijin pentru consumatorii vulnerabili.
(foto – fanatik.ro)